Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bude to iná SDKÚ

.martin Hanus .jozef Majchrák .časopis .rozhovor

Kritizuje, že jeho strana stratila kontakt s ľuďmi a vydesila živnostníkov. Chce opäť kandidovať na župana, pretože verí, že v týchto voľbách sa bude rozhodovať aj o budúcnosti pravice. Nový predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

.mnohí v SDKÚ dúfajú, že budete záchrancom strany. Nebudete skôr správcom konkurznej podstaty?
Nemám taký strach, pretože si myslím, že SDKÚ má potenciál obnoviť dôveru svojich voličov aj získať nových voličov.

.vravíte „obnoviť dôveru“. Ale ako?
Musíme hľadať zrozumiteľné riešenia pre ľudí a dať jasnú a zrozumiteľnú personálnu ponuku.

.bývalé vedenie to nerobilo?
V tomto zmysle sa viac sústredilo na väčšie témy a menej na komunikáciu s voličmi.

.zmena teda bude len vo forme, teda, že budete viac v teréne?  
To sa deje počas celej mojej politickej kariéry. Je to základná vec, ktorú politik nedokáže ničím iným nahradiť.

.ale mikuláš Dzurinda bol tiež typom politika, ktorý vyhľadával kontakt s ľudmi, aj si ho celkom užíval.
Boli obdobia, keď to robil viac, ale aj keď to robil menej. Najdôležitejšie však je, že mal v strane pomerne málo nasledovníkov. To sa ešte vyjadrujem diplomaticky.

.čo s tým chcete spraviť?  
Pod mojím vedením nebudú mať inú možnosť. V tomto to bude iná SDKÚ.

.ohlásili ste, že sa chcete ospravedlniť živnostníkom. Kedy to urobíte?
Už som to urobil, keď som kandidoval za predsedu. Povedal som, že keď budem zvolený, tak predložíme zákon, ktorého cieľom bude živnostníkom uľaviť.

.zákon musí schváliť parlament, v ktorom má väčšinu Smer.
Podáme taký typ zákona, ktorý sa bude ťažko odmietať aj predstaviteľom Smeru. Verte mi, bude to dobrý zákon.

.je to všetko dôveryhodné? Spolu s Viliamom Novotným teraz kritizujete Ivana Mikloša, keď to však bolo pred rokom horúce a tieto zmeny sa na ministerstve financií pripravovali, nikto z vás sa verejne neozval a ani len nenaznačil nespokojnosť. Prečo?
Nebol som vtedy vo vrcholovej politike, venoval som sa župe. Napriek tomu som niektorým predstaviteľom svoje výhrady k týmto zmenám hovoril.

.konkrétne o živnostníkoch ste teda hovorili s Ivanom Miklošom?
S ním, alebo so štátnym tajomníkom Vladimírom Tvaroškom som na túto tému hovoril, aj vo väzbe na úvahy o zavedení dane pre vinárov.

.teda ste to kritizovali?
Áno. Ale keď nie ste v tom najvyššom vedení, nemáte úplne kompletné informácie. Spoliehate sa, že tí, ktorí tam sú, to robia dobre. Na druhej strane, sám som bol živnostník a mal som z tohto prostredia veľa signálov, že naše návrhy ich vydesili.  

.pred kongresom aj na ňom sa v strane odventilovala nahromadená kritika voči Dzurindovi a Miklošovi. Roky ste však všetci mlčali a nikto nemal odvahu povedať niečo kritické. Prečo?
Roky sme nemali dôkaz o tom, že by bola strana zle vedená. Mali sme slušné výsledky vo voľbách, preto sa o tom nehovorilo.

.nebolo to skôr zo strachu, že ak sa niekto kriticky ozve, bude v strane odstavený?
Boli aj ľudia, ktorí sa nebáli ozvať. Je však pravda, že mnohí sa skrývali za značku. Preto teraz hovorím, že sa musí skončiť stav, aby značka ťahala ľudí. Teraz je doba, že ľudia musia ťahať značku.

.ako chcete zmeniť zabehnutú atmosféru v strane?
Prvý krok sa už udial. Som hrdý na to, že v strane pred kongresom prebehla mesačná korektná súťaž. Chcem, aby všetci tí, ktorí podporovali iného kandidáta, pocítili, že sa táto súťaž skončila v sekunde, keď vyhlásili volebné výsledky. Práve teraz prebieha naša tlačová konferencia k zmenám druhého dôchodkového piliera. Zhodou okolností všetci traja politici, ktorí na nej sú, podporovali môjho protikandidáta. Nemám s tým žiadny problém, u mňa rozhoduje výsledok.

.máte už predstavu, s akými témami prídete?
Chceme prichádzať s praktickými riešeniami, z ktorých sa časom môžu zrodiť aj väčšie vízie. Nebude sa to týkať iba ekonomiky, chceme prinášať aj témy, ktoré súviasia s prehlbovaním demokracie. Jednoducho budeme predkladať aj také návrhy, ktoré dajú ľuďom v teréne väčšiu silu pri rozhodovaní.

.kedy vám Lucia Žitňanská oznámila, že nechce kandidovať za podpredsedníčku?
Krátko po zvolení som zvolal stretnutie prezídia strany a tam som sa jednotlivých ľudí pýtal, či sú ochotní byť v mojom tíme. Ako prvú som oslovil Luciu Žitňanskú. Povedala mi, že nechce byť podpredsedníčkou, ale chce sa plne venovať práci poslankyne a šéfky SDKÚ v Bratislavskom kraji. Ľudsky tomu rozumiem, ale je to škoda.

.je pravda, že ste sa ešte pred kongresom dohodli na podpore s nitrianským šéfom strany Ondrejom Ščurkom?
Delegáti uverili mojej vízii silnej ľudovej strany. Zákulisné dohody som neuzatváral.

.pred dvoma rokmi ste sa za zvláštnych okolností vzdali miesta na kandidátke do parlamentu. Počas vašich straníckych primárok došlo vo vašom miestnom zväze k sfalšovaniu dvoch hlasov, s čím ste však osobne nemali nič spoločné. No pod tlakom Dzurindu a Žitňanskej ste odstúpii z kandidátky. Vtedy ste sa k tomu nechceli vyjadrovať. Môžete už dnes povedať, čo sa vlastne stalo?
Myslím, že to bol môj zrozumiteľný politický ťah.  Keď ešte ani nie ste županom a v parlamente sa trikrát objaví návrh podpísaný aj našimi poslancami, aby žiadny župan nemohol byť poslancom, tak si to vyhodnotíte tak, že časť tej strany si to jednoducho takto želá.

.želali si, aby Pavol Frešo nebol poslancom?
...uspejete v župných voľbách, a potom sa po straníckych primárkach zistí niečo, s čím vy nemáte nič spoločné. Ste však šéfom združenia, kde sa to stane, je na vás tlak a tak pochopíte, že je lepšie sa radšej venovať župe.

.to bolo vaše slobodné rozhodnutie?
Áno.  

.nebola to skôr Dzurindova intriga?
Nie. To sú už špekulácie, do ktorých ja nechcem ísť. Tu v tejto kancelárii som vtedy sedel s Dzurindom. Na to stretnutie som už išiel s tým, že ak ma po mojom vysvetlení nevyzve, aby som zostal, tak sám rezignujem na miesto na kandidátke.

.a on vás nevyzval...
...nevyzval ma a tak som poslal rezignačný list.

.čo budete vy osobne o rok považovať za úspech vašej predsedníckej misie?
Mám inžinierske myslenie a viem si stanoviť merateľné kritéria. O rok budem teda považovať za úspech, keď SDKÚ dokáže byť dôveryhodnou stranou pre svojich koaličných partnerov do župných volieb. Tiež budem považovať za úspech, ak spomedzi členov nášho poslaneckého klubu uvidím u väčšiny ľudí osobnostný rast. To znamená vlastné témy, návrhy zákonov a zaujímavé tlačové konferencie.

.a z pohľadu preferencií?
O preferenciách teraz nechcem veľmi špekulovať. Máme však výhodu, že parlamentné voľby sú ešte pomerne ďaleko a bude ešte dosť času, aby sa naša drobná práca zúročila. Najbližšia šanca voličskej rehabilitácie bude v župných voľbách. Aj z toho pohľadu, že stredopravé strany v nich môžu jasne demonštrovať, že sú schopné spolupráce. Jedným z dôvodov, prečo pravica vo voľbách pohorela, bolo aj to, že ľudia nám neverili, že dokážeme spoločne vládnuť.

.budete kandidovať na župana?
Áno, uvažujem o tom.  

.nemal by predseda strany, ktorá má ambíciu byť lídrom pravice, skôr uvažovať o premiérskom poste, než o kandidatúre na župana? Nie je to prejav slabosti?
Viete, čo je signál slabosti? Keď niekto, kto má šesť percent, hovorí o tom, ako bude premierovať. Máte veľa príkladov zo zahraničia, keď politici na svojom úspešnom pôsobení v regionálnej politike odštartovali premiérsku kariéru. Oveľa menej je tých premiérov, ktorí predtým v regionálnej politike nedokázali nič.

.v Česku a na Slovensku táto tradícia nie je príliš silná.
Nemyslím si to. V Česku bol juhomoravský hejtman Michal Hašek silným kandidátom na predsedu ČSSD. A tiež nemal problém s tým, aby tieto dve funkcie spojil.

.daniel Lipšic založí novú politickú stranu. Neobávate sa toho?
Nie, je normálne, keď niekto napĺňa svoje vízie. Zároveň však platí, že je férovejšie pokúsiť sa vybojovať boj vo vlastnej strane. Ustavičné drobenie a vytváranie novej ponuky nie je cesta dopredu.

.ešte pred kongresom ste sa s Lipšicom stretli. O čom ste sa rozprávali?
Stretol som sa s viacerými vplyvnými pravicovými politikmi. Vysvetľoval som im svoje rozhodnutie kandidovať na predsedu. Hovoril som aj o tom, prečo považujem za lepšie meniť vlastnú stranu, ako ísť do nových projektov.

.znamená to, že ste Lipšica od založenia novej strany odhovárali?
To by som si nedovolil. Je to veľmi schopný a populárny politik. Vymenili sme si názory, akoby stredopravá scéna mala vyzerať.

.nedal vám ponuku na vstup do jeho strany?
Nie.

.niektorí ľudia z pravicového prostredia špekulujú o tom, že na pôdoryse súčasných strán by mohlo vzniknúť niečo ako bývalá SDK. To znamená, že by vznikla akási platforma, kde by sa zišli „hrozienka“ z jednotlivých strán. Viete si to predstaviť?
Môj prístup je iný. Treba začať pracovať na obnove dôvery, a to zdola od ľudí. Nie vytvoriť nejaký výbor a rozdeliť funkcie. Ísť zdola, vyhrať svoj volebný obvod, uspieť v komunálnych či regionálnych voľbách je neoceniteľná skúsenosť a zároveň aj test schopností. Politikom, ktorí niečo podobné nezažili, to chýba. Rešpektujem niečiu odbornosť či popularitu, len upozorňujem aj na tento rozmer politiky. Preto chcem naše rozhodovanie v SDKÚ opierať aj o hlasy našich starostov, primátorov či poslancov, ktorých zvolili vo väčšinovom systéme. Oni si totiž nemôžu dovoliť nerešpektovať názor ľudí z ulice. Najmä ak sú opakovane úspešní.

.pridanou hodnotou SDKÚ však bola vždy kompetentnosť. Strana dokázala pritiahnuť aj odborníkov, ktorí by nikdy nekandidovali na post starostu. Nebudú vám pri vašom dôraze na ľudovosť a regionálnosť chýbať takíto ľudia?
Teraz práve takí traja ukončili tlačovku. Volajú sa Kaník, Beblavý a Štefanec. Čo si myslíte, s kým som sa včera o tejto tlačovke do noci bavil? Títo ľudia sú súčasťou špičkového tímu, Ivan Štefanec je podpredsedom strany.

.hovoríte, že prichádza čas malých riešení. Ale SDKÚ bola v minulosti úspešná aj preto, že sa viezla na veľkých témach ako integrácia a reformy.  
Pokiaľ budeme silní v malých riešeniach, časom sa z toho určite vygenerujú veľké témy.

.vy v tejto chvíli nepoznáte žiadnu veľkú tému, ktorej by sa SDKÚ mohla chytiť?
Trúfam si povedať, že som hovoril so všetkými mienkotvornými ľuďmi v našej strane a ani oni ju nepoznajú. Keby ju poznali, tak by sme ju využili v posledných voľbách.

.ešte pred kongresom ste pre .týždeň napísali, že SDKÚ by sa mala vybrať cestou bavorskej CSU, teda kresťanskej a národne orientovanej strany. To je pozoruhodné, keďže existencia SDKÚ sa opiera aj o mestských liberálnych voličov. Myslíte to vôbec vážne?
Naša strana je členkou EPP, teda združenia európskych ľudových strán, s čím nemá nikto problém. Ak som hovoril o CSU, mal som na mysli tú ľudovosť, to, že naša strana musí dokázať priamo osloviť ľudí, aj s ich tradičnými hodnotami a vlasteneckým cítením. To tu uplynulých 20 rokov stredopravé strany zanedbali a uvoľnili priestor iným. Vlastenectvo, tradície aj hlásenie sa ku kresťanskému odkazu musia mať v SDKÚ svoje miesto, títo ľudia sa majú u nás cítiť doma. Ja sám som skôr z občianskeho a liberálneho prostredia, no prešiel som istým vývojom a cítim ako svoju povinnosť dať najavo rešpekt voči hodnotám, ktoré fungujú.

.keď sme s vami robili rozhovor pre pár rokmi, zdôrazňovali ste, že ste občiansky demokrat. Teraz hovoríte v pojmoch ako ľudový, národný, kresťanský, čo z vašich úst neznie celkom autenticky. Nebol v tom len váš kandidátsky kalkul, ako sa odlíšiť od liberálne a intelektuálsky pôsobiacej Žitňanskej?
Nie. Bola v tom skúsenosť medzi ľuďmi, ktorú som nadobudol ako župan. Jednoducho rešpektujem, že v pravicovom prostredí nie sú len občianski demokrati, ale aj kresťansky či vlastenecky zmýšľajúci ľudia. Nemôžem sa s čistou mysľou uchádzať o ich dôveru, pokiaľ si ich nevážim a nedávam im nejakú ponuku. Preto hovorím: vytvorme týmto ľuďom väčší priestor a vráťme sa ku koreňom našej strany.

.ale budú SDKÚ považovať za svoju aj mestskí liberáli? Už teraz sú v strane napríklad celkom rozdielne pohľady na to, ako riešiť rómsku problematiku. Inak to vidia bratislavské elity, inak starostovia na východe.
(Úsmev.) To je vec vnútornej debaty. Aj v Bratislavskom kraji máme tri problémové obce, pokojne tam môžeme prísť so zástupcom bratislavskej inteligencie a diskutovať o spoločnom riešení.  Dosiaľ sa o hľadaní spoločného názoru na túto tému v našej strane príliš nediskutovalo, aspoň o tom neviem. Za mojej éry to bude inak. Budeme diskutovať tak, aby sa dospelo k spoločnému názoru, ktorý bude riešiť podstatu problému.

.vašu politickú rétoriku staviate na tom, ako vyhovieť ľuďom. Ospravedlnili ste sa živnostníkom za Miklošovu reformu, hovoríte, že voličom chýbalo na SDKÚ vlastenectvo, preto rečníte o vlastenectve. Nezmení sa SDKÚ pod vaším vedením na čisto populistickú stranu?
Nie. Politik je ten, kto má na jednej strane hodnoty a program, no zároveň má v sebe to, že tam nie je za seba, ale zastupuje ľudí. Medzi týmito polohami musí nájsť každý politik rovnováhu.

.našli ste ju?
Pokúsim sa ju sformulovať. Ja nemôžem ignorovať tých, ktorých zastupujem, to je jednoducho nečestné a nepoctivé. Súčasne nemôžem konať proti vlastnému presvedčeniu a hodnotám. Keď konfrontujem potreby ľudí, ktorých zastupujem, so svojimi hodnotami, aj ja sám sa vyvíjam osobnostne. To, čo by som pred tromi rokmi nepokladal za dôležité, dnes pod vplyvom mojej skúsenosti vidím ako podstatne dôležitejšie. Späť k živnostníkom: pri všetkej úcte, ale ak naši ľudia, ktorí sa živia prácou, naraz dostanú taký strach, že so slzami v očiach vám hovoria, že vždy volili SDKÚ, ale už nebudú, pretože plánovaná reforma ich zruinuje, tak je to hanba. Ak nemáme zastupovať ľudí, ktorí sa živia vlastnou prácou, potom sa spreneverujeme našim základným hodnotám. Aby sa náš volič, ktorý sa o nás opieral, mal zrazu obávať o prežitie svojej rodiny? Neexistuje!

.sDKÚ pred rokom 2010, podobne ako Richard Sulík, odmietala pomoc Grécku, potom kurz zmenila. Aká bude euróspka politika strany pod vaším vedením?
Mne je ľúto, že táto téma rozdelila stredopravú scénu. Nebolo poctivé dávať Grékom pôžičku, čo sme zamietli. Bolo však dôležité chrániť menu, aj preto sa hlasmi koalície schválil koncom roku 2010 dočasný euroval. Keď sa kríza prehĺbila, bolo potrebné ďalej na zmeny reagovať. Musíme chrániť menu, ale zároveň musia ľudia rozumieť, prečo niekam posielame stovky eur na hlavu. Aj preto je nevyhnutné, aby sa diskusia o závažných rozhodnutiach diala v parlamente a aby mal v tejto otázke čo najväčšie kompetencie náš parlament.  

.sulík vás vyzval, aby ste spolu s ním odmietli trvalý euroval. Vaša odpoveď?
Poviem to najskôr jemu. Musíme sa baviť v opozícii medzi sebou, nie prostredníctvom takýchto verejných výziev. Nepotrebujeme si takto cez médiá odkazovať, nepotrebujeme sa ani strápňovať opozičnými radami, kde si delíme miesto, ktoré nám napokon ani nedajú. To je teda poriadna hanba...

...myslíte na KDH?
Myslím to, samozrejme, všeobecne...

...ale mierite na KDH...
...naozaj to myslím všeobecne. (Smiech.)

.keď sa stal Dzurinda lídrom, podstupoval rôzne komunikačné tréningy, ktorými zlepšoval svoj prejav. Chystáte sa na niečo podobné?
(Úsmev.) To nie je o tom. Ak budem meniť svoj imidž, tak v kontakte s ľuďmi, to je kľúč k úspechu. Iste, v užšom tíme sa môžeme porozprávať aj o tom, čo spraviť s vlasmi či akú treba kravatu...

.v parlamente budete sedieť s Ivanom Miklošom, ktorý bol spolu s Dzurindom kľúčovou postavou vašej strany a ešte stále je to politik v najlepších rokoch. Rátate s ním?
Rešpektujeme jeho veľkú skúsenosť, v obrovskej miere stelesňoval kompetentnosť, ktorá sa s nami spája. Žiaľ, v prípade Daňového riaditeľstva došlo ku kontroverzným veciam. Poviem aj niečo osobnejšie: keď sa hlasovalo o novej Generálnej línii strany, ktorú som pripravil so svojím tímom, videl som aj vztýčenú Miklošovu ruku. Aj ma to trochu dojalo. Ak človek, ktorý dokázal stelesniť minulú dekádu a bol architektom reforiem, zdvihol za to ruku, znamená to, že verí tomu, čo sme tam napísali. Ak mám byť úprimný, myslím, že túto líniu budú v budúcnosti realizovať iní ľudia ako Ivan Mikloš.

.mikloša pokladáte za muža minulosti?
Považujem ho za človeka, ktorý sa musí slobodne rozhodnúť, ako sa bude realizovať. Aj o tom s ním plánujem hovoriť. Netreba mu uprieť, že on má už svoje meno napísané v histórii, a to obrovskými písmenami.

.rozmýšľate nad prezidentskými voľbami?
Tu nevidím rolu strán ako zásadnú. Bolo by iste fajn, keby sme mali zhodu a našli spoločného kandidáta. Župné voľby však pre mňa budú z tohto pohľadu ešte silnejším symbolom, či sa vieme dohodnúť a dať ponuku osobností.

.niektorí členovia vašej strany na čele s Dzurindom naďalej otvárajú tému, že nie je vhodné, aby ste zastávali naraz tri funckie, teda župana, poslanca a lídra strany. Nevzdáte sa jednej z funkcií?
Ale veď ako župan som kandidoval za poslanca, potom aj za predsedu strany a vždy som výrazne uspel. Mikuláš Dzurinda aj Robert Fico okrem premiérskej funkcie boli a sú aj predsedami svojich strán, pričom funkcia premiéra kladie stonásobné nároky oproti funkciám župana a poslanca. Tejto diskusii preto nerozumiem.

.prečo ju potom živia vaši spolustraníci, ktorí pritom poznajú váš postoj?
Nechcem o tom špekulovať. Videl som výsledky, ktoré som dostal na kongrese, pre mňa je kľúčové, čomu veria ľudia v strane.

.miloš Zeman či Jiří Paroubek sa krátko potom, ako odišli z čela českej ČSSD, so svojou pôvodnou stranou rozišli. Nie je dosť pravdepodobné, že na podobný rozchod dôjde aj medzi SDKÚ a jej otcom zakladateľom?
Nechcem tvrdiť, že to vylučujem, ale z toho, ako sa Mikuláš Dzurinda správa, je to riziko veľmi malé. Pred kongresom vôbec nijako nezasahoval do otvorenej súťaže. Jemu totiž veľmi záleží na tejto strane. Hoci sme nikdy neboli tesní priatelia, trávili sme spolu veľa času, viem, ako rozmýšľa o strane. Dzurindovo prostranícke zmýšľanie je veľmi silné. Pavol Frešo/
Narodil sa v roku 1969 v Bratislave. Vyštudoval Elektrotechnickú fakultu STU a neskôr študoval aj podnikový manažment na Ekonomickej univerzite. Od roku 1993 bol riaditeľom súkromnej firmy, ktorá sa venovala informačným technológiam. Bol členom Demokratickej strany a od roku 2005 aj jej podpredsedom. Po zlúčení DS s SDKÚ sa stal členom SDKÚ –DS. Vo voľbách v roku 2006 bol zvolený do parlamentu a v roku 2009 uspel v regionálnych voľbách a stal sa bratislavským županom. Na nedávnom kongrese SDKÚ porazil Luciu Žitňanskú a bol zvolený za predsedu strany. Je ženatý a má tri deti.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite