Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Noví tajní v úrade
Slovenská informačná služba (SIS) má nového riaditeľa. Nominanta SDKÚ Karola Mitríka vystriedal Ján Valko, blízky premiérovi Robertovi Ficovi. „Nastupujete do služby, ktorá vám doteraz nebola blízka. Som presvedčený, že premiér spolu s vládou zodpovedne vyhodnotili vašu doterajšiu pracovnú činnosť v oblasti manažéra, pretože táto funkcia si takúto zodpovednosť a schopnosť vyžaduje,“ povedal prezident Ivan Gašparovič, ktorý Valka do funkcie vymenoval. Zároveň mu zaželal, aby viedol tajnú službu tak, aby sa o nej hovorilo čo najmenej. Valko chce, aby bol jeho úrad transparentnejší. „Ideálne bude, keď nebude SIS informácie zatajovať, ale utajovať,“ povedal Valko po menovaní do funkcie. Vzápätí obišiel novinárov a z Prezidentského paláca odišiel zadným východom.
Valko sa stal riaditeľom SIS napriek tomu, že nemá žiadne skúsenosti v bezpečnostnom sektore. Vyštudoval účtovníctvo a audítorstvo, pracoval ako burzový maklér aj šéf oddelenia obchodu v Slovenskej poisťovni. Naposledy bol riaditeľom Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS). O Valkovi sa pôvodne uvažovalo ako o ministrovi hospodárstva. Podľa novinára Toma Nicholsona s tým však nesúhlasil údajný mecenáš Smeru Jozef Brhel. Valko mu mal totiž povedať, že ak sa stane šéfom spomínaného rezortu, Brhel nebude mať vplyv v elektrárňach či v teplárňach. Fico si to preto rozmyslel a presadil Valka za šéfa SIS.
Novým šéfom Národného bezpečnostného úradu (NBÚ) by sa mal stať bývalý riaditeľ SIS Jozef Magala. Jeho nomináciu už schválila vláda, Magalu však musí odobriť aj parlament. Ak sa tak stane, Magala nahradí vo funkcii Františka Blanárika. Premiér Fico sa už pred niekoľkými týždňami vyjadril, že Magala by bol veľmi vhodným kandidátom na post šéfa NBÚ. „Je mimoriadne skúsený človek,“ tvrdil Fico, pričom sa odvolal na roky 2006 – 2010, keď nebola SIS konfrontovaná so žiadnymi škandálmi. Po zverejnení spisu Gorila však vyšlo najavo, že tajná služba krátko po Magalovom nástupe do funkcie prestala odpočúvať konšpiračný byt Penty na Vazovovej ulici v Bratislave. Jedným z dôvodov mohlo byť, že v byte bol údajne aj Fico. SIS pod Magalovým vedením zároveň nespolupracovala s políciou, keď odmietla zbaviť mlčanlivosti príslušníkov tajnej služby, ktorí sa podieľali na akcii Gorila.
.vag  

Nepreveria

Minister Ján Richter má vysokoškolský diplom, ktorý vzbudzuje pochybnosti o tom, ako ho získal. Preverovať pôvod diplomu však nikto nebude. Minister školstva Čaplovič odkázal, že to neurobí, iniciatívne konať nebude ani Akreditačná komisia, a v parlamente neprešiel ani návrh poslanca Beblavého, aby Richterov diplom z právnickej fakulty overil školský parlamentný výbor.
.eč

Viac peňazí

Ministerstvo zdravotníctva vypočítalo, že vyššie platy lekárov a sestier si v tomto roku vyžiadajú 107 miliónov eur, budúci rok to bude o vyše 70 miliónov viac. Časť peňazí pôjde z rezervy v štátnom rozpočte, viac peňazí za svojich poistencov musí poslať VšZP a rokuje sa aj so súkromnými poisťovňami. Lekári opäť žiadajú pozastaviť zákon o vyšších platoch zdravotných sestier.
.eč

Odchod Radičovej

Bývalá premiérka Iveta Radičová definitívne opustila politiku. Na straníckej centrále SDKÚ-DS odovzdala list, ktorým sa vzdala členstva. Jej bývalí  kolegovia sa vyjadrili, že rozhodnutie síce ľutujú, ale rešpektujú. Radičová bude pokračovať vo svojej dráhe vysokoškolskej pedagogičky. Zatiaľ nie je jasné, či v roku 2014 bude kandidovať na post prezidentky SR.
.lk    

Nemocnice štátu

Trenčiansky samosprávny kraj chce kontrolu nad svojimi troma nemocnicami v Bojniciach, Považskej Bystrici a na Myjave vrátiť štátu. Župan Pavol Sedláček bude o tom rokovať s premiérom Ficom. Kraj totiž nedokáže uniesť situáciu s financovaním nemocníc. Ministerstvo zdravotníctva nevie, či štát opäť nemocnice prevezme. O zámeroch Trenčína sa dozvedelo až od Hospodárskych novín.    
.lk

Gašparovič na Ukrajine

Prezident Ivan Gašparovič sa zatiaľ nechystá bojkotovať summit hláv stredoeurópskych štátov na ukrajinskej Jalte. Prezidenti Nemecka, Rakúska, Slovinska a Česka už oznámili, že na summit neprídu. Dôvodom je zaobchádzanie s Júliou Tymošenkovou vo väzení. Podľa hovorcu prezidenta Mareka Trubača je Slovensko znepokojené z postupu ukrajinských úradov, no práve preto, že s Ukrajinou treba hovoriť, cestu na Jaltu zatiaľ nerušíme.  
.lk
 

Alojz Hlina/
Poslanec za OĽaNO sa v parlamente ospravedlnil Maďarom za správanie sa a výroky predsedu SNS Jána Slotu, aj za to, že tento človek mal tak dlho vplyv amoc v štáte. Slota podľa Hlinu pokazil v slovensko-maďarských vzťahoch všetko, čo sa len dá.

František Tondra/
Emeritný spišský biskup zomrel v Košiciach na zlyhanie srdca. Patril medzi významné osobnosti katolíckej cirkvi a bol aj pre širšiu verejnosť morálnou autoritou. Dlhé roky predsedal Konferencii biskupov Slovenska. Služby sa vzdal pred rokom zo zdravotných dôvodov.

Eugen Jurzyca/
Po krátkej a nie veľmi výraznej politickej dráhe sa vracia späť do svojho domovského prístavu – think-tanku INEKO. Jeho stranícke tričko je v tomto prípade organizácii skôr na príťaž. Spolupráca Jurzycu s INEKO je zatiaľ ohlásená do augusta 2012.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite