Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Vive le Rouge!
Francúzsko už azda ani nemôže byť červenšie. Socialistická strana Francoisa Hollandeho získala kontrolu takmer nad všetkým, o čom v poslednom čase rozhodovalo.
Hollande vládne z Elyzejského paláca, pohodlnú parlamentnú väčšinu mu zabezpečuje 314 socialistických poslancov zvolených v dvojkolových voľbách, socialisti majú väčšinu aj v Senáte a vládnu v 21 z 22 regiónov.
Pravica prehrala viac, než sa čakalo, Sarkozy po prehre v prezidentských voľbách ohlásil odchod z politiky a jeho strana získala iba 229 poslaneckých miest. Médiá očakávajú, že v strane sa začne boj o moc, ktorý nateraz nemá jednoznačného favorita. Jediným, kto sa na pravici raduje, je Národný front Marine Le Penovej. Jednak majú v parlamente od roku 1987 prvýkrát dvoch poslancov (jedným z nich je aj sympatická neter Marine Le Penovej iba 22-ročná Marion Maréchal-Le Penová). Predsedníčka Národného frontu napriek pôvodným správam nakoniec v druhom kole zvolená nebola, podala však sťažnosť a hlasy sa musia nanovo prepočítať. Zaujímavé však je, že podľa výsledkov prvého kola prezidentských volieb Národný front ohrozuje výsadné postavenie Sarkozyho Únie za ľudové hnutie (UMP) na pravici. Le Penová získala takmer 6,5 milióna hlasov, zatiaľ čo Sarkozy vyše 9,7 milióna hlasov. Ešte dôležitejšie však je, že Le Penová získala viac hlasov pracujúcej triedy, než Sarkozy aj Hollande.
Vráťme sa však k socialistom.  Voľby naznačili, že sa generačne mení aj socialistická strana. Do parlamentu sa nedostala Ségolène Royalová, bývalá prezidentská kandidátka a matka štyroch detí súčasného prezidenta, ktorú porazil iný socialista Olivier Falorni. Skončili aj bývalí socialistickí ministri zahraničia a vnútra Michèle Alliot-Marieová a Claude Guéant.
Všetka pozornosť sa teraz, samozrejme, obráti na Hollandeho ekonomickú politiku. Socialisti už zablokovali Sarkozym zvýšenú DPH a navrhujú namiesto toho zvýšiť množstvo iných daní. Firmy by mali odviesť špeciálny daňový odvod vo výške dodatočných troch percent, zvýšia sa dane z dedičstva, finančné transakcie, firemné dane či niektoré spotrebné dane. Hollande tiež potvrdil plán zaviesť daň z príjmu vo výške 75 percent na príjmy vyššie ako milión eur.  Minister financií Pierre Moscovici tvrdí, že deficit sa zníži pod tri percentá bez toho, aby štát musel šetriť. Uvidíme.
.jd

Násilie v Barme

Zatiaľ čo v minulosti dlhodobo väznená a populárna barmská politička Aun San Su Ťij si na turné po Európe prebrala Nobelovu cenu z roku 1991 a doktorát na Oxforde, na severe Barmy vypukli násilnosti medzi hinduistami a moslimami. Výsledkom je päťdesiat mŕtvych a deväťdesiattisíc utečencov. Susedný Bangladéš uzavrel hranice a odmietol utečencov prijať.
.jd

Pol milióna podpisov

Viac ako 550-tisíc ľudí sa podpísalo pod petíciu, ktorou britského premiéra Davida Camerona žiadajú, aby sa v Británii manželstvom nazýval iba vzťah jedného muža a jednej ženy. Petícia reaguje na plány vlády zlegalizovať manželstvo dvoch osôb rovnakého pohlavia. Takzvanú Koalíciu za manželstvo aktívne podporovali najmä anglikánska a rímskokatolícka cirkev.
.jd

Body pre Čínu

Čína vyslala do vesmíru svoju prvú astronautku, Peking si však pripísal aj jedno  dôležité politicko-vojenské víťazstvo bez použitia zbraní. Niekoľkomesačný konflikt s Filipínami, ktorých vojenské ľodstvo bolo prítomné v sporných vodách, na ktoré si robia nárok Čína aj Filipíny, skončil odchodom filipínskej flotily. Oficiálne mala byť dôvodom hrozba tropickej búrky.
.jd

Veľkorysý Obama

Americký prezident Barack Obama vyhlásil, že Spojené štáty skončia s vyhosťovaním nelegálnych imigrantov, ktorí majú menej ako 30 rokov. Ak prišli do USA ako deti, chodili na školu, pracovali alebo pôsobili v armáde a neboli trestaní, nebude im hroziť žiadna sankcia. Našinca prekvapí, čo všetko môžu nelegálni migranti dosiahnuť bez dokladov a občianstva.
.jd

Spojené štáty?

Ministri zahraničných vecí 10 krajín, menovite Belgicka, Dánska, Nemecka, Talianska, Luxemburska, Rakúska, Holandska, Poľska, Portugalska a Španielska pripravujú podľa denníka Die Presse zmenu EÚ na Spojené štát európske. Plány však zrejme zostanú iba na papieri. Ani nie pre chýbajúcich Francúzov, ale skôr kvôli potrebám doby. Nové pravidlá Európy dnes určujú globálne trhy a Európska centrálna banka, nie sny diplomatických kariéristov.
.jd
 

Antonis Samaras/
Mission impossible 5. Nový grécky premiér, ktorý vedie širokú pravo-ľavú koalíciu troch strán, chce zachrániť v svojej krajine euro a súčasne s Berlínom a Bruselom vyjednať nové podmienky pomoci. Kancelárka Merkelová jeho návrhy už odmietla.

Václav Klaus/
Kritizoval komentátorov a expertov v pozápasovom štúdiu Českej televízie, ktorí podľa neho nedocenili výkon jedného z českých hráčov v zápase s Poľskom. Komentátor Bosák na prezidenta reagoval silenou poznámkou o novom kolegovi, ktorý by mal začať komentovaním domácej ligy.

Husní Mubarak/
Bývalý egyptský prezident, ktorý bol odsúdený na doživotie, je v kóme a z väzenia ho previezli do vojenskej nemocnice. Správy o jeho stave boli rozporuplné, podľa niektorých mal byť klinicky mŕtvy, iné zdroje to popierali. Mubarak trpí rakovinou a srdcovými problémami.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite