Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Keby si Piesne ľadu a ohňa od amerického spisovateľa Georgea R. R. Martina nebolo všimlo HBO, stále by si pohodlne hoveli kdesi na žánrovej periférii a tešili sa priazni ortodoxných fanúšikov fantasy. Dosiaľ vyšlo päť z plánovaných siedmich zväzkov tejto epickej ságy, spolu nejakých 6 000 strán textu, Martin slovom nešetrí. V českom preklade vyšli prvé tri knihy, štvrtá má vyjsť koncom apríla, piata azda v lete. Zvyšok je v nedohľadne, Martin, hoci je preukázateľný grafoman, si dáva načas.

Jeho grafománia totiž nie je patologickým postihnutím chorého človeka, ale tvorivou metódou literárne nesmierne erudovaného jedinca, ktorému je text laboratóriom. Príbeh sa rodí akoby mimochodom, ako vedľajší produkt rozprávania, na začiatku nemá ani stred, ani koniec, Martin píše a čaká, kam ho to dovedie. Prvých tisíc strán to môže byť zaujímavé, potom však čitateľovi dôjde, že nech Martina text zavedie kamkoľvek, nebude tam dôstojné finále, takej obrovskej pointy jednoducho niet. Vskutku sága. To, ako sa to skončí, nie je dôležité, ťažisko je na tom, čo sa deje práve teraz.
A deje sa toho neúrekom, intriguje sa, vedú sa vojny, napĺňajú proroctvá, budujú a rozvracajú sa pakty, postavy, ktoré vyzerali ako hlavné, umierajú len tak, bez prípravy a bez zmyslu a do toho prichádza Zima, vek temnoty, ohrozenie zvonka, leitmotív, ktorý ságu spája.
Pred rokom HBO sfilmovala prvú knihu ságy – Hru o tróny (Game Of Thrones) a zrodilo sa čosi, čo sotvakto čakal. Desať hodinových častí, nie epizód, ktoré by potenciálne mohli fungovať samy za seba, ale dielov, ktoré dávajú zmysel len ako súčasť celku. Seriál v najtradičnejšom slova zmysle a s rozpočtom, o ktorom sa filmárom mimo Hollywoodu môže iba snívať. Niežeby na ňom nebol vidieť každý cent, ale aj tak. Úspech sa dostavil okamžite, nie do týždňa či dvoch, ale po troch dňoch od uvedenia pilotu už o seriáli vedel každý fanúšik fantasy a do mesiaca prenikol do mainstreamu. Dnes sa prvá séria veselo a výborne predáva na DVD a čo je dôležitejšie, práve štartuje druhá. Veľmi by som sa čudoval, keby sa znova neprepisovali štatistiky sledovanosti.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite