Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prečo José?

.yoani Sánchez .časopis .klub

Vedela som, že po ňom pôjdu. Od prvého momentu, keď som s ním, José Danielom Ferrerom, telefonicky hovorila, bolo jasné, že tento muž je niečím mimoriadny. Krátko po tom sme sedeli u nás doma a môj prvý dojem sa iba potvrdil. Vonku padla noc, ale tento muž z Palmarito de Cauto nám hovoril o rokoch, čo strávil vo väzení od Čiernej jari v roku 2003 do polovice roku 2011.

Bitky, udávanie, ale aj spoluväzni, ktorí ho s rešpektom volali „politik“ a dozorcovia, ktorí sa ho snažili zlomiť silou. Celé hodiny sme počúvali jeho príhody, niekedy plné strachu, inokedy prekvapivých a skutočných zázrakov. Podarilo sa mu napríklad ukryť maličké rádio, bol to jeho najvzácnejší majetok. Až kým ho nemusel hodiť o dlážku pár sekúnd predtým, než mu ho skonfiškovali dozorcovia.
José Daniel je líder Vlasteneckej únie Kuby a dnes najväčšia starosť pre štátnu bezpečnosť na východe ostrova. Dostalo sa mu tejto cti, obdivuhodnej a nebezpečnej zároveň, preto, že každé jeho slovo je prejavom poctivosti a odhodlania. José má priateľskú povahu, je mladý, zmierlivý a okrem toho sa mu podarilo oživiť disidentské hnutie, ktoré ničia represie aj exil. Postavenie a rešpekt získal vďaka svojej húževnatosti, osobitne preto, že je ochotný veci skôr podporiť, než o nich pochybovať. Vďaka tomu je mostom medzi viacerými občianskymi skupinami, ale aj ostrým kamienkom v topánke štátneho režimu.
Na začiatku apríla bol tento muž zatknutý. Už viac nemôže prechádzať strmými cestičkami po mestečkách jeho regiónu, nedáva rozhovory, ani neposiela správy cez twitter. Od polovice apríla drží hladovku na policajnej stanici, kde ho držia. Jeho žena Belkis Cantillová o ňom nemá žiadne informácie. A niektorí z nás, jeho priateľov, majú zlý pocit.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite