Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bobby McFerrin v Bratislave

.luboš Houška .časopis .hudba

Vystúpenia amerického speváka Bobbyho McFerrina sú vždy sviatkom. Nielen pre tých, ktorí majú radi džez, ale pre každého, kto má rád hudbu ako takú.

Tento fenomenálny hudobník má totiž obdivuhodný talent prekročiť bariéry žánru. A nepotrebuje na to nič iné, len vlastný hlas.
Robert „Bobby“ McFerrin jr. sa narodil na newyorskom Mannhattane v roku 1950. Jeho otec bol prvým Afroameričanom, ktorý spieval v Metropolitnej opere, a tak bolo vcelku prirodzené, že synove kroky pôjdu tým istým smerom. Nakoniec však Bobby zväčšil svoj hlasový záber a otcov barytón rozšíril využívaním unikátnych techník až na štvoroktávový rozsah. So svojím štýlom dosiahol fenomenálne úspechy. Je držiteľom mnohých ocenení vrátane desiatich cien Grammy. Jeho skladba Don´t worry, be happy, naspievaná štýlom a capella, je v mnohých anketách označovaná ako najpopulárnejšia skladba 20. storočia. Na koncertoch ju však dnes spieva výnimočne. Práve ona mu urobila, takpovediac, „medvediu službu“ pretože ho často vnímajú len ako tvorca tohto hitu. Pritom je menej známe, že je zručným klavíristom, hrá na klarinete, basgitare a od začiatku devaťdesiatych rokov je úspešným dirigentom klasickej hudby. Je však pravda, že najväčší úspech mu priniesol práve originálny spevácky prejav.
Na Slovensko McFerrin prišiel koncertovať už tretíkrát. Jeho prvé vystúpenie na „bratislavských džezákoch“ bolo koncom osemdesiatych rokov v PKO a nateraz posledné pred pár dňami, vo štvrtok 12. júla v Aegon Aréne. Na tomto koncerte vystúpil spolu so svojimi hosťami, americkým vokálnym triom WEBE3 a českým spevákom Danom Bártom. Samozrejme a capella. Už precízna príprava na zvukovej skúške naznačila vyskoprofesionálny prístup aktérov koncertu. V spolupráci so zvukármi sa im podarilo vytvoriť čosi, čo je na Slovensku nie bežne vídaným javom – veľmi dobrý zvuk. Viac než dve tisícky divákov tak mohli počuť každé zašepkanie, každý nádych. To je práve pre takýto typ produkcie viac než potrebné.
Keď sa novinári pýtali pred koncertom Bobbyho, čo bude so svojimi priateľmi na koncerte spievať, odpovedal: „Vôbec netušíme. Nemáme žiadny plán, nemáme žiadny playlist, rozhodneme sa na pódiu podľa momentálnej nálady." A tak sa koncert niesol v duchu improvizácie. Ale hneď treba dodať, že improvizácie v tom najlepšom zmysle slova. Takej, ktorá okamžite reaguje na potreby publika, takej, ktorá dokonale odhalí famózne schopnosti účinkujúcich. A najmä takej, ktorá dokáže bez jediného hudobného nástroja, len ľudským hlasom, vytvoriť neskutočne hlboký zážitok. Bobby je spolu s triom WEBE3, ktorého členovia, Rhiannon, David Worm a Joey Blake, sú pôvodnými členmi jeho skupiny Voicestra na turné už pol roka. Necítiť z nich však žiadnu únavu. Naopak, pohoda, ktorá sa z ich spevu šíri smerom k publiku, je nákazlivá. Aj bratislavskí diváci boli fajn. Aplauz po každej skladbe bol obrovský, takisto privítanie hosťa, českého speváka Dana Bártu. Ten s Bobbym a jeho partiou odspieval jednu skladbu. Dokázal, že je skvelý multižánrový spevák. Mnohým sa jedna pieseň s ním málila, ale treba otvorene povedať, že to, čo predviedol v jednej, bolo síce výborné, ale keby bola ďalšia, asi by sa len opakoval. Ako sa hovorí, niekedy je menej viac. A pri tých sparingpartneroch, ktorých Bárta vedľa seba mal, to platí stopercentne.
Pred koncertom Bobby povedal, že je hlboko presvedčený, že dar, ktorý dostal, má od Boha a je jeho povinnosťou sa oň podeliť s ľuďmi. Aj to poukazuje na jeho veľkosť. Nielen ako speváka, ale aj ako človeka. Koncert bol skvelý. Stráviť hodinu a pol s Bobbym a jeho priateľmi bolo určite jedna z najlepšie využitých možností, ktoré nám poskytli bratislavskí promotéri v tomto roku.

Bobby McFerrin, 12. júl 2012, Aegon Aréna, Bratislava.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite