Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Zlaté padáky
KDH minulý týždeň čelilo kritike v súvislosti so zlatým padákom svojich nominantov v štátnych firmách. Ide o firmy z portfólia ministerstva dopravy, ktoré až do predčasných volieb riadil predseda KDH Ján Figeľ. Šéf Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Pavol Kravec zinkasoval po odchode z funkcie 170-tisíc eur, šéfka Slovenskej pošty Marcela Hrdá 178-tisíc eur, člen predstavenstva Pavol Tarcala 100-tisíc eur a vysoké odmeny získali aj ďalší riadiaci pracovníci týchto firiem. Figeľ priznal, že vysoké odmeny boli chybou a pripustil aj svoju politickú zodpovednosť za celú kauzu. „Samozrejme bol som ministrom. To, čo sa dialo v rezorte, je zodpovednosťou ministra. Mojou chybou je, že som dôveroval osobám, ktoré ma sklamali. Zároveň to zatieňuje obrovské výsledky v rezorte, ktoré sme dosiahli,“ povedal predseda KDH.
Kresťanskí demokrati sa po celý týždeň trápili, ako na rastúci tlak médií a verejnosti reagovať. Svojich spolustraníkov zo strany najskôr vyzývali, aby peniaze vrátili, potom sa im vyhrážali straníckymi trestami a niektorí politici KDH dokonca prišli s nápadom, že by sa mohli na sumu, o ktorú prišiel štát, pokúsiť poskladať samotní poslanci. „Ak sa na to poslanci KDH poskladajú, ja určite dám,“ povedal médiám poslanec Martin Fronc. Reagoval tým na návrh svojho kolegu Radoslava Procházku, ktorý navrhol, aby to, čo nominanti nevrátia, zaplatila strana z príspevku, ktorý získala za hlasy vo voľbách. Podľa Fronca má však KDH existenčné problémy a Procházkova iniciatíva tak nemá veľkú nádej na úspech. Ďalší poslanec strany Pavol Abrhan ju dokonca označil za protizákonnú.
S ďalšou iniciatívou prišiel poslanec za SDKÚ Miroslav Beblavý, ktorý sa inšpiroval v USA a navrhol zlaté padáky zdaniť špeciálnou daňou.
Na konci týždňa sa však veci trochu pohli dopredu. Jan Figeľ oznámil, že Pavol Kravec a Pavol Tarcala odmeny vrátia a zároveň ukončia svoje členstvo v KDH, aby nepoškodzovali jeho meno.  Na podobný krok vyzval aj ďalších „odmenených“.
Na celej kauze sa pravdepodobne najlepšie zabáva exšéfka pošty Hrdá, na ktorú KDH nemá žiadne páky.  S médiami nekomunikuje, na svojej pražskej adrese je nezastihnuteľná a dá sa celkom dobre predstaviť, že z výziev slovenských politikov, aby odmenu vrátila, sa smeje s pohárom mojita niekde v Karibiku. Poštu zo Slovenska pravdepodobne ešte dlho preberať nebude.
.jm

Odvolávanie

Mediálny výbor parlamentu navrhol pre porušenie zákona odvolať z funkcie generálnu riaditeľku RTVS Miloslavu Zemkovú. S návrhom prišiel poslanec Smeru Dušan Jarjabek, opozícia sa na hlasovaní nezúčastnila. Návrh pôjde na zasadanie parlamentu. Zemková sa chce brániť na súde, pretože odmieta obvinenie, že pri vypísaní tendra na mediálny komplex postupovala protizákonne.
.eč, SITA

Ropa v Dunaji

Minulý utorok došlo k hromadnému úniku nafty do Dunaja a Malého Dunaja. Odhady hovorili, že uniklo vyše 13-tisíc litrov. Unikli z tankovej motorovej lode River v prístave pri prečerpávaní nafty. Včasné osadenie norných stien, ktoré ropu izolovali v plavebnom bazéne, zabránilo väčšiemu znečisteniu riek. Príčinou úniku bolo zlyhanie zodpovedného pracovníka.
.eč, SITA

Odsúdili Mojžiša

Bývalý šéf nebankovej spoločnosti Drukos František Mojžiš je definitívne vinný. Najvyšší súd totiž zamietol jeho odvolanie z mája 2011. Mojžiš už sedí vo väzení, kde si odpyká 8,5-ročný trest za podvod, ktorého sa dopustil v rokoch 1999 – 2002. V tom čase vybral od 25-tisíc klientov 130 miliónov eur, pričom väčšina z nich už svoje peniaze nikdy nevidela.
.vag

Gorila vyjde

Odvolací krajský súd zrušil predbežné opatrenie Okresného súdu Bratislava I., ktorým zakázal vydanie knihy o spravodajskom spise Gorila. O zákaz požiadal spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák. Vydaniu knihy novinára Toma Nicholsona tak nič nestojí v ceste. Podľa Alexeja Fulmeka z vydavateľstva Petit Press by mala vyjsť na prelome júla a augusta.
.vag  

Najlacnejšia ponuka

Národná diaľničná spoločnosť vyradila z tendra na výstavbu vyše pätnásťkilometrovej diaľnice D1 Hubová - Ivachnová pri Ružomberku najlacnejšiu ponuku slovensko-talianskeho združenia HANT BA DS, a. s., a INC S. p. A. Dôvodom vylúčenia z tendra, na ktorom sa zúčastnili siedmi uchádzači, mala byť príliš nízka cena – takmer o polovicu nižšia, než predpokladal štát. Úsek je financovaný z prostriedkov EÚ a združenie sa chce brániť právnou cestou.
.lk, sita


Peter Sagan/
Slovenský cyklista má tento rok skvelú formu. Na kvalitne obsadených pretekoch okolo Švajčiarska vyhral už štvrtú etapu a krátko predtým vyhral päť etáp na pretekoch Okolo Kalifornie. Aktuálne sa tak medzi svojimi súpermi teší prezývkam ako Rambo či Terminátor.

Marián Chudovský/
Vyhral konkurz na generálneho riaditeľa SND. Operný režisér, ktorý už stál na čele divadla,  jasne pomenoval problémy prvej scény a ohlásil návrat Romana Poláka a Mária Radačovského. Chudovského vo funkcii ešte musí schváliť minister Maďarič.

Martin Fedor/
Podpredseda SDKÚ-DS Martin Fedor v roku 1999 dostal jednoizbový byt od bratislavskej Mestskej časti Ružinov. Zaplatil zaň údajne 350 eur a v roku 2005 ho mal predať za 50-tisíc eur. Fedor tvrdí, že nemal kde bývať, štandardne podal žiadosť a uspel.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite