Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pred semifinále MS 2012 Slovensko − Česko

.richard Lintner .časopis .šport

Ak by ste sa opýtali pred desiatimi dňami hociktorého hokejového odborníka, či je niečo také možné, tak by sa asi len tak pousmial. Novinári sa pred šampionátom pýtali, či je realistické očakávať v krátkom čase zase nejaký náš veľký hokejový úspech. Ja som odpovedal veľmi opatrne a diplomaticky. Všetci sme tak odpovedali.

Nejako sme prestali veriť v to, čo máme nepochybne oveľa silnejšie než všetky ostatné výbery na MS. Prestali sme veriť, že tá obrovská – až bratská – súdržnosť, podporená síce športovým umením, ale nie až tak vypiplanou stratégiou, bude stačiť. Že sa vďaka nej budeme môcť rovnať tým najlepším na svete.
Ale to, čo sa pomaličky začalo budovať v prvom zápase s Kanadou a čo sa potom utužovalo od zápasu k zápasu, preukázalo najväčšiu silu opäť proti Kanade. A to proti najlepšiemu kanadskému výberu za posledných niekoľko rokov.
Nepamätám si, že by som niekedy videl, keď horelo pred brankárom, že by v zlomku sekundy popadali aj štyri slovenské telá na bránkovú čiaru a takouto barikádou bránili vstupu puku do siete. Fakt, že také niečo sa len tak nevidí, a teraz sme to videli, nie je náhoda. To môže byť len výsledkom obrovskej harmónie odvahy a odhodlania. Odhodlania každého, aj toho najmenšieho článku tímu. A to sa stáva len výnimočne. To nie je žiadne klišé, to je fakt.
Lenže, to ešte stále nikomu nič nezaručuje, len predurčuje. Najbližšie k takému modelu majú okrem nás práve Česi. Je to teda naozaj náhoda, že sa stretávame v semifinále práve s nimi? V tomto bratovražednom zápase narazíme na najpodobnejšieho súpera, akého sme mohli na majstrovstvách sveta stretnúť. A či už to dopadne tak, alebo onak, isté je, že zázraky, minimálne tie hokejové, sa dejú. Ale sú možné len vtedy, ak im ideme v ústrety s tým najväčším úsilím, ake je len možné. Dúfam, že na to už nikdy nezabudneme.

Autor je bývalý slovenský reprezentant, majster sveta z roku 2002. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite