Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Z Budapešti píše Csaba Kiss

.csaba G. Kiss .časopis .klub

V istý aprílový pondelok abdikoval prezident Maďarska Pál Schmitt. Predtým v piatok (vo vysielaní verejnoprávneho rozhlasu a televízie) sa ospravedlňoval približne dvadsaťminútovým vyhlásením, že nechápe proti nemu vznesené obvinenia, rozhodnutie univerzitného senátu, podľa ktorého mu odoberú titul tzv. malého doktora. Ako športovec sa nehodlá vzdať, veruže ukáže, že je schopný získať trebárs ešte aj vedeckú hodnosť PhD.

Veľká väčšina divákov a poslucháčov možno presne nerozumela, čo znamená toto ubezpečovanie. Vďaka médiám verejnosť už celé týždne vedela, že proti nemu vzniesli obvinenie z plagizovania, podľa ktorého  doktorská dizertačná práca, ktorú obhálil roku 1992,    je nepôvodná. Kto pozná pravidlá univerzitného vzdelávania a prípravy doktorov, tomu prezidentovo dušovanie znelo absurdne.  Zapíše sa do doktorandskej školy, kde trvá príprava tri roky? Telesná stráž ho bude sprevádzať na prednášky, konzultácie? Človek nevychádza z údivu, že prvý človek krajiny  bol obklopený takými nezorientovanými poradcami. Nato koncom onoho týždňa  žeravela polemika v médiách. Predseda vlády sa dôsledne zdržiaval vysloviť svoju mienku, sám prezident sa musí rozhodnúť.
Táto historka sa pritom začala 11. januára. Týždenník HVG vzniesol podozrenie, že dizertačná práca, obhájená roku 1992 na bývalej Vysokej škole telesnej výchovy, z veľkej časti pochádza z knihy, ktorú po francúzsky napísal  bulharský historik športu. V maďarských médiách sa potom rozvinula polemika, opozícia čoraz ráznejšie požadovala vyšetrenie prípadu. Na Semmelweissovej lekárskej univerzite  (Fakulta telesnej výchovy a vedy o športe je dnes súčasťou tejto inštitúcie) sa v súlade s dobovými doktorskými postupmi a pravidlami pustila do práce päťčlenná vyšetrovacia komisia odborníkov. Potom 29. marca doktorská rada univerzity rozhodla v pomere hlasov 16:2, že navrhuje, aby Pála Schmitta zbavili doktorského titulu, a na tomto podklade sa zrodilo rozhodnutie univerzitného senátu.
Roku 2010 zvolený prezident, populárny športový funkcionár, olympijský víťaz, bol kandidátom združených strán FIDES a KNDP. Pomerne neskoro začal vystupovať vo vysokých rovinách  politiky, verejnosť sa nemala možnosť presvedčiť o jeho politickej súdnosti. Na rozdiel od predošlých maďarských prezidentov Pál Schmitt ani raz neuplatnil ústavné právo veta, každý predložený zákon podpísal bez námietky, poznámky. Predstaviteľom vládnucich strán sa práca s ním javila asi jednoduchšia. Avšak nepopierateľne stratila kredit, a to poškodilo aj prestíž tých pri moci. Zároveň sa však  potvrdilo pred celou krajinou a svetom, že slobodné médiá v Maďarsku boli schopné zvrhnúť prezidenta. Táto kauza teda vonkoncom nie je bez následkov. Bývalý tajný agent Medgyessy a Gyurcsány, ktorý klamal od rána do večera, neboli schopní abdikovať. Pál Schmitt – áno. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite