Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

6 hlavných cien pre ľudí a príspevky .týždňa

.štefan Hríb .časopis .editorial

S potešením oznamujem, že .týždeň, jeho ľudia a príspevky získali najviac Novinárskych cien za rok 2011 spomedzi všetkých médií na Slovensku. Získali sme celkovo 6 hlavných cien.

Takže po poriadku.
Cenu za najlepší rozhovor v printových médiách získal Marek Vagovič za dialóg s Jaroslavom Spišiakom, Marek získal aj cenu za najlepší analyticko-investigatívny príspevok v printových médiách za texty o slovenskom bulvári, extrémistoch a prokurátoroch. Marek, som rád, že si späť, .týždeň bez teba by nebol úplný.
Cenu za najlepšiu reportážnu fotografiu získal náš fotograf Matúš Zajac za sériu fotografií HoPe. Matúš, gratulujem, je výborné, že v tebe, Andrejovi Bánovi a Borisovi Némethovi máme skvelú trojicu citlivých a vnímavých fotografov.
Cenu otvorenej spoločnosti získal Tom Nicholson za text v .týždni Kováčik a stratený spis. Tom, som rád, že si získal túto cenu za článok u nás. Zaslúžiš si ju.
Cenu za najlepšiu reportáž v printových médiách získali Matteo Fagotto, Ugo Borga, Giampaolo Musumeci za Líbyjskú sériu v .týždni. Ide o novinárov na voľnej nohe, ktorí nám ponúkli spoluprácu a my sme ju napriek nemalým nákladom radi prijali. Považujeme totiž kvalitnú reportáž zo sveta za nevyhnutnú súčasť dobrého týždenníka. V piatok som sa dozvedel, že viaceré texty či ich verzie ponúkajú títo traja cestujúci Taliani aj do iných médií, ale bez toho by nemohli putovať po celom svete do konfliktných oblastí. Ich reportáže budeme naďalej veľmi radi vyhľadávať.
A ešte pár slov k cene za najlepšiu diskusiu v elektronických médiách, ktorú získala Lampa ku kauze Cervanová (reláciu pripravujeme v spolupráci s RTVS). Toto ocenenie považujem za veľmi odvážne. Veľká časť slovenskej verejnosti je dodnes presvedčená, že siedmi Nitrania sú vrahovia, ktorým sa nemá dávať priestor. Navyše, práve za túto reláciu navrhla Licenčná rada astronomickú pokutu a jeden zo známych novinárov dokonca vyčítal porote, ako mohla túto Lampu vôbec nominovať do užšieho výberu. Ale podľa všetkého, čo o tejto kauze vieme, je to úplne inak. Nitrania si nezaslúžia verejné odsúdenie, ale ospravedlnenie za nespravodlivý proces, dlhoročnú nevšímavosť nás novinárov a médií a tiež hrubosť verejnosti voči nim. Vážení Nitrania, prepáčte. Táto cena patrí vám siedmim.
Jednotlivé ceny nie sú, samozrejme, meradlom kvality. Sú subjektívne, závisia od mnohých okolností. Ale 6 hlavných cien vypovedá o tom, že .týždeň združuje tvorivých ľudí a stal sa veľmi zaujímavým priestorom pre verejnú diskusiu. Všetkým kolegom za to patrí moja vďaka.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite