Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Diňa: Teraz je vo futbale ešte väčšia korupcia

.marek Vagovič .časopis .téma

V 90. rokoch pískal nižšie súťaže na východe Slovenska, dnes pracuje v Rovinke vo firme na výrobu fólií. Bývalý rozhodca Marián Diňa.

.v roku 2006 ste ako prvý upozornili na rozsiahlu korupciu v slovenskom futbale. Polícia však prípad odložila z dôvodu premlčania. Ste sklamaný?
Nie. Jeden pán, ktorého som tam veľmi chcel dostať, totiž sedí vo väzení. Všetci vedeli, že bral úplatky od každého, len to nikto nechcel povedať. Na zväze mal takú vázu, kam sa hádzali peniaze.

.myslíte Wänkeho?
Áno. Keď som s ním v televízii diskutoval o korupcii vo futbale, tvrdil, že v živote nič nezobral. Po odchode zo štúdia mi povedal, že na východe je najlepšie slnko, pretože tam vychádza.

.ako prebiehali výsluchy na polícii? Brali vás vyšetrovatelia vážne, alebo to bolo len formálne?
U nás na východe ma kriminálka vypočúvala asi štyri hodiny. V Bratislave som sa stretol aj s vtedajším riaditeľom Úradu boja proti korupcii Gašparom. Správali sa férovo, myslím, že to chceli vyšetriť.

.na polícii ste vypovedali aj v súvislosti s kariérnym postupom rozhodcov. O čo presne išlo a ako to dopadlo?
Hovoril som o dvoch prípadoch, keď rozhodcovia postúpili do vyššej súťaže za peniaze. V jednom prípade dokonca z treťej ligy do prvej, za čo mal zaplatiť 200-tisíc korún. Myslím, že sa to nevyšetrilo ani nevyšetrí, pretože je to ťažké preukázať.

.neľutujete, že ste do toho išli? Urobili by ste to znova?
Určite áno, nič neľutujem. Dokonca uvažujem, že by som išiel znovu pískať súťažné zápasy. Jeden som už pískal, väčšinou však rozhodujem len prípravné zápasy v Dunajskej Lužnej.

.ako reagovalo okolie, kamaráti, ľudia z futbalu, keď ste prehovorili o korupcii?
Ako kto, niektorí sa so mnou prestali aj stretávať. Športoví novinári sa mi smiali, že som blázon, že ma niekto zabije. V jedných novinách to dokonca chceli spracovať tak, že dajú len čiernu fotku a siluetu postavy, s čím som nesúhlasil. Ja som chcel ísť do toho s vlastnou tvárou a pod svojím menom. Pýtali sa, či mi nehrabe.

.je vo futbale stále taká korupcia ako za vašich čias?
Povedal by som, že ešte väčšia. Len peniaze sa odovzdávajú inak.

.ako?
Pokiaľ viem, tak funkcionári ich rozhodcom hádžu do schránky na dome.

.takže ani po kauze Wänke sa nič nezmenilo?
Trochu sa to zmenilo, niektorí funkcionári postupne odchádzajú. Za Laurinca to bola jedna veľká mafia, ktorá sa delila. Verím, že nové vedenie zväzu s tým niečo urobí.

.kedy?
Až keď sa obmenia všetky staré kádre. Myslím, že to bude trvať minimálne desať rokov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite