Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z Varšavy Píše Grzegorz Górny

.grzegorz Górny .časopis .klub

Podpora Občianskej platformy upadá. Hlavným dôvodom je dôchodková reforma, ktorá sa má dotknúť 80 percent obyvateľstva. Doteraz išli muži na dôchodok vo veku 65 rokov a ženy v 60. roku života. Po novom majú obe skupiny pracovať až do 67 rokov. Premiér Donald Tusk vyhlásil, že ak sa neprijme táto reforma, celý systém sociálneho zabezpečenia sa zrúti. Aby ľudí presvedčil o potrebe zmeny, povedal, že ak budú dlhšie pracovať, dôchodky budú značne vyššie.

Celý efekt však premiérovi pokazil jeho vicepremiér. Waldemar Pawlak totiž vyhlásil, že on žiadnej zásadnej reforme dôchodkového systému neverí a svoju starobu chce zabezpečiť inak. Po prvé tak, že si sporí a po druhé, že sa stará o dobré vzťahy s vlastnými deťmi, ktoré sú najlepšou garanciou budúcnosti.  Premiéra spochybnil aj jeho minister financií Jacek Rostowski. Počas parlamentného prejavu povedal, že motívom reformy nie je zlepšenie materiálneho postavenia dôchodcov, ale záchrana štátneho rozpočtu. Minister tiež priznal, že vinou týchto zmien sa mnoho ľudí dôchodku ani nedožije.  
Reformu tvrdo napadá aj opozícia a odbory. Kritici upozorňujú, že ak sa neurobia súčasne s ňou aj zmeny v pracovnom práve či sociálnej politike, reforme chýba zmysel. Problémom je najmä tvorba nových pracovných miest. Nezamestnanosť je totiž v Poľsku až na úrovni 14 percent. A pritom nemožno opomenúť, že od roku 2004 odišlo pracovať do štátov EÚ viac ako milión Poliakov. Nezamestnanosť sa týka najmä starších ľudí. Premiér Tusk sľuboval, že jeho vláda presadí program 50+, všaka ktorému si mnoho ľudí nad 50 rokov nájde prácu. Sám však dáva presne opačný príklad. Krátko po ohlásení plánov na dôchodkovú reformu prepustila jeho kancelária fotografa, ktorý mal 60 rokov. Úradníci mali pocit, že je príliš starý, aby behal za Tuskom a fotografoval ho.  
Náprava dôchodkového poistenia je, samozrejme, potrebná, ale vláda viac bojuje s následkami ako príčinami choroby. Hlavným dôvodom krízy je demografia. Poliaci jednoducho nechcú mať deti. Dôsledkom je, že na budúcich dôchodcov nebude mať kto pracovať. Oficiálne dáta sú hrozivé. V Poľsku pripadá na jednu ženu 1,31 dieťaťa. Vďaka tomu sme v natalite na 209. mieste z 222 krajín sveta. Vláda by sa mala zamerať na podporu rodín a detí. Teraz na rodinu vydávame iba 1,14 percenta HDP, čo je najmenej zo všetkých krajín EÚ.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite