Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kauza Ukrajina

.časopis .komentáre

Oranžové strany – Blok Júlie Tymošenkovej a Naša Ukrajina – vyhrali predčasné ukrajinské voľby, no bez dohody s Janukovyčom nezostavia stabilnú vládu.

Oranžové strany – Blok Júlie Tymošenkovej a Naša Ukrajina – vyhrali predčasné ukrajinské voľby, no bez dohody s Janukovyčom nezostavia stabilnú vládu.
Spolu pritom získali v parlamente väčšinu 230 poslaneckých mandátov (z celkového počtu 450), paradox však spočíva v tom, že ako víťazi volieb nemôžu vládnuť...
Článok 82 ukrajinskej ústavy hovorí, že parlament je uznášaniaschopný a môže fungovať iba vtedy, ak je v ňom ústavná väčšina „300 plus 1“ poslancov. Politická strana, ktorá má viac ako 150 poslaneckých mandátov, môže teda znefunkčniť parlament – jednoducho tým, že z neho odíde. Ak sa 150 poslancov vzdá mandátov, prezident musí vyhlásiť nové parlamentné voľby. Prezident Juščenko už raz využil práve toto ustanovenie ústavy, keď rozpustil predchádzajúci parlament, v ktorom získala väčšinu v marci 2006 koalícia Strany regiónov Viktora Janukovyča, Socialistickej strany Olexandra Moroza a Komunistickej strany Petra Symonenka. Vtedy sa vzdali mandátov „oranžoví“ poslanci z frakcií BJT (129 poslancov) a NU (81 poslancov). Teraz sa im to vracia.
V novom parlamente existujú dve politické frakcie, ktoré majú viac ako 150 poslancov – Janukovyčove Regióny (176 poslancov) a Blok Júlie Tymošenkovej (158). Nepríjemný  záver, ktorý z toho vyplýva, je jediný – sformovanie stabilnej vlády na Ukrajine nie je možné bez dohody Tymošenkovej s Janukovyčom. Lenže práve Janukovyč s Tymošenkovou „sa vôbec nemusia“.
Choroba politického systému na Ukrajine je zrejmá – na sformovanie stabilnej vlády nestačí iba „obyčajné“ víťazstvo vo voľbách a väčšina v parlamente, ale len také víťazstvo, ktoré umožní sformovanie ústavnej väčšiny „300 plus 1“ poslancov. Pri súčasnom rozložení politických preferencií ukrajinského obyvateľstva je to nedosiahnuteľný cieľ pre jeden aj pre druhý politický tábor.
Riešenia existujú iba dve: zmena ústavy alebo veľká koalícia. K zmene ústavy môže v súčasnom parlamente dôjsť iba vtedy, ak sa dohodne Janukovyč s Tymošenkovou, pretože spolu majú 334 poslaneckých mandátov. Keďže takáto dohoda je zatiaľ viac než nepravdepodobná, Ukrajina je odsúdená na akúsi „veľkú dohodu“ politických síl alebo na pokračovanie politickej krízy.
Veľká dohoda sa však môže udiať iba v dvoch podobách – ak vznikne „veľká koalícia“ podľa súčasného nemeckého vzoru alebo „opozičná zmluva“ podľa nedávneho českého vzoru. Keďže „veľká koalícia“ Janukovyča s Tymošenkovou je predstava z oblasti sci-fi, najpravdepodobnejší scenár je opozičná zmluva. S tým, že v opozícii bude Janukovyč alebo Tymošenková, a potom jeden alebo druhý zakotví do opozičnej zmluvy svoje priority – „vykolíkuje si záhradku“, do ktorej mu nová vláda nesiahne. Ak siahne, tak padne. Tým sú však zablokované kľúčové zmeny, ktoré Ukrajina potrebuje. 

Alexander Duleba
Autor je analytik SFPA.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite