Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

O Sýrii v Paríži
Sýrsky režim sa otriasa. Už niekoľko týždňov sa však čoraz oficiálnejšie hovorí o tom, že Asadovi bude potrebné poskytnúť politický azyl. A to je jasný znak konca jeho vlády. K tomu si treba prirátať informáciu,  že zo Sýrie utiekol Manaf Tlas, brigádny generál z vplyvných kruhov, blízkych Asadovi. Minulý piatok to oznámil francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius – podľa neho sa generál Tlas rozhodol zamieriť do Paríža. Tlasova rodina útek potvrdila. Oficiálna správa z provládnej sýrskej internetovej stránky vyhlásila túto skutočnosť za bezvýznamnú, ide však o dosiaľ najvyššie postaveného človeka, ktorý sa odvrátil od Asada. Brigádny generál Tlas pochádza z rodiny sunnitských moslimov, nie je teda alawita, tak ako väčšina vplyvných ľudí z prezidentovho okolia. Rozhodne je však jednou z kľúčových postáv režimu.  Ako napísal stredovýchodný korešpondent BBC Mohamed Yehia, pre vládu v Damasku by bolo Tlasovo zbehnutie, ak by sa aj neskôr potvrdilo, veľmi nepríjemné. Tlas mal totiž s prezidentom Asadom dobré vzťahy už od polovice deväťdesiatych rokov, keď sa Asad vrátil z Británie do vlasti a začal sa pripravovať na post lídra krajiny. Manaf Tlas velil Republikánskej garde, ktorá je hlavným ozbrojeným orgánom, zodpovedným za bezpečnosť a ochranu Asadovej vlády. Tlas je teda cenný aj ako zdroj informácií o najužšom okruhu prezidenta. A to napriek tomu, že od marca minulého roku bol v domácom väzení, pretože sa vzoprel niektorým Asadovým rozhodnutiam, čo znamená, že jeho informácie nebudú úplne čerstvé.
V Paríži sa Tlasov útek rozoberal na stretnutí tzv. Priateľov Sýrie, na ktorom sa zúčastnila vyše stovka krajín a hovorili o ďalšom osude tejto násilím rozorvanej krajiny. Rusko ani Čína, ktoré o riešeniach pre Sýriu tiež rozhodujú, sa na ňom nezúčastnili. K tomu sa dôrazne vyjadrila americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová: „Žiadajte Rusko a Čínu, nech už nestoja bokom, ale zapoja sa do diania a podporia legitímne nároky sýrskeho ľudu.“ Dodala, že „Rusko a Čína sa zrejme nazdávajú, že za svoju podporu Asadovho režimu nijako nezaplatia.“ Zdá sa, že ku zvrhnutiu Asada už veľa nechýba. Otázka, čo bude so Sýriou, keď sa opozícia nedokáže zhodnúť ani na základných zásadách vládnutia, je tak čoraz aktuálnejšia.
.mg

Mimo zákona

Do ruského parlamentu prichádza kontroverzný zákon o mimovládnych organizáciách. Ak prejde, ruské mimovládne organizácie, ktoré sa angažujú v politike a získavajú financie aj zo zahraničia, sa budú musieť označiť za „agentov cudziny“.  Okrem toho by sa museli podrobiť sprísneným auditom. Kremeľ argumentuje, že ruskú politickú scénu treba chrániť pred zásahmi zvonka.
.mg

Kamaráti

Nikoho neprekvapilo stretnutie medzi bratmi v ideách – kubánskym prezidentom Raúlom Castrom a čínskymi vysokými predstaviteľmi v Pekingu.  S čínskym prezidentom Chu Ťin-tchaom podpísal viacero dohôd o spolupráci a dostal prísľub pomoci v oblasti úverov, zdravotníctva a technológií. Po štvordňovom pobyte v Číne sa Raúl Castro plánoval odobrať do Vietnamu.
.mg

Romney skóruje

Republikánsky kandidát do prezidentských volieb, ktoré sa tento rok budú konať v USA, skóroval. Zatiaľ „len“ finančne, ale jeho kampaňový zisk sto miliónov dolárov za mesiac jún hovorí o podpore, ktorá ho môže dostať ďaleko. Tím prezidenta Baracka Obamu júnové čísla nezverejnil. Sústredil sa na začiatok predvolebného turné po Štátoch,  ktoré odštartoval s tými najväčšími nádejami.
.mg

Koaličný problém

Angela Merkelová môže mať v budúcnosti koaličný problém s bavorskou CSU. Jej predseda Horst Seehofer pre týždenník Stern vyhlásil, že sa blíži čas, keď bavorský parlament už nebude súhlasiť s ďalšími peniazmi na záchranu iných štátov EÚ. Dôvodom je obava z dopadov na nemecké hospodárstvo, súčasná zainteresovanosť Nemecka je podľa neho na hranici možností.
.jd

Mexiko odvolilo

Prvého júla sa v Mexiku konali voľby prezidenta, kongresu, guvernérov štátov i starostu metropoly. Zvíťazil favorit prieskumov, prezidentský kandidát Enrique Peňa Nieto z Inštitucionálnej revolučnej strany. Jeho súper zo Strany demokratickej revolúcie Andrés Manuel López Obrador požiadal o prerátanie hlasov, ani po ňom sa však výsledky nezmenili. Mexičania dúfajú, že prezident zastaví vražednú vojnu drogových kartelov.
.mg


Christoph Schönborn/
Viedenský kardinál varoval, že Egypt a Sýria sa nesmú stať druhým Irakom. Reagoval tak na zvolenie islamistického prezidenta v Egypte a násilie v Sýrii. Západ by mal podľa Schönborna zasiahnuť tak, aby kresťanské menšiny mohli „naďalej dýchať“.

Demetris Christofias/
Prezident Cypru, momentálne predsedajúcej krajiny Európskej únie, vyhlásil, že jeho krajina je pripravená na záchranu bankového sektora použiť pôžičky z EÚ aj Ruska.  Jediným kritériom má byť ekonomická výhodnosť pre krajinu.

Julian Assange/
Šéf portálu Wikileaks ponúkol na zverejnenie uniknuté e-maily, ktoré zachytávajú komunikáciu sýrskych úradov vrátane ministerstiev. Je možné, že sa v nich nachádzajú kompromitujúce údaje aj o obchodovaní niektorých západných krajín so Sýriou.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite