Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Matky tretieho tisícročia

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Majú k dispozícii to, čo ešte pred desiatimi, pätnástimi rokmi nemali. Všetky tie veci, služby, informácie by im mali zjednodušovať život, i keď opak môže byť pravdou. A na rastúce zúbky aj tak nepomáha nič.

Ešte stále sa tomu bežne hovorí materská dovolenka, i keď o ňu môže požiadať aj muž a v zákonníku práce na to používajú neutrálny prívlastok rodičovská dovolenka. Rodová diskriminácia sa teda odstránila, zostalo však pomenovanie dovolenka, ktoré mnohé matky, najmä tie viacdetné i tie s hyperaktívnymi a nespavými deťmi, vyslovene uráža. Aj dnes, so všetkými vymoženosťami, ktoré ponúka trh, to stále nie je žiadna dovolenka a nejedna matka dosvedčí, že akokoľvek svoje deti miluje a napĺňa ju jej rola, chodiť do práce je pre ňu väčší oddych ako celodenná nepretržitá starostlivosť o malé dieťa, prípadne ešte kombinovaná s modernou vymoženosťou pracovať doma cez internet.
Pýtala som sa viacerých žien, ktoré majú rodičovskú skúsenosť z predošlého milénia a ktoré znovu s odstupom času rodili až teraz, ako sa zmenili práve tie vymoženosti, teda tovary, služby, starostlivosť, ktoré by im mali uľahčiť život. Zhodli sa na tom, že najväčšia zmena sa udiala v ich osobnej situácii, pretože sú staršie, mnohé problémy vrátane vlastnej kariéry riešia inak, pokojnejšie a menej urputne, navyše sú oveľa lepšie finančne zabezpečené, ako keď si počas školy či krátko po nej zariaďovali domácnosť a zakladali rodinu. Režisérka Eva Borušovičová (dvaja synovia 16 a 4) hovorí, že ako nadšenkyňa vedy a techniky pri svojom druhom synovi najviac ocenila vysielačky a sterilizátor detských fliaš. Ale už také vibrujúce detské kresielko, ktoré by malo synchrónnym trasením upokojiť dieťa, bolo pre jej syna, ktorý sa utíšil len v náručí najbližších, celkom zbytočné. „Všetky tie „chodítka, nosítka“ a iné pomôcky, ktoré sme nakúpili a podedili po deťoch kamarátov, nám boli celkom nanič, lebo syn potreboval byť stále so mnou, v tesnom kontakte a na rukách. Mám pocit, že od tých čias sú moje horné končatiny dlhšie aspoň o desať centimetrov, takže moja skúsenosť je rovnaká, akú mali matky s takýmito deťmi kedysi.“

.elektronická opatrovateľka a ÁRO v jednom
Od čias, keď sa začali používať detské krátkovlnné vysielačky, ktoré umožnili matkám pokojne sa venovať činnosti v inej miestnosti, keď ich dieťa spí, sa však technológie opäť pohli míľovými krokmi dopredu. Dnešné elektronické opatrovateľky prenášajú cez wi-fi zvuk aj obraz, takže svoje dieťatko môže sledovať nielen mamička vo vedľajšej izbe na mobilnom telefóne, ale aj otecko v práci na svojom počítači či tablete. Monitorujú aj teplotu a vlhkosť v miestnosti a cez zariadenie môže rodič na dieťa rozprávať, pustiť mu uspávanku či farebné svetielka.
„Osobne by som okrem klasickej vysielačky nepoužívala nič viac,“ hovorí lekárka na materskej dovolenke Zuzana Berkyová (dcéra 13, syn pol roka), „ale manžel nakúpil skutočne všetko, čo trh ponúka. Náš malý má všetky zariadenia, monitorujúce životné funkcie, skoro ako na ÁRO! Nepáči sa mi to, pretože celkom verím tej korelácii, ktorú potvrdilo aj WHO o mobiloch a nádoroch mozgu. Bohužiaľ, môj muž ma prebije argumentom, že keď sa niečo stane, budeme si vyčítať, že sme neurobili všetko, aj keď sme mohli. Myslím, že práve na tom funguje celý tento detský biznis,“ uzatvára Zuzana Berkyová.

.trendy matky, bio, eko, web
Všetky matky, ktoré sme v súvislosti s našou témou oslovili, zhodne do jednej považujú za najväčšiu modernú vymoženosť, bez ohľadu na životné prostredie, jednorazové plienky a vlhčené obrúsky. Oceniť to vedia najmä ženy, ktoré si prešli pred rokmi tortúrou látkových plienok a večne v práčke (mali šťastie, že už nie v hrnci, ako ich matky) vyvárali všetky plienky a aspoň prvé mesiace ich aj žehlili.
„Najhoršie bolo obdobie dojčenia hneď po pôrode,“ hovorí ekonómka Iveta Iváková, ktorej dcéra nedávno porodila, „keď neexistovali moderné odsávačky na mlieko. Boli len veľmi primitívne, teraz majú mamičky na výber ručné aj elektrické.“ Lekárka Zuzana Berkyová k odsávačkám pripája aj tú na soplíky s napojením na vysávač: „Kedysi som musela podtlak robiť ja sama, pričom som zľahka zamdlievala, poprípade som úspešne odsaté soplíky drahého dieťatka nechtiac vcucla.“
Estetickejšou stránkou ako výlučky dieťaťa je jeho strava, polotovary a hotové jedlá, ďalšia príjemná vymoženosť súčasnosti. Ale tiež veľká móda nálepiek bio a natur. „To je úplne top téma medzi mamičkami na ihrisku,“ hovorí lekárka Berkyová, „keď si navzájom pripomínajú, aké fatálne chyby spravili, keď zaradili lepok až po 7., a nie 6. mesiaci, lebo najnovšie výskumy ukazujú jeho škodlivosť a častejší výskyt celiakie... Sú nešťastné, že teraz bude mať dieťa alergiu, ktorú mu ony privodili. A potom si porovnávajú, ktoré kaše obsahujú koľko cukru, koľko kalórií môžu dať svojmu bábätku na večer. To je, podľa mňa, úplne streštený extrémizmus, rovnako ako dávať dojčaťu ožužlávať údenú klobásku, keď mu chutí.“
Pokiaľ si mamičky vymieňajú rady na ihrisku, aspoň sa osobne spoznajú a môžu na vlastné oči vidieť, ktorej rade dôverovať a ktorej nie. Horšie je to na internete a rôznych diskusných fórach mamičkovských komunít. Dnešné matky sú vďaka internetu oveľa informovanejšie, ale nie každá vie rozlíšiť zdroje, ktorým sa dá dôverovať a často sa celkom zbytočne stresujú a stávajú obeťami dezinformácií. No a najhoršie je, keď veria skôr neznámej rade z internetu ako skúsenostiam vlastnej matky, pretože ona, keď bola mladá, podľa knihy Naše dieťa dávala bábätkám ovocné šťavy a dnes sa to neodporúča, dojčiace ženy mali piť kravské mlieko, dnes nie, lebo môže spôsobiť u dieťaťa alergiu na laktózu. A tak by sa dalo pokračovať.

.úžasný nový svet
Absolútne najväčší pretlak ponuky je na trhu hračiek a zábavnej elektroniky pre deti. Ale čím je hračka prepracovanejšia, krajšia, farebnejšia, podporujúcejšia psychomotorický vývin dieťaťa, tým rýchlejšie dieťa o ňu stratí záujem, ak si ju dovtedy vôbec všimlo. Najväčší úspech majú u detí tradične tie veci, ktoré používajú dospelí. Nie ich farebné napodobeniny, reálne veci. Často sú to hrnce, varechy, skrutkovače, kladivá, kľúče, ale bezkonkurenčne najväčším lákadlom každého dieťaťa je rodičovský mobil, tablet či počítač. Veci, od ktorých sa ani dospelí nevedia odtrhnúť, priťahujú deti priam magicky. Z minuloročného výskumu ACG Technologies medzi matkami 2- až 5-ročných detí, ktoré majú doma internet, vyplynulo, že súčasné deti sa naučia skôr hrať na počítači ako plávať alebo bicyklovať a viac predškolákov vie používať smartfón ako si zaviazať šnúrky od topánok.
Na vrchole obľúbenosti medzi malými deťmi je iPad, hračka s intuitívnym ovládaním, pre ktorú vznikajú denne nové a nové aplikácie, a to nielen hry, ale aj rôzne pomôcky pre rodičov. Napríklad v úvode spomínané monitorovacie zariadenie alebo aplikácia, ktorá dovoľuje komunikovať rodičovi s dieťaťom vzdialene aj z druhého konca zemegule, čítať mu rozprávky, pokiaľ sa ono hrá so zariadením. Nie je to žiadna rarita pre pár extrémne zaneprázdnených rodičov, na Facebooku sa páči až piatim miliónom užívateľov a len v minulom roku si ju stiahlo 20 000 ľudí.
Nielen takéto bláznivé aplikácie, v podstate každá vymoženosť, ktorá nám uľahčuje život, má aj svoje tienisté stránky. Známa detská psychologička Jiřina Prekopová v knihe Malý tyran napríklad tvrdí, že príliš komfortné podmienky pri výchove môžu spôsobovať problematické správanie detí, ktoré nemajú stanovené žiadne hranice. Nikto im nič nezakáže, môžu liezť hocikam, lebo všade je koberec, čistá podlaha a teplo. Môžu sa zašpiniť, lebo sa to ľahko operie. Môžu vypľúvať jedlo, lebo je ho dosť a ľahko sa otvorí nová fľaštička. Kedysi, keď dieťa v noci zaplakalo, matka nemohla vstať a utekať mu zohriať v elektrickej ohrievačke sunar. Musela by najprv rozkúriť pec. A tak len dieťa pritúlila k sebe a utíšila ho. Našťastie to funguje stále, aj v časoch elektroniky a vynálezov. Najlepšie a bez ohľadu na trendy a elektronické hračičky pôsobí na deti láska, svätá trpezlivosť a teplá náruč mamy.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite