Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Jana Dubovcová: Jazdím na kávu

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Ombudsmanka Jana Dubovcová mala väčšinu života šťastie na prácu, ktorá ju zaujímala, takže občas len ťažko rozlišovala medzi pracovným a súkromným časom. V novej funkcii končí etapu, keď študovala spisy a robila si prehľad a začína pripravovať potrebné zmeny.

Organizujem jedákov
Víkendy trávim najradšej na chalupe, ale som šlendriánska pestovateľka, čo tam narastie, to tam je. Strašne rada varím, potom hľadám obete, ktoré môžem sústrediť, aby to mal kto konzumovať. Variť pre jedného neviem, mám veľkú rodinu. Takto sa vyšantím, je to pre mňa zároveň spoločenská udalosť. Nezavriem sa do kuchyne, je to, prosto, akcia.  

Víkendové manželstvo
Vidieť sa s manželom len cez víkend, to prospieva obidvom. Všetkým ľuďom v dlhoročných vzťahoch to môžem len odporučiť. Zo vzťahu vypadne rutina a obaja si to užívajú. Manžel je športový redaktor, lieta celý čas, nie je odkázaný na to, aby mal pri sebe osobu, ktorá okolo neho obskakuje.

Športovala som
Celú mladosť som aktívne športovala, vodný slalom, tuším dvakrát som bola majsterka Slovenska. Teraz to už len sledujem a teším sa, že niektorých ľudí, čo sú za úžasnými slovenskými úspechmi, som v mladosti poznala. Pozdravujem ich, ak sa to dá. Teraz sa stačí na mňa pozrieť a vidno, že nešportujem, je mi to ľúto. Ale hovorí sa, že keď človek starne, vracia sa do detstva. Touto otázkou ste ma inšpirovali, aby som si niečo z toho, čomu som sa venovala v mladosti, zopakovala.

Nemám hranicu
Či som odvážna? Niekto tomu hovorí aj inak. Nerozum. Niekedy sa vrhnem aj do vecí, ktoré iní považujú za stratené. Ja to chcem aj tak skúsiť. Pokiaľ ide o právo a spravodlivosť, tam asi ani hranicu nemám. Vždy ma láka skúsiť, či sa to nedá urobiť tak, aby to bolo lepšie. V osobnom živote sa moja odvaha a risk končili pri tom, čo môžem urobiť ako rodič. Keď sa mi narodilo prvé dieťa, začala som napríklad poctivo chodiť na zelenú.

Tvrdohlavá a emotívna
Kompromisy robím ťažko, aj keď ich musím urobiť, dlho sa bránim. Myslím, že som veľmi tvrdohlavá, niekedy je to až na škodu veci, nevedieť včas ustúpiť. Potom si zodpovedám za škody. V mladosti som bola veľmi emotívna, až životnými skúsenosťami som sa naučila ovládať, ustrážiť si emócie. Keď mi niečo nevyjde, hnevám sa na seba a vtedy je so mnou dosť ťažký život. Menej komunikujem, kedysi som buchla dverami, išla sa skryť do ilegality, popremýšľať. Často som si písala poznámky, hľadala som možnosti, ako to dať do poriadku.

Dám si uvariť
Na kávu doslova jazdím. Stále ju mám pri sebe, nemeriam ju na šálky, ale na termosky. Pijem riadnu, bez cukru a bez mlieka, ale nenakupujem špeciálne kávy, radšej chodím do kaviarne a dám si dobrú kávu uvariť. Našla som si doma v Banskej Bystrici kaviareň, ktorá mi vyhovuje, a tam chodím aj s priateľmi.

Som mama
Nikdy som svojich päť detí nevychovávala, aby boli poslušné, to nie je podstata výchovy, ale aby boli slušní ľudia. Obdivujem ženy, ktoré majú naraz dvojičky či trojičky, lebo keď máte deti postupne, tak ako športovec postupne pribaľujete záťaž, kondícia sa zvyšuje. Prvý človiečik to má so svojím rodičom najťažšie. Ja som mala všetko naštudované, dodržiavala som na minútu čas na kŕmenie, keď som pár minút meškala, mala som obrovské výčitky svedomia, že mu ničím život. S pribúdajúcim množstvom detí sa žena stáva viac maminou a viac si to užíva.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite