Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Doma

.časopis

Kaliňákov nový tím
Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) postupne skladá tím, ktorý bude viesť políciu najbližšie štyri roky. Úrad boja proti korupcii by mal viesť Tibor Gašpar, ktorý bol v tejto funkcii už v rokoch 2005 – 2010. „Takú mám v tejto chvíli predstavu,“ povedal Kaliňák pre denník SME. Gašpar je pritom známy ako málo razantný vyšetrovateľ a funkcionár, za jeho éry riešila polícia skôr drobné korupčné kauzy. K najznámejším patril prípad bývalého sekretára Slovenského futbalového zväzu Vladimíra Wänkeho, ktorý dostal za úplatkárstvo tri roky a štyri mesiace väzenia. Úrad pod Gašparovým vedením riešil aj tunelovanie harvardských investičných fondov, do ktorého mal byť zapletený aj údajný mecenáš Smeru Juraj Široký. K žiadnym relevantným výsledkom však nedospel, opatrne vyšetroval aj nástenkový tender, do ktorého boli namočení nominanti SNS. Bývalý minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) tiež Gašpara pred niekoľkými týždňami obvinil, že skartoval jeden z dokumentov, ktorý sa týkal spisu Gorila. Vyčíta mu aj premlčanie vyšetrovania fiktívnych faktúr v Plastike Nitra v čase, keď v tejto firme pôsobil súčasný minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer). Gašpar to odmieta.
Kaliňák uvažuje, že novým policajným prezidentom by sa mohol stať Stanislav Jankovič, ktorý už bol v minulosti viceprezidentom. Jankovič je však obvinený zo zneužitia právomocí verejného činiteľa. V júni 2010 totiž vybavoval vodičák svojmu známému, podnikateľovi Jánovi Božíkovi, ktorý prekročil rýchlosť. „Je nevyhnutné počkať, ako sa prípad skončí a podľa toho sa zariadim,“ povedal Kaliňák. Ako možní nástupcovia Jaroslava Spišiaka sa spomínajú aj bývalí krajskí riaditelia Marián Slobodník a Juraj Bukuš. Spišiak zrejme z polície odíde.Po voľbách sa hovorilo, že do funkcie policajného šéfa by sa mohol vrátiť aj Ján Packa, ku ktorému nemal Kaliňák žiadne výhrady. Napokon však z neho urobil svojho poradcu. Armádnym tajným službám by mal po ich zlúčení šéfovať súčasný riaditeľ VOS Róbert Tibenský, ktorého do tejto funkcie dosadila expremiérka Iveta Radičová. „Myslím, že tento človek je vhodný na to, aby bol garantom spájania týchto služieb a ich personálneho vyčistenia, aby sa už nikdy nestali súčasťou politických hier,“ povedal denníku Pravda minister obrany Martin Glváč (Smer).
.vag

Kto bude predseda?

SDKÚ ožíva. Zdá sa, že bratislavský župan Pavol Frešo sa rozhodol, že bude kandidovať na funkciu predsedu strany, váha však s oznámením. Frešo získal prvé prejavy podpory v troch menších zväzoch a najmä nemá čo stratiť. Porazený kandidát na predsedu sa tak či tak stane prvým podpredsedom, v záujme zjednotenia strany. Istou kandidátkou je Lucia Žitňanská.
.jd

Slovan v KHL

Prezident KHL Alexander Medvedev potvrdil, že od budúcej sezóny sa táto liga rozšíri aj o Slovan Bratislava. Generálny manažér Slovana Maroš Krejčí je však stále vo vyjadreniach opatrný a upozorňuje, že definitívne rozhodnutie ešte musí urobiť Rada KHL. Podľa Medvedeva by sa budúcu sezónu mali v KHL predstaviť aj Lev Praha a ukrajinský klub Donbas Doneck.
.jm

Noví tajomníci

Vláda Roberta Fica schválila nových štátnych tajomníkov. Štátnym tajomníkom na ministerstve financií bude exposlanec za Smer Peter Pellegrini. V rezorte sociálnych vecí tieto posty obsadia aj bývalí poslanci Branislav Ondruš a Jozef Burián. Novou tvárou  je napríklad druhý štátny tajomník na finaciách Vazil Hudák, ktorý pôsobil v londýnskej banke JP Morgan.
.jm

Kúpa SPP

Robert Fico by rád odkúpil minoritný 49-percentný balík Slovenského plynárenského priemyslu, no uznáva, že štát na to nemá peniaze. Nemecký a francúzsky akcionár chce predávať podiel v SPP a záujem zatiaľ prejavila česká energetická skupina EPH Daniela Křetínskeho a Petra Kellnera. Poľská spoločnosť PGNiG  špekulácie o svojom úmysle vstúpiť do SPP medzičasom dementovala.
.lk

Zrušenie FNM

Robert Fico ohlásil, že zrušenie Fondu národného majetku bude jednou z priorít jeho vlády. Stráca podľa neho význam. O tomto kroku sa uvažovalo ešte za vlády Ivety Radičovej. Zrušenie FNM by sa podľa predstáv Smeru malo stihnúť už na jeseň. To, ako sa rozdelia jeho právomoci a podiely, ešte nie je známe. Fond, ktorý vznikol kvôli privatizácii majetku štátu, má podiely rôznej veľkosti v 76 spoločnostiach. Viazalo sa naň v minulosti viacero káuz.       
.lk


Andrej Ďurkovský/
Médiá priniesli minulý týždeň správu, že polícia obvinila bývalého primátora hlavného mesta a exposlanca KDH Andreja Ďurkovského. Ďurkovský sa vraj dopustil trestného činu porušenia povinností pri správe cudzieho majetku v kauze predaja pozemkov pod PKO.

Monika Jankovská/
Nová štátna tajomníčka v rezorte spravodlivosti stiahla antidiskriminačnú žalobu, ktorú ešte ako sudkyňa podala pre nespravodlivosť v odmeňovaní v porovnaní so špeciálnymi sudcami. Chcela tak vraj vyjadriť úctu voči občanom, ktorí sú v ťažkej sociálnej situácii.

Tomáš Malatinský/
Minister hospodárstva priznal, že dlhodobo prenajíma Jaroslavovi Haščákovi z finančnej skupiny Penta vilu pri Bratislave. Robí tak už asi šesť rokov a finančník mu vraj platí nájomné 4-tisíc eur.  Malatinský ani Fico v zmluve nevidia problém. Minister tvrdí, že Penta ho nebude ovplyvňovať.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite