Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Pomoc alebo tunel?
Kabinet Roberta Fica chce presunúť rozsiahle prostriedky v rámci eurofondov na podporu zamestnávania mladých. Tretina obyvateľstva do 25 rokov totiž nemá prácu. Uvažuje sa o sume 222 miliónov eur. Z toho 50 miliónov eur by sa z operačného programu Vzdelávanie malo presunúť do operačného programu Zamestnanosť a sociálna inklúzia. Od týchto projektov sa očakáva vytvorenie približne 10-tisíc pracovných miest v regiónoch stredného a východného Slovenska, ktoré trpia najvyššou nezamestnanosťou. Dosiahnuť by sa to malo preplácaním minimálnej mzdy či nákladov na sociálne odvody.
Do operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast sa má presunúť ďalších 172 miliónov eur z programov Informatizácia spoločnosti, Doprava či Veda a výskum. Dodatočných 2- až 3-tisíc nových pracovných miest v tejto oblasti by malo byť udržateľných aspoň tri roky. Prišlo by k tomu prostredníctvom rozvoja inovácií, technológií a nárastu konkurencieschopnosti firiem.
Nápad už vzbudil kritiku v opozičných radoch. SDKÚ-DS ústami Lucie Žitňanskej hovorila o riziku, že peniaze sa namiesto podpory zamestnanosti rozplynú vo firmách. A SaS sa zase obáva návratu kontroverzných sociálnych podnikov. Hrozí, že vláda týmto spôsobom naleje peniaze do politicky spriaznených firiem. Ďalšie obavy rezonujú v súvislosti s tým, že peniaze sa majú zobrať z oblastí informatizácie, vedy, výskumu a vzdelávania. Ohrozené má byť napríklad rozširovanie internetu do obcí, v ktorých sa neoplatí investovať do vysielačov súkromným operátorom.
Nápad z prostredia Smeru obsahuje však aj iné potenciálne riziká. Štátne dotovanie práce vytvára len dočasné pracovné miesta, ktoré pominú, len čo uplynie záväzok podnikateľov udržiavať ich. Jedinou výhodou je, že časť ľudí získa pracovné návyky a kolónku v životopise na budúce uplatnenie. Na druhej strane, časť takto vzniknutých zamestnaní by zase podnikatelia vytvorili aj bez prispenia štátu. S tým rozdielom, že teraz sa tie miesta zaplatia prostredníctvom eurofondov. Takáto pomoc deformuje trhové prostredie, pretože kým jedna firma ju dostane, konkurentovi pridelená byť nemusí. Na druhej strane, štát vytvorí zamestnávateľovi motiváciu vymeniť staršieho nedotovaného skúseného zamestnanca, za slabo zaplateného, neskúseného, no dotovaného mladíka.      
.lukáš Krivošík, .sita

Nový šéf polície

Nástupcom Jaroslava Spišiaka vo funkcii policajného prezidenta bude bývalý riaditeľ Úradu boja proti korupcii Tibor Gašpar. Minister vnútra Robert Kaliňák však naďalej počíta aj so Stanislavom Jankovičom, o ktorom pôvodne uvažoval ako o policajnom šéfovi. Kaliňák ho využije v projekte, ktorý sa týka kontroly pripravenosti Slovenska v schengenskom priestore.
.vag

OĽ a program

Parlament minulý týždeň rokoval o programovom vyhlásení vlády. Rozprava mala klasický scenár. Vládni poslanci program obhajovali, opoziční ho kritizovali. Prekvapili akurát Obyčajní ľudia, ktorí naznačili, že niektorí poslanci z ich klubu nebudú hlasovať proti programu, ale sa zdržia. Podľa Igora Matoviča je v programe „kopa dobrých vecí a menšia kopa zlých vecí“.
.jm

Malchárkov dom

Polícia podozrieva bývalého ministra hospodárstva a jedného z aktérov kauzy Gorila Jirka Malchárka, že dom, v ktorom býva, získal nelegálne, ako úplatok. Podľa denníka SME začal vyšetrovateľ trestné stíhanie pre zneužitie právomocí verejného činiteľa a legalizáciu príjmov z trestnej činnosti. Pozemok, na ktorom dom stojí, mohol byť navyše podvodne vydržaný.
.vag

Richterov diplom

Minister školstva Čaplovič poslal na Právnickú fakultu UMB v Banskej Bystrici ministerskú kontrolu, ktorá má preveriť, ako je to s bakalárskym diplomom jeho kolegu z vlády Jána Richtera. Čaplovič najprv vec odmietol preverovať, po tlaku verejnosti, ako aj po tom, čo previerku žiadal samotný Richter, však Čaplovič zmenil názor. Termín ukončenia previerky nie je známy.
.eč

Čudný monitor

Riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania Romana Kánovská vyhlásila, že na budúci rok bude na niektorých školách prísnejšia kontrola testovania deviatakov, známa ako monitor. Niektorí deviataci, ktorí majú na vysvedčení štvorky, ho napísali na  80 či 90 percent. Medzi deviatakmi však boli aj jednotkári, ktorí test napísali iba na 30 percent.
.eč

Anton Marcinčin/
bývalý poslanec KDH sa stal poradcom ministra financií Petra Kažimíra. Stále ostáva radovým členom KDH, ale názorovo s ekonomickou stratégiou Smeru zameranou na rast problém nemá.

František Imrecze/
nahradil Máriu Machovú a stal sa novým prezidentom finančnej správy, ktorá má pod palcom daňové úrady. Prichádza z podnikateľského prostredia, pôsobil vo viacerých firmách, naposledy bol generálnym riaditeľom SAP, s. r. o.

Vít Bárta/
český politik, odsúdený za korupciu, prispel k už aj tak dosť pochybnej povesti slovenských vysokých škôl. Titul JUDr. má z bratislavskej Akadémie Policajného zboru a české médiá spochybňujú nielen jeho rigoróznu prácu, ale aj prácu jeho brata.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite