Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Koniec či začiatok?

.časopis

Rick Santorum to vzdal. Minulý týždeň sa muž, ktorý bol v republikánskych primárkach dlhodobo druhý za vedúcim kandidátom Mittom Romneym, rozhodol ukončiť svoju kampaň. Viedli ho k tomu finančné dôvody, ale aj celková únava. V rozhodnutí zrejme hrala rolu i jeho rodina. Rick Santorum má s manželkou Karen osem detí, najmladšia dcérka je vážne postihnutá. Rodina absolvovala veľkú časť kampane spolu s ním a určite to bolo veľmi náročné.

Santorum mal svoju šancu, ale tento rok proti Obamovi kandidovať nebude. Jeho priaznivci vyzdvihujú fakt, že nezmiernil svoje konzervatívne postoje, hoci jeho najväčšou politickou slabosťou bolo, že neoslovil tzv. umiernených republikánov. Stálo za ním najmä pravé krídlo Republikánskej strany. To mohla byť aj jeho šanca. Bez tzv. nábožnej pravice, bez priaznivcov Tea Party sa totiž nominácia do finále prezidentského zápasu získava ťažko. Ich hlasy mal Santorum takmer isté.
Mitt Romney síce získal zatiaľ najviac hlasov voliteľov, vyhráva jedny štátne primárky za druhými a v prieskumoch obsadzuje prvú priečku, niečo mu však stále chýba: podpora pravého krídla republikánov, krídla, ktoré šlo za Santorumom.
Mitt Romney má odteraz šancu zabojovať o najkonzervatívnejších medzi konzervatívcami – o voličov, ktorí po Santorumovom odchode takpovediac osireli. Bolo by preňho výhodné, keby jeho kampaň podporil aj sám Rick Santorum. Sú signály, že Santorum sa na takýto krok chystá – napríklad po vycúvaní z kampane dosť promptne očistil svoju internetovú stránku od všetkých príspevkov, ktoré boli voči Romneymu kritické. Mal čo odstraňovať – počas kampane sa totiž vymedzoval oproti svojmu sokovi tak ostro, až to občas vyzeralo, akoby ani neboli z jednej politickej strany.
Hovorilo sa dokonca o možnosti, že Santorum pôjde do volieb ako Romneyho viceprezidentský kandidát. Vyzerá to ako pohodlná cesta k srdciam konzervatívneho krídla republikánov, história však varuje. Keď si v posledných voľbách republikánsky prezidentský kandidát McCain vzal do tandemu guvernérku Aljašky Sarah Palinovú, aby na jeho stranu strhla nábožnú pravicu, nevyšlo to. Z viacerých dôvodov, ktoré sa na Santoruma a Romneyho nevzťahujú, ale aj preto, že kombinácia McCainových stredových názorov s Palinovej konzervatívnymi pôsobila príliš umelo – ako trik politického marketingu. Podobne prešpekulovane by mohlo vyznieť aj duo Romney-Santorum. Navyše, Santorum a Romney už na seba v rámci kampane stihli ponadávať tak, že veľa republikánskych voličov si znechutene zapchalo uši. S istotou sa však nedá povedať, že tento tandem nevznikne: politika videla už aj čudnejšie predvolebné páry.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite