Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko vo Fínsku

.katarína Petríková .časopis .šport

Majstrovstvá Európy v atletike, Helsinky 2012. Dvanásť vojakov v poli, jedna medaila a päť umiestnení v prvej desiatke. A hoci nie všetky výpravy prišli v najsilnejšej zostave, aj tak je to vynikajúca vizitka pre slovenskú atletiku.

Krajina zimných športov, najmä hokeja a severských lyžiarskych disciplín, privítala (letnú) kráľovnú športov pompéznym štýlom. Zaujala napríklad rekordným počtom dobrovoľníkov, ktorí sú neodmysliteľnou súčasťou každého veľkého podujatia. Vo Fínsku ich bolo až 1 700.
Otvárací ceremoniál v Helsinkách sa niesol v duchu fínskej hudby a divadla na námestí Senate Square pred fínskou katedrálou Tuomiokirkko. Potom Fíni dokázali priamo na olympijskom štadióne, že atletiku naozaj milujú. A najviac asi milujú hod oštepom. Veľkým idolom fínskej mládeže je už dlhé roky Tero Pitkämäki, ktorý tentoraz nebol schopný udržať krok so špičkou oštepárov, ale práve v oštepe získali Fíni svoju jedinú bronzovú medailu. Uchmatol si ju Ari Mannio.

.európska špička
Najúspešnejšou krajinou šampionátu sa stalo s piatimi zlatými medailami Nemecko, v tesnom jednomedailovom náskoku pred Rusmi. Nemcom najviac sedeli technické disciplíny, ale európsky výkon roka zaznamenala ich ženská štafeta na 4 x 400 metrov. Nemci sa ukázali dobre pripravení na najväčší športový vrchol tohto roka, ktorým sú jednoznačne Olympijské hry v Londýne (27. júl až 12. august).
Inšpiratívne výkony podali už tradične obaja aktéri v najkratších šprintoch. Mužskú stovku vyhral Francúz Christophe Lemaitre, ženskú vychádzajúca hviezda Ivet Lalova z Bulharska, obaja sa radia medzi spolufavoritov na olympijské hry. Medzi najlepšie výkony šampionátu sa radí aj mužská štafeta 4 x 100 m z Holandska, ktorá vo finále zabehla národný rekord svojej krajiny.
Asi najviac „nabitý“ beh s vyrovnanými výkonmi bol finálový beh 400 metrov prekážok žien. Víťazka Irina Davydova z Ruska zabehla svetový výkon roka s časom 53,77 s, ďalšie tri pretekárky v štartovom poli si urobili osobné rekordy. O svetové výkony roka sa postarali aj neskorší víťazi AIPS (Medzinárodná asociácia športových novinárov) ukrajinská trojskokanka Olha Saladuha a francúzsky žrdkár Renaud Lavillenie. Obaja atakovali okrúhle hranice (Saladuha skočila 14,99 metra, Lavillenie 5,97 metra a pokúšal sa aj o 6,02 metra) a zapísali sa medzi favoritov pod olympijskými kruhmi.

.slováci
Slovenská výprava sa ani zďaleka nestratila. Dvanásti Slováci z 1 342 prihlásených atlétov poriadne zabojovali. Ambície boli, motivácia tiež. A nakoniec boli aj výsledky. Strieborná medaila prekvapila a veľmi potešila.
Martina Hrašnová sa dokázala po materskej dovolenke vrátiť a uspieť. Slovensko vďaka nej získalo druhú medailu na európskom šampionáte v ére samostatnosti. Predtým uspel kladivár Libor Charfreitag na ME v Barcelone 2010, kde sa stal majstrom Európy. Teraz sa o medailu opäť postarala kladivárka.
Darilo sa aj osemstovkárom. Jozef Repčík sa dostal najrýchlejším časom sezóny (1:46,62 min.) do finálového behu ME a zároveň sa priblížil na tri desatiny k olympijskému limitu. Po behu pre .týždeň povedal: „Veľmi sa teším z postupu do finále. Bol som odpisovaný, a teraz som vo finále. Nádherný pocit. Je to neuveriteľné.“ Vo finále nakoniec obsadil krásne siedme miesto.
Osemstovkárka Lucia Klocová sa viac ako z postupu do finále tešila z vlastných pocitov: „Mala som v závere dosť síl. Nohy ma počúvali.“ Vo finále nakoniec skončila šiesta a dostala tým chrobáka do hlavy, lebo sa rozhoduje či na Olympijských hrách pobeží osemstovku, alebo tisícpäťstovku.
Skokanské dvojičky, sestry Veľdákové tentoraz nesklamali. Danka si uchmatla  piate miesto v trojskoku žien, jej sestra Janka desiate miesto v diaľke žien. Potešilo aj šieste miesto Michala Kabelku v skoku do výšky mužov.
Celkovo môžeme konštatovať, že výsledky sú veľmi slušnou vizitkou pre slovenskú atletiku. Pred najväčším vrcholom sezóny – Olympijskými hrami v Londýne – to predstavuje sľubný výkonostný progres, ale aj záväzok. Uvidíme, ako sa s tým popasujú. Ale jedno je isté – tohtoročný fínsky vzduch Slovákom praje. Aj v zime, aj v lete.  

.young leaders forum
Pod záštitou Európskej atletickej federácie, Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) a v spolupráci s organizačným výborom Majstrovstiev Európy v Helsinkách sa počas šampionátu konalo aj takzvané European Athletics –UNESCO Young Leaders Forum. Zúčastnili sa na ňom mladí ľudia vo veku od 18 do 26 rokov z päťdesiatich členských európskych krajín (medzi nimi aj autorka tohto textu) nadšení pre šport a najmä atletiku.
Fórum prebiehalo vo forme prezentácií a diskusných workshopov s cieľom motivovať účastníkov na realizáciu projektov v prospech atletiky a ich miestnych športových komunít.  
Medzi hlavnými rečníkmi bol aj bývalý majster sveta v skoku o žrdi Rens Blom, momentálne mládežnícky tréner a organizátor atletických podujatí v jeho miestnej komunite. Blom bol lídrom vlastného projektu na vytvorenie elitného tréningového centra v Holandsku. Jeho sen sa stal skutočnosťou a veľkou inšpiráciou pre iných. Veď, ako vychovať mladých atlétov na veľké európske či svetové hviezdy? Sledovať hotových namakaných elitných atlétov je už veľmi jednoduché, ale venovať sa im od základu – to je dlhý a zložitý proces.

Autorka je účastníčka Young Leaders fóra.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite