Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tawakul Karman: Demokracia potrebuje čas

.matteo Fagotto .časopis .téma

Laureátka Nobelovej ceny za mier, žurnalistka, ľudskoprávna aktivistka a predovšetkým „matka revolúcie“, ako ju teraz nazývajú v Jemene. Život Tawakul Karmanovej sa od vlaňajšieho októbra, keď dostala nobelovské ocenenie, výrazne zmenil. Tridsaťdvaročná matka troch detí sa stala symbolom.

.predovšetkým vám blahoželám k Nobelovej cene.
Ďakujem veľmi pekne.

.viem, že som nezačal originálne, a ani toto nebude originálna otázka... Čo tá cena znamená pre vás a pre vašu krajinu?
Veľmi veľa. Tá cena posilnila náš hlas, hlas revolucionárov. Znamená to, že naše činy a požiadavky dospeli do uší medzinárodného spoločenstva. Okrem iného je to dôkaz, že islam ako taký nie je proti ideám ako sloboda a demokracia. Ja dúfam, že toto bude nová kapitola vo vzťahoch medzi ľuďmi na celom svete. Najmä medzi Západom a Stredným východom.

.o role žien v jemenskej revolúcii sa už povedalo veľa. Čo si o nej myslíte vy?
Výsledok revolúcie je zároveň uznaním roly, ktorú v nej zohrali ženy a mladí ľudia. Je nesmierne dôležité, že ženy sa stali súčasťou verejného života nielen v Jemene, ale vo všetkých arabských krajinách. Diktátori nikdy nepovzbudzovali ženy, aby sme v spoločnosti zaujali vedúce pozície, pretože vedeli, že ženy sú silné a mohli by ohroziť ich moc. Osobne som presvedčená, že my ženy môžeme prispieť novými ideami k budúcnosti tejto revolúcie.

.mnohé jemenské ženy stále nosia nikáb, ktorý zahaľuje takmer celú tvár. Vy nosíte menej konzervatívny hidžáb. Je to tu odvážna voľba?
Najdôležitejšie je, aby sa o tom, ako sa zahalí či nezahalí, rozhodla sama žena. Ak je o tom ona sama úprimne presvedčená, každá voľba je dobrá.

.bývalý prezident Sálih sa musel vzdať moci. Máte pocit, že väčšina úloh je tým splnená, alebo že sa začína ťažšia časť revolúcie?
Nič nie je ťažšie ako zvrhnúť diktátora. Samozrejme, teraz budeme musieť zachovať jednotu, aby sme dosiahli splnenie aj zvyšných cieľov. Tými hlavnými cieľmi sú demokracia a sloboda. Možno to bude náročnejšie, ale rozhodne nie ťažšie, ako všetko, čo sme dosiaľ prežili.

.veľa ľudí, tak ako aj vy sama, stále táborí na Námestí zmeny. Teraz však iniciatívu prevzali politické strany v parlamente. Nestratila podľa vás jemenská revolúcia svoju hybnú silu?
Práve naopak. Aj revolúcia je postupný proces. Po zvrhnutí Sáliha sme 21. februára oslávili svoje víťazstvo prísahou nového prezidenta Abdu Rabú Mansúra Hádího. Tým sme ukončili prvý krok. Ďalším krokom bude odvolanie vodcov armády a vyriešenie korupcie v ozbrojených silách. Potom bude nasledovať prijatie novej ústavy a parlamentné voľby.

.je jemenská spoločnosť zodpovedná za to, že Sálih tu mohol vládnuť až 33 rokov?
Nemyslím si to. Vo väčšine krajiny sú ľudia stále nevzdelaní. Nekladiem im to za vinu, osobne to zazlievam skôr vzdelanej elite, ktorá pridlho tolerovala korupciu a neslobodu. Ale teraz sa situácia zlepšuje. Aj jemenské kmene, ktoré často stáli proti štátu, sa zúčastnili na revolúcii. Prvý raz v našich dejinách aj ony žiadajú o vznik demokracie v Jemene, kde bude vládnuť zákon. To je pozoruhodné.

.mnohí ľudia na Západe sa obávajú vnútorných rebélií, ktoré hrozia Jemenu. Jednu z nich vedú bojovníci inšpirovaní Usámom bin Ládinom...
Pred niekoľkými dňami som od nich dostala na mobil správu, kde sa mi vyhrážali smrťou. Je to už druhá za tento týždeň. Všetci tu vedia, že bývalý prezident Sálih využíval al-Káidu a bral peniaze od Západu. Ak sa mi niečo stane, bude to len a len ich vina.

.aký je váš názor na al-Káidu?
Al-Káida vždy stála proti našim nádejám, proti našej budúcnosti, našim snom i nášmu náboženstvu. Je našou povinnosťou bojovať proti týmto ľuďom a poraziť ich. Z istého pohľadu sme už teraz nad nimi vyhrali, pretože počas revolúcie sme ich obrali o podporu mladých. Mládež šla totiž s nami. Tak sme zbavili heslá al-Káidy celého zmyslu.

.ste členkou strany Islah, čo v mnohých vzbudzuje obavy. Ide o to, že jeden z jej vedúcich členov, klerik Abdul Madžíd al-Zindaní, je na zozname „globálnych terirostov“, kam ho zaradila americká vláda. Čo na to hovoríte?
Naša revolúcia má korene v demokracii, preto nemôžeme odsúvať na okraj žiadnu stranu. Inak by sme sa správali ako predošlý rež im, odstrkávali ľudí a možno by sme ich aj prinútili, aby sa chopili zbraní alebo aby sa stali teroristami. Samozrejme, tak ako všetci ostatní účastníci revolúcie, aj strana Islah bude musieť prijať princípy ako sloboda, dôstojnosť a rovnosť, inak skončí presne ako bývalý režim. Ale strana Islah musí byť súčasťou riešenia, nie problému.

.ste presvedčená, že demokracia sa v Jemene a na Strednom východe napokon ujme?
Nesmiete zabúdať, že revolúcia a demokracia sa nerodia naraz a v jednej chvíli. V Amerike aj v Európe trvalo, kým po revolúcii prišla demokracia. Tu, na Strednom východe, prebieha tento proces rýchlo, aj tak však potrebujeme čas.

.vstúpite niekedy do politiky?
Uvažujem o tom, ale momentálne chcem iba sledovať, čo urobí parlament a vláda. Ak dosiahnu ciele revolúcie, v poriadku, pretože potrebujeme pomoc všetkých inštitúcií a chceme s nimi spolupracovať. Ak však zradia naše očakávania, sme pripravení na ďalšie demonštrácie a protesty. Len v tom prípade sa začnem vážne zaoberať myšlienkou vstupu do politiky.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite