Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.do pozornosti

.časopis .ostatné

HUDBA KEIJI HAINO
PONDELOK 15. OKTÓBER
­Prvýkrát na Slovensko príde nekorunovaný kráľ japonského undergroundu, gitarista a spevák Keiji Haino, ktorý je už tridsať rokov neprehliadnuteľnou postavou alternatívnej a free-rockovej scény. Spoluhráč Johna Zorna, Yamatsuku Eye aj Christiana Marclayho prešiel rôznymi štýlmi aj zostavami, na koncertoch však stále srší energiou. Tentoraz sa chystá priviesť do extázy seba i publikum v bratislavskom klube A4. Predkapelou je domáce „filthy blues&drones trio“ Mud Woodstone.


HUDBA ZION TRAIN
UTOROK 16. OKTÓBER
Britská legenda dubu a ragga music – skupina Zion Train, zavíta počas tohtoročnej jesennej šnúry aj do Bratislavy, presnejšie do Subclubu. Priekopníci dubovej muziky vo Veľkej Británii sú na scéne už viac ako 15 rokov a zaručujú tučnú a dlhú zábavu. Producenti a muzikanti Perch, Tench a Cod cestujú po svete s rôznymi zostavami, v ktorých sa striedajú kvalitní dychári a vokalisti. Vzácnu návštevu privítajú miestni hrdinovia: Pedro, Wosa a Jah Division Sound Gang.

VÝSTAVA DESIGN DAYS 07
UTOROK – NEDEĽA 16. – 28. OKTÓBER
Záujemcovia o oblasť dizajnu, architektúry a interiérovej tvorby budú môcť počas dvoch týždňov navštevovať podujatia v rámci 7. ročníka Bratislavského festivalu dizajnu a architektúry Design Days. Na programe sú rôzne výstavy a prezentácie, približujúce aktuálne trendy, výnimočné produkty a tvorcov z domácej i zahraničnej scény. Hlavnou výstavou festivalu bude výberová prehliadka slovenského a zahraničného dizajnu Design Salon v priestoroch bratislavskej Incheby.


HUDBA SYMPHONY X
STREDA 17. OKTÓBER
Americká progrocková skupina Symphony X vraj patrí k tomu najlepšiemu, čo v súčasnosti v tomto žánri po svete koncertuje. Slovenskí fanúšikovia ich budú mať možnosť vidieť a počuť už druhýkrát – tentoraz v bratislavskom klube Randal. Gitarista Michael Romeo, klávesák Michael Pinnella, basgitarista Michael Lepond, bubeník Jason Rullo a spevák Russell Allen predstavia svoj najnovší album Paradise Lost, skomponovaný na motívy slávnej epickej básne Johna Miltona.


HUDBA MUSICA FALSA ET FICTA
ŠTVRTOK 18. OKTÓBER
Vo štvrtok si návštevníci bratislavského Klubu Za zrkadlom môžu pozrieť pozrieť legendárny nemý film Metropolis, ktorý v r. 1927 v Nemecku nakrútil režisér Fritz Lang. Kultový sci-fi film podfarbí improvizovanou hudbou orchester Musica Falsa et Ficta, v ktorom hrajú okrem iných Slavomír Krekovič na elektrickú gitaru a klávesy, Oliver Rehák na laptope, Jonatán Pastirčák na violončele, Dalibor Kocián na vibrafóne, ale v obsadení je aj altsaxofón, lesný roh, flauta, fagot, hoboj, husle a klavír.


FESTIVAL NOVÁ EVA
ŠTVRTOK – SOBOTA 18. – 20. OKTÓBER
Festival s týmto názvom organizuje Banskobystrický samosprávny kraj a Bábkové divadlo na Rázcestí v spolupráci s feministickým a publikačným projektom Aspekt a inými občianskymi združeniami. Témy rodových stereotypov sa objavia na prednáškach, workshopoch, ale i v divadelných predstaveniach hostiteľského Bábkového divadla na rázcestí či hosťujúceho Rado/sť/dajného divadla z Kláštora pod Znievom, ktoré uvedie hru Jany Juráňovej Misky strieborné, nádoby výborné.


JAZZ BJD/ALLTHATDŽEZ01
PIATOK – NEDEĽA 19. – 21. OKTÓBER
Dva festivaly plné džezu čakajú cez víkend návštevníkov hlavného mesta. Tradičné Bratislavské džezové dni majú na programe Tomasza Stańka, Mike Stern Band, Saxofour, Ulfa Wakeniusa a AMC Trio, Marka Egana s Johnom Abercrombiem, US3, Bill Evans Soulgrass či Spyrogyru. Komu to nestačí, môže skúsiť nočné dídžejské sety a živé vystúpenia v Nu Spirit Bare a na lodi Nassau v rámci Allthatdžezu (Paul Murphy, Dom Servini, Matthias Vogt, Rózsa & Valihora...)


FESTIVAL SLNKOFEST_FM
PIATOK – SOBOTA 19. – 20. OKTÓBER
Na východnom Slovensku pokračuje Slnkofest, ktorého organizátormi sú Šina a Daniel Salontay z vydavateľstva Slnko Records. Na festivale vystupujú  kapely, nahrávajúce pre tento nezávislý label. V piatok 19. októbra zahrajú Noisecut a dídžejka Biba v popradskom klube Zóna a skupiny Longital a Millas Groove v staroľubovnianskom Dome na rohu. V sobotu 20. októbra sa vymenia a Longital s Millas Groove prídu do Zóny a Noisecut s Bibou do prešovského klubu Wave.


DIVADLO ZÁZRAK V ČERNÉM DOMĚ
PIATOK 19. OKTÓBER
V piatok bude v bratislavskej Astorke hosťovať pražské Divadlo Na zábradlí s hrou Milana Uhdeho Zázrak v černém domě. Táto „komedie o dvou dílech“ v réžii Juraja Nvotu odkrýva nielen animozity v jednej rodine, ale aj veľkú časť československej histórie z minulého storočia. Účinkujú okrem iných Jiří Ornest, Marie Spurná, Igor Chmela a Leoš Noha, hudbu zložil Michal Novinski, kostýmy vytvorila Zuzana Štefunková a scénu Tomáš Rusín. Na predstavení v Astorke sa zúčastní aj autor Milan Uhde.


KINO ADAMOVE JABLKÁ
Komédia, ktorá je modernou náboženskou bájkou o viere a boji medzi dobrom a zlom. Neonacistu Adama v rámci konzultačnej služby pošlú na miestnu faru. Tu mu kňaz Ivan dá za úlohu upiecť jablkový koláč z jabĺk stromu, ktorý rastie pred kostolom. Na jablkách sa však už podpísali vtáci, červy aj slnko. Ivan verí, že ich skúša Diabol. Adam verí, že to je Boh, keďže zlo hádam ani neexistuje.
Adams aebler (Dán./Nem., 2005)
Réžia: Anders Thomas Jensen Hrajú: Ulrich Thomsen, Mads Mikkelsen


KINO KLIATBA DOMU SLNEČNÍC
Rodina Solomonovcov opustila hektický život Chicaga a presťahovala sa na tiché a odlúčené miesto – na farmu v Severnej Dakote. Medzi pokojným vlnením slnečnicových polí dcéra  Jess zisťuje, aké desivé toto odlúčenie od sveta môže byť. Jej brat Ben sa stane svedkom zjavení, ktoré nevidí nikto iný okrem neho. Jessina búrlivá minulosť sa stretáva s minulosťou tých, ktorí kedysi žili v tomto dome...
The Messengers (USA/Kan., 2007)
Réžia: Oxide Pang Chun, Danny Pang Hrajú: Kristen Stewart, Dylan McDermott


KINO DENNÁ HLIADKA
Druhý diel sfilmovanej fantasy trilógie ruského spisovateľa Sergeja Lukianenka, ktorý sa podieľal aj na scenári. Hrdina prvej časti Anton sa snaží uchrániť svojho syna Jegora a zahladzuje po ňom stopy. Temná strana trpezlivo vyčkáva, až Jegor v sebe prebudí hrozivú silu. A keď je už Moskva takmer zrovnaná so zemou, príde na rad Krieda osudu. Cesta späť bude viac ako ťažká.
Dnevnoj dozor (Rus., 2006)
Réžia: Timur Bekmambetov Hrajú: Konstantin Chabenskij, Maria Porošina

.vladimír Potančok, .peter Konečný
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite