Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Irán má genocídne ambície

.martin Hanus .časopis .téma

S Františkom Šebejom, predsedom Zahraničného výboru NR SR a naším bývalým kolegom, sme hovorili o hrozbách, ktoré predstavuje jadrová zbraň v rukách iránskeho režimu.

.v minulosti si verejne hájil odvetné akcie Izraela proti Hizballáhu v Libanone a proti Hamasu v Gaze. Považoval by si aj izraelský útok na Irán za rozumný a správny?
Obe spomínané akcie boli reakciou na iný útok, išlo teda o sebaobranné akcie. V tomto prípade však Izrael nemá dobrú opciu. Ako je známe, Irán sponzoruje ozbrojený boj proti Izraelu a oficiálne médiá či štátna vládna agentúra, ktorá podlieha revolučným gardám, opakovane vyzývajú na vymazanie Izraela z mapy a vyhladenie Židov. Jadrová zbraň v rukách Iránu teda znamená priamu genocídnu hrozbu pre Izrael. Tým väčšmi, že v Iráne je pri moci elita, ktorá má blízko k eschatologickým, apokalyptickým víziám.

.počas studenej vojny to bola najmä ľavica, ktorá tvrdila, že jadrové zbrane sú cestou do pekla, kým pravica bola omnoho pokojnejšia, pretože verila v koncept vzájomného odstrašenia. V prípade Iránu už neveríš na taký koncept?
Ak sa pozrieme na doterajších nukleárnych aktérov, išlo síce neraz o zločinné režimy, no tie boli vždy racionálne. Mám na mysli Sovietsky zväz, Maovu Čínu, ale aj takú Severnú Kóreu. Irán je prvou krajinou, pri ktorej treba mať vzhľadom na náboženský rozmer aj otvorené genocídne ambície obavu, či sa bude správať racionálne. Ide o prvý takýto prípad v povojnových nukleárnych dejinách.

.ale nedá sa iránske vlastníctvo atómovej zbrane porovnať skôr s Pakistanom?
Pakistan je trochu iný príbeh. Sú tam síce pri moci sunnitskí islamisti, ale armáda má tieto zložky pod kontrolou. Je tam teda iné rozloženie moci ako v prípade teokratického režimu. Iránski vládcovia veria apokalyptickej mytológii o konci sveta a konečnom víťazstve nad Židmi, ktorí majú byť vyhladení. Túto mytológiu treba brať vážne. Aj preto sa obávam, že keď Irán získa nukleárne zbrane, budeme čeliť reálnemu riziku ich použitia.

.aj napriek vedomiu, že sa to Iránu okamžite vypomstí a tiež ho postihne katastrofa?
Straty životov na ich strane nie sú veľkým brzdiacim motívom, pretože veria, že všetci, ktorí zahynú, sa stanú martýrmi a pôjdu do neba.

.čo by mal Izrael teraz robiť?
Ako som povedal, nemá žiadnu dobrú opciu. Viem si živo predstaviť, čo by sa stalo, keby Izrael zaútočil. Už dnes je v medzinárodnom spoločenstve ostrakizovaný a nemôže rátať ani s veľkou podporou Obamovej administratívy. Navyše, útok na Irán by mal aj pre územie Izraelu okamžité dôsledky, stačí pomyslieť na iránske agentúry ako Hizballláh a Hamas. Nehovoriac o tom, že útok by zrejme len spomalil, ale nezastavil iránsky jadrový program.

.tvoj pohľad je vlastne úplne pesimistický: či Izrael bude, alebo nebude konať, čaká ho zlý osud.
Mám túto obavu. Irán môže mať v blízkej budúcnosti desiatky aj stovky jadrových hlavíc. Keď sa tak stane, z Teheránu už nebude silný regionálny, ale svetový hráč. To nie je dobrá perspektíva.

.keby v Iráne postúpil demokratizačný proces, mal by si rovnaké obavy?
Nie. Keby Iránci zvrhli režim ajatolláhov, bol by som omnoho pokojnejší.

.teda jedinou šancou pre Izrael je zmena iránskeho režimu?
Áno, ale to by bola veľmi dobrá správa vôbec pre celý svet aj pre samotných Iráncov.

.aké šance dávaš Izraelu, že prežije toto storočie?
Netrúfam si na to odpovedať, neviem veštiť. Ale nádej mám.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite