Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

List Lászlóvi Kövérovi

.elie Wiesel .časopis .klub

Nositeľ Nobelovej ceny za mier a významný ľudskoprávny americko-židovský aktivista Elie Wiesel vrátil maďarské štátne ocenenie. Jeho list uverejňujeme v plnom znení.

Vaša excelenia, vážený pán predseda maďarského parlamentu László Kövér, s hlbokým zdesením a pobúrením som sa dozvedel o vašej účasti, účasti štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí pre kultúru, pána Gézu Szöcsa a predsedu krajne pravicovej strany Jobbik pána Gábora Vonu na slávnostnej ceremónii v Rumunsku, ktorá sa konala s cieľom uctiť si pamiatku Józsefa Nyiröa, národného socialistu, poslanca a člena šípových krížov.
Považujem za neskutočne nehorázne, že predseda maďarského parlamentného zhromaždenia sa zúčastní ceremónie, ktorá oslavuje ideológa maďarského fašizmu Horthyho a Szálasiho režimov.
Táto obavy naháňujúca a znervózňujúca správa prišla po správach o znovuoživení a premenúvaní verejných priestorov po vojnovom vodcovi Miklósovi Horthym a rehabilitovaní Alberta Wassa a ďalších postáv, ktoré závažným spôsobom kolaborovali s maďarským fašistickým režimom. Bol som tiež informovaný, že do maďarského vyučovacieho procesu sú systematicky zaraďované diela  extrémne pravicových intelektuálov.
Na zasadnutí maďarského parlamentu, ktoré sa usutočnilo deviateho decembra 2009, som vašich kolegov naliehavo žiadal, aby „urobili ešte viac pre verejné odsúdenie a kritiku antisemitských elementov a rasistických prejavov vo vašom politickom prostredí a v určitých publikáciách (...). Verím totiž, že tieto prejavy znamenajú pre váš národ hanbu...“
Odvtedy je stále a čoraz viac jasnejšie, že maďarské vládne orgány podporujú prikrášľovaie tragických a kriminálnych epizód maďarskej minulosti, osobitne počas obdobia maďarského vojnového štátu a jeho zapojenia sa do deportácií a vraždenia stoviek tisícov maďarských obyvateľov židovského pôvodu.
Neželám si, aby bolo moje meno spájané s takýmito aktivitami. Z tohto dôvodu som nútený vzdať sa a vrátiť vám rád veľkého kríža za zásluhy, ktorý mi bol zapožičaný maďarským prezidentom 24. júna 2004.
S úctou,
Elie Wiesel

Autor je židovský esejista, dramatik a ľudskoprávny aktivista. Narodil sa v Rumunsku, počas druhej svetovej vojny prežil dva koncentračné tábory. Dnes žije v USA, prednáša na univerzite v Bostone a vedie nadáciu Elieho Wiesela pre humanitu, ktorá sa venuje najmä témam holokaustu. Spolu s Václavom Havlom založil Fórum 2000. Uverejnený list je reakciou na účasť maďarských vládnych politikov na obnovenom pohrebe Józsefa Nyiröa v Rumunsku.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite