Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenský Tourminátor

.karol Pátek .časopis .profil

Najnovšie mu hovoria Tourminátor. Dvadsaťdvaročný rodák zo Žiliny Peter Sagan sa v nedeľu 1. júla stal – od roku 1993, keď prvenstvo dosiahol legendárny Američan Lance Armstrong – najmladším víťazom etapy na pretekoch Tour de France.

Sagan triumfoval vo veku 22 rokov a 157 dní a do štatistík sa zapísal aj tým, že vyhral úvodnú etapu hneď pri svojom debute na Tour (to sa stalo naposledy v roku 1995). V súčasnosti je prvým Slovákom, ktorý na Tour vyhral dve etapy (platilo do stredy 4. júla) a tiež najmladším cyklistom od roku 1934, ktorý v jednom ročníku zvíťazil v dvoch etapách.
Pred tromi rokmi, keď ešte jazdil na horských bicykloch a v túžbe po víťazstvách lámal súčiastky na bicykli, dostal prezývku Terminátor. V roku 2010 mu spolujazdci z talianskeho tímu Liquigas-Doimo začali hovoriť Rambo. Stalo sa tak po tom, ako pri svojom vstupe do profesionálneho pelotónu v Austrálii na pretekoch Tour Down Under v jednej etape spadol a dve tržné rany na ruke mu museli zošívať osemnástimi stehmi. Vôbec neuvažoval o odstúpení z pretekov, naopak, hneď na druhý deň finišoval štvrtý.
Je takmer komplexný cyklista. Najlepší je v hromadných špurtoch, kde sa vie výborne orientovať. Dokáže kontrolovať priebeh etapy, najmä jej záverečné kilometre, vie si svoju ideálnu pozíciu vybudovať a aj sám ustrážiť. Výborný je však aj v krátkych časovkách a v nie príliš dlhých a prudkých stúpaniach.
Silnou stránkou slovenského cyklistu je psychika. „Už večer po víťazstve všetko hodí za hlavu. Vie sa odosobniť, veľmi dobre sústrediť a pripraviť na ďalšiu etapu. To je devíza, ktorá mu dovoľuje, aby nasledovalo jedno víťazstvo za druhým,“ hovorí jeden z jeho prvých trénerov Peter Zánický a dodáva: „V nohách má pušný prach.“
Peter si uvedomuje, že za jeho víťazstvami je celý tím Liqugas-Cannondale. Po svojom druhom etapovom víťazstve na Tour na adresu kolegu Taliana Ivana Bassa, ktorý mu k triumfu výrazne pomohol, poznamenal: „Ak by ma o to požiadal, čistil by som mu topánky aj tretry, naozaj nedokážem dostatočne vyjadriť svoju vďaku.“ Umenie mladého Slováka ocenil aj vedúci jazdec Tour Švajčiar Fabian Cancellara: „Má neuveriteľnú akceleráciu. Chvíľu som bol pri ňom a zrazu bol už niekde inde.“
Peter Sagan sa prvý raz súťažne posadil na bicykel ako sedemročný. Spolu so starším bratom Jurajom vyhrali na náborových pretekoch svoje kategórie a hneď upútali trénerov Milana Novosada a Petra Zánického z Cyklistického spolku Žilina. Svoju všestrannosť využíval nielen na cestných pretekoch, ale aj v horskej cyklistike a v cyklokrose, kde často dosahoval víťazstvá suverénnym spôsobom. Na medzinárodnej scéne na seba upozornil 4. miestom na juniorských MS na ceste v Mexiku 2007 a striebornými medailami na MS juniorov v horskej cyklistike a v cyklokrose v roku 2008, čo mu vynieslo víťazstvo v slovenskej ankete Cyklista roka. V roku 2009 sa v Dukle Trenčín čoraz viac začal venovať cestnej cyklistike. Keď skončil v cestných pretekoch na MS do 23 rokov desiaty, padol do hľadáčika tímu Liquigas-Doimo, ktorý s ním najskôr podpísal amatérsku a v septembri 2009 aj profesionálnu zmluvu. Od vlaňajška je v Liquigase-Canondalle spolu so svojím bratom Jurajom. Začiatkom tohto roku s Petrom tím predĺžil zmluvu do roku 2014.
Svoju profesionálnu kariéru v elitnej spoločnosti Pro Tour odštartoval v januári 2010 na Tour Down Under. O dva mesiace neskôr zvíťazil v dvoch etapách na pretekoch Paríž - Nice. V etapách triumfoval aj na pretekoch Okolo Romandie a Okolo Kalifornie. V roku 2011 dosiahol 15 prvenstiev, stal sa celkovým víťazom pretekov Okolo Sardínie a Okolo Poľska. Pri svojej premiérovej Grand Tour na Vuelta a Espaňa stál na najvyššom stupni trikrát. Na MS v Kodani bol dvanásty. V ankete Športovec roka SR obsadil 3. priečku a suverénnym spôsobom triumfoval v domácej ankete Zlatý pedál. Aktuálny majster Slovenska v pretekoch jednotlivcov v tomto roku zvíťazil už pätnásťkrát, čo sa v kalendárnom roku 2012 nepodarilo žiadnemu inému cyklistovi na svete (platilo do stredy 4. júla). Uprostred tretej sezóny medzi profesionálmi vyhral už 35 etáp a pretekov. Na pretekoch Okolo Kalifornie triumfoval v piatich etapách, Okolo Švajčiarska v štyroch. Pribudne vo Francúzsku aj tretie víťazstvo? To najcennejšie by bolo v nedeľu 22. júla v Paríži na Champs Elysées.
Lepšiu reklamu momentálne Slovensku vo svete zrejme nerobí nik iný. Saganove víťazstvá a rozhovory v talianskom jazyku s komentátormi Eurosportu preberá 100 televíznych kanálov vysielajúcich signál z Tour.
Akou filozofiou sa riadi momentálne jeden z najlepších svetových cyklistov? „Cyklistika je v mojom živote všetko. Z našich výsledkov sa teší celá rodina, aj to napĺňa zmysel môjho života. Bez otca, mamy a brata Juraja by som nebol tam, kde som. Cyklistika je moja práca, ktorá ma živí. Pristupujem k nej veľmi zodpovedne. Ale je to pre mňa súčasne aj veľká zábava.“ O tom, že sa cyklistikou zabáva, svedčia i jeho viaceré kúsky na bicykloch. Po víťazstvách sa tešil aj tým, že sa postavil na zadné koleso svojho bicykla, rôzne obdoby majú jeho zdvihnuté ruky. Pri druhom prvenstve na Tour opäť zaujal: „Najskôr som sa prežehnal, aby som poďakoval Pánu Bohu. A tanečné kreácie rukami? To som nadväzoval na štýl filmového Forresta Gumpa, v tej chvíli mi to napadlo.“
V cieli sa Peter pravidelne pristaví a objíme so svojím otcom Ľubomírom. Tak je to aj pred štartom: „Každé ráno sa za Petra pomodlím, aby sa mu darilo, aby sa nedostal do kolízií a pred štartom ho prežehnám krížikom po čele,“ dodáva otec.
Slovenský klenot, ktorý bude ako jediný štartovať v Londýne v pretekoch jednotlivcov s hromadným štartom, si váži aj Slovenský olympijský výbor. Do dejiska olympiády pocestuje v oficiálnej výprave ako vedúci cyklistického tímu otec Ľubomír, bývalý žilinský tréner Milan Novosad, mechanik Liquigasu-Canondalle Berto Nazzareno a osobný masér Sagana toho istého tímu Maroš Hlad.

Autor je športový novinár, bývalý čs. reprezent v cestnej cyklistike.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite