Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Ako gesto tanečnice

.juraj Kováčik .časopis .umenie

Pena dní nás niekedy skrúca viac, ako by sme chceli, a tlačí nás do chýb a zlých rozhodnutí.

A tak som premeškal možnosť stretnúť sa s Adrienou Šimotovou, nevidel vernisáž jej výstavy v bratislavskej Galérii 19 a aj správu o nej prinášam až dva týždne pred jej zatvorením. A nakoniec, ani názov tohto článku som nevymyslel sám. Pred návštevou Galérie 19 som si pozrel záznam programu Na plovárně, v ktorom Adriena Šimotová, pravdepodobne najvýznamnejšia žijúca česká výtvarníčka, na otázku Mareka Ebena, či jej nevadí „ta pomíjivost těch děl na hedvábném papíru" odpovedala: „Pomíjivost nevadí. Je to trochu jako když zůstane gesto tanečnice na jevišti. Je to jenom gesto. A přesto tam zůstal ten člověk, zůstalo tam to, co se chtělo říct. Takže to někdy beru tak, i když ten papír odletí a zmizí, tak zmizí."
Výstavu Adriany Šimutovej s názvom „my jsme ti, které hledáme" pripravila v Galérii 19 Katarína Bajcurová. Vystavená je približne desiatka diel, ktoré boli vytvorené v posledných rokoch. Kresby, ktoré vznikajú odtláčaním tela zafarbenými rukami po priloženom papieri. Adriena Šimotová je v práci s papierom veľmi inovatívna, to však, myslím, nie je v jej prípade to najdôležitejšie. Jej subtílne obrazy, niekedy viac, niekedy menej doslovné odtlačky farby na krehkom papieri, majú v sebe silu výpovede vytesanej do kameňa.
Presvedčivosť Šimotovej práce by nebola možná, pokiaľ by sa autorka vo svojej tvorbe nevyhla prehnanému sentimentu, a to napriek tomu, že hovorí o veciach, pri ktorých je veľmi ľahké sa pošmyknúť. Šimotová je navyše nesmierne krehká a nemôže použiť obľúbenú mužskú zbraň, keď sa ako kyjak proti pátosu nasadí robustnosť. Ale ona ju nepotrebuje. Vie, kedy musí byť silná a kedy, naopak, musí byť pokorná. A práve rovnováha akcie a prijímania toho, čo je, je to, čím je jedinečná.
Ak sa zo Šimotovej diel vytráca expresívnosť, nie je to rozhodne na úkor hĺbky. Telesnosť je ako zdroj. Odtlačok tela na papieri ako znak prítomnosti človeka, ktorý zostáva, aj keď odišiel. Autorke sa darí prostredníctvom zachytenia povrchu odhaliť vnútro. Mágia, ktorú na to používa, je pritom mágiou kúzelničok, nie mágov. A je to dobrá mágia.
Galéria 19 má dlhodobo veľmi silný program, ale aj v jeho rámci predstavuje výstava „my jsme ti, které hledáme" jedinečný zážitok. Pozrieť si ju môžete do 17. júna 2012.

Autor je fotograf a spolupracovník .týždňa.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite