Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Nová Súdna rada
Štefan Harabin bude musieť po minulotýždňových voľbách do Súdnej rady začať krotiť svoje obrovské sebavedomie. Z výsledkov volieb totiž vyplýva, že jeho  verní prívrženci už v tomto  najvyššom orgáne súdnej samosprávy netvoria neohrozenú väčšinu. Napriek tomu, že predseda Najvyššieho súdu pred sudcovskými voľbami verejne podporil ôsmich kandidátov, do Súdnej rady sa nakoniec dostali iba štyria z nich. Spomedzi zvolených sudcov boli na Harabinovom zozname sudcovia Najvyššieho súdu Jana Bajánková a Igor Burger, bývalý predseda Krajského súdu v Košiciach Imrich Volkai a predsedníčka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska.
Ďalší traja zvolení kandidáti, prešovský sudca Peter Straka, predseda Krajského súdu v Banskej Bystrici Milan Ďurica a sudca Najvyššieho súdu Rudolf Čirč už pred voľbou pre denník Sme naznačili nespokojnosť s Harabinovým štýlom a metódami. Ôsmeho zvoleného sudcu, predsedu Krajského súdu v Nitre Jána Vanka, zase Harabin v minulosti odmietol menovať do funkcie predsedu súdu napriek tomu, že vyhral výberové konanie. Harabin výsledky sudcovských volieb nekomentoval, len sa vyjadril, že výsledky rešpektuje. „Je tam dosť sudcovských osobností, ktoré majú svoj názor na veci. Som zvedavá, v akej miere využijú túto šancu pretransformovať Súdnu radu na jeden normálne fungujúci najvyšší orgán justície,“ povedala na margo výsledkov exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.
Do Súdnej rady už v roku 2011 menovala troch nových členov vláda Ivety Radičovej. Nová vláda Roberta Fica zatiaľ o ich stiahnutí neuvažuje. Minister spravodlivosti Tomáš Borec sa vyjadril, že ich výmena je nateraz predčasná. Do Súdnej rady ešte v minulom období zvolila pravicová väčšina v parlamente aj sudcu Dušana Čima. Štefan Harabin však túto voľbu spochybnil. Voči voľbe Čima pred parlamentnými voľbami protestoval aj Smer, predseda ústavnoprávneho výboru za túto stranu Robert Madej však dnes hovorí, že ju treba rešpektovať, aj keď bola neetická a nelegitímna.
Zatiaľ nie je jasné, kedy sa Súdna rada v novom zložení stretne prvýkrát. Harabin tvrdí, že nemôže zasadať, pretože nie je kompletná. Stále chýbajú dvaja členovia, ktorých by mal zvoliť parlament. Predseda NR SR Pavol Paška už avizoval, že nových dvoch členov by poslanci mohli voliť na júnovej schôdzi parlamentu.
.jm

Odídenci

Podpredsedovia KDH Daniel Lipšic a Jana Žitňanská vystúpili z Poslaneckého klubu KDH a stali sa nezávislými poslancami. Opustili aj svoju materskú stranu, ale zatiaľ neohlásili založenie novej strany, hovorili iba o vízii a sne – Slovensko ako krajina slušných ľudí. Po odchode Lipšica a Žitňanskej je najväčším opozičným zoskupením poslancov v parlamente Matovičov klub OľaNO.
.eč, SITA

Cirkev a sviatky

Zástupcovia katolíckej cirkvi odmietli zrušenie ktoréhokoľvek štátneho sviatku, ktorý vznikol na základe cirkevných tradícií. Vláda ohlásila po dohode so zamestnávateľmi, že zruší dva štátne sviatky, z toho jeden cirkevný. Zámer môže skomplikovať zmluva s Vatikánom, kde je aj zoznam cirkevných sviatkov. Premiér si preto dal vypracovať právnu analýzu tejto zmluvy.
.eč

Obvinený Štefanov

Polícia obvinila bývalého ministra výstavby a regionálneho rozvoja Igora
Štefanova (SNS) z trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní.
Ide o takzvaný nástenkový tender za 100 miliónov eur, ktorý vyhrala firma,
blízka strane Jána Slotu. Štefanovovi hrozí v prípade dokázania viny sedem
až dvanásť rokov väzenia. V kauze je obvinený aj jeho predchodca vo
funkcii ministra Igor Janušek a traja úradníci rezortu.
.vag

Nechce odstúpiť

Regionálny politik Smeru Vladislav Borík, ktorého polícia obvinila z
machinácií pri verejných obstarávaniach, nechce odstúpiť z funkcie
zástupcu nitrianskeho župana. Borík sa vzdal len členstva vo Ficovej
strane. Poslanecký klub Smeru preto požiada na júnovom rokovaní
zastupiteľstva o jeho odvolanie, s čím súhlasí aj nitriansky
župan Milan Belica. Poslanci ho totiž môžu odvolať len vtedy, ak
dostanú návrh od  Belicu.
.vag

Deň daňovej slobody
Deň daňovej slobody tento rok pripadol na 1. júna. Ide o symbolický dátum, vyhlasovaný Nadáciou F. A. Hayeka, od ktorého prestávame robiť na štát a začíname robiť sami na seba. Čím je deň daňovej slobody bližšie k decembru, tým viac štát zaťažuje svojich občanov. Minulý rok tento deň pripadol na 3. júna. Medzi novinármi sa teraz šíri vtip, že vzhľadom na vládne zvyšovanie daní bude budúcoročný deň daňovej slobody až v roku 2014.  
.lk

Gabriel Šípoš/
Šéf slovenskej pobočky Transparency International neodpovedal na otázky Pravdy, pretože k redaktorke Vande Vavrovej nemá dôveru a označil ju za skorumpovanú. Jeho čin Pravda rozoberala v rozsiahlom kritickom článku. Šípoš poznamenal, že mu venovali viac priestoru ako kauze Gorila.

Ján Tóth/
Vláda schválila návrh na vymenovanie bývalého šéfa Inštitútu finančnej politiky na ministerstve financií Jána Tótha za viceguvernéra Národnej banky Slovenska. Tóth bol na túto funkciu nominovaný ako kandidát opozičných strán. Potvrdiť ho musí ešte parlament.

Miroslav Lajčák/
Minister zahraničných vecí prepúšťaj hovorcov a ľudí z tlačového odboru, čo doteraz nebolo zvykom. Výpoveď dostal aj Vladimír Talian, ktorý pripravoval projekt prezentácie Slovenska v zahraničí. Odísť by mal aj Milan Nič, ktorý v minulosti spolupracoval s Lajčákom a neskôr so štátnym tajomníkom Milanom Ježovicom (SDKÚ).
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite