Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet Fedora Gála

.fedor Gál .časopis .klub

Vedel som, že to raz príde, akurát som nevedel, kedy a ako sa k veci postavím. A je to tu. Mám dodať do .týždňa pravidelnú glosu a nič mi nenapadá. Sľúbil som spoluprácu žilinskému večerníku, dlho som už nič nezavesil pod svoj blog, mám dohodu aj s Jakubom Kratochvílom na blog .týždňa a tak ďalej. Boli časy, keď som mal doma pripravených hneď niekoľko textov a permanentne som štval Petra Zajaca alebo Jana Štrassera, keď som namiesto jedného textu posielal hneď tri. A zrazu nič.

Napísal som opäť Petrovi, že už sa mi v našom pravidelnom glosovaní do .týždňa nechce pokračovať. Požiadal ma, nech sa neplaším a poradil, nech rozpracúvam paralelne niekoľko tém a vo finále nech sa venujem iba tým najlepším. Ach jo. Opakovane sa prehrabujem v počítači a hľadám zabudnuté texty. Niet ich. Premýšľam, že by som Petrovi šlohol skvelý nápad o prenikaní súkromného do verejného a naopak. Nebolo by to však fér. Obchádzam knižnicu a beriem do ruky tu jednu a tu druhú knihu. Že by nejaká recenzia?
Problém však asi nebude len v tom, že mi dochádza para. Čoraz častejšie si nahováram, že to vlastne nemá zmysel. Pretlak impulzov zo všetkých strán. Kto to má čo i len registrovať, a nie  ešte spracúvať. A keď už sa niečo podarí, kto z toho bude mať úžitok? A keď sa už niekto nájde, nebude ten úžitok spočívať v tom, že mi dotyčný niečo otrepe o hlavu? Keby aspoň to, ale čo ak ani pes neštekne? Pritom som sa vôbec nezmienil o tom, že keď niekde funguje trh, tak na poli literárnej tvorby to fakt nie je. Poznám to dôverne z vlastnej rodiny. Píše manželka, píše starší syn. Robota je to ťažká, osamelá a vyžiť sa z toho nedá. Ale čo, hovorím si, Josef Císařovský už tiež dlho nič nevystavoval ani nepredal a aj vo svojich osemdesiatich šiestich rokoch si sadá denne k plátnu. Rudo Dzurko je ťažko chorý, ledva sa vlečie, ale každý deň čosi vystružliká. Idem do pivnice, mám tam marhuľovicu z južnej Moravy. Dám si dva poháriky, dve cigaretky a uvidíme. A týchto pár riadkov pošlem do .týždňa. Má to skoro presne predpísaný počet slov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite