Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kritika Bugára z Budapešti

.eva S. Baloghová .časopis .klub

Magyar Hírlap sú noviny, ktoré často kritizujú vládu Viktora Orbána sprava. Je preto príznačné, že týmto novinám dal rozhovor predseda parlamentu László Kövér, ktorý patrí vo Fidesze k pravému krídlu.

Rozhovor sa týkal mnohých vecí a Kövér v ňom predstavil, ako vidí svet. Reč prišla aj na strany maďarských menšín v okolitých krajinách. Kövér je osobitne zaťažený na Sedmohradsko, ktoré navštevuje tak často, ako je to možné. Vybudoval si obzvlášť blízky vzťah s Jenő Szászom, predsedom Maďarskej občianskej strany (MPP), založenej v roku 2004. Táto strana nie je veľmi úspešná, ale rozhodne je z troch maďarských strán v Rumunsku najnacionalistickejšia. Neprekvapí preto, že László Kövér sa stal jej doživotným čestným predsedom.
Druhou je Ľudová strana sedmohradských Maďarov (EMN), ktorú, zdá sa, podporuje Viktor Orbán. Predsedom strany je Tibor Toro, ale myšlienka založenie tejto novej strany pochádza od  László Tőkésa, blízkeho Orbánovho spolupracovníka, ktorý je momentálne podpredsedom Európskeho parlamentu. Podpora je na minimálnej úrovni.  
Najdôležitejšou maďarskou stranou v Rumunsku je Demokratická aliancia Maďarov v Rumunsku (RMDSZ), založená ešte v roku 1989.  Stredopravá RMDSZ bola v rokoch 1996 – 2008 členom vlády alebo vládu podporovala, v roku 2008 sa dostala nakrátko do opozície, a od roku 2009 je opäť vo vláde. Táto strana má preto pre rumunských Maďarov dôležitú rolu, zastuouje ich záujmy, získava ústupky voči menšine od rumunskej väčšiny a jej politici zastávajú alebo zastávali viaceré dôležité vládne posty. Kövér je však presvedčený, že cieľom tejto strany je „odvrátiť pozornosť sedmohradských Maďarov od Budapešti“.
Redaktor denníka Magyar Hírlap na tomto mieste Kövéra prerušil a upozornil ho na nedávne slová Zsolta Németha, ktorý navrhol, že staré krivdy by mali byť odložené a so stranou RMDSZ, ale aj stranou Most-Híd by mala byť nadviazaná nová spolupráca. Kövér nesúhlasí. Most-Híd podľa neho ani nie je maďarská strana. „Je to slovenská strana, ktorá sa občas zaujíma o maďarské otázky.“ Vážnejšie však je, že strana, ktorá je súčasťou vlády iného štátu, nemôže byť skutočným reprezentantom maďarského národa. Sú politológovia a historici, dokonca aj „v inštitúciách vlády Fideszu“, ktorí hovoria, že maďarský národ je divergentný. Ale to nás vedie k ďalšiemu kroku, že „Budapešť by viac nemala maďarským politikom v susedných krajinách hovoriť, čo majú robiť a vice versa,“ a teda, že by sme „mali zabudnúť na minulosť a jeden na druhého“.  
Nie div, prečo si László Kövér tak vysoko váži Józsefa Nyirőa.

Autorka založila a píše blog hungarianspectrum.wordpress.com, kde text pôvodne vyšiel. Krátené.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite