Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Za otvorené vládnutie

.lukáš Krivošík .časopis .týždeň doma

Predstavitelia Smeru tvrdia, že chcú pokračovať v boji proti korupcii a klientelizmu. Verejnosť by mala pozorne sledovať, či Ficov kabinet nezruší protikorupčné opatrenia Radičovej vlády a dotiahne do konca rozumné veci, ktoré sú dnes vo fáze príprav.

Zverejňovanie súdnych rozhodnutí, povinné zverejňovanie zmlúv v centrálnom registri, častejšie využívanie súťažných metód vo verejnom obstarávaní, antikorupčné telefonické linky či verejné výberové konania na sudcov... Ak Radičovej vláda okrem vnútrokoaličných škriepok a predčasného konca utkvie kvôli niečomu v pamäti verejnosti, tak pre jej protikorupčné opatrenia a dôraz na transparentnosť vládnutia. Bude zaujímavé sledovať nielen to, ako nová vláda naloží s týmto dedičstvom, ale tiež či dokončí rozrobenú prácu, pokiaľ ide o ďalšie pripravované opatrenia.

.otvorené informácie
Minulý rok na jeseň sa Slovensko stalo súčasťou medzinárodnej iniciatívy Partnerstvo pre otvorené vládnutie. V dôsledku toho nám vznikol záväzok vypracovať Akčný plán iniciatívy pre otvorené vládnutie v SR, opisujúci niekoľko ďalších opatrení, ktoré prispejú k zmene politickej kultúry, sprehľadnia fungovanie štátu a zúžia priestor pre korupciu. Odchádzajúca vláda síce akčný plán schválila, no jeho realizácia zostane prevažne na pleciach tej novej. Aké novinky sú v hre?
V štádiu pilotnej prevádzky je dnes portál otvorených dát, ktorý sa dá nájsť na stránke data.gov.sk. Stojí za ním myšlienka, že štátne orgány by mali zverejňovať čo najviac kvalitných dát samy od seba – s tým, aby súkromné firmy, neziskové organizácie i jednotliví občania dostali možnosť tieto informácie ďalej spracúvať kreatívnym spôsobom. Zo zahraničia sú známe príklady trebárs mobilnej aplikácie pre cykloturistov, ktorá spojila geografické informácie, cyklistické mapy a policajné štatistiky o nehodovosti v určitých rizikových úsekoch. Závažnejší je príklad z Veľkej Británie, kde verejnosť žiadala, aby sa uverejňovali dáta úmrtnosti v jednotlivých nemocniciach. Odpor nemocníc bol veľký. No vláda tie údaje napokon zverejnila, čo viedlo k tlaku na skvalitnenie zdravotných služieb, lebo ľudia zrazu vedeli, v ktorom zariadení majú s akým ochorením najväčšiu šancu.
Z podobného súdka je aj webová aplikácia pre štrukturálne fondy EÚ. Na jednom mieste by mal občan nájsť informácie, ako sa eurofondy využívajú, aké výsledky sa vďaka nim podarilo dosiahnuť, či mali dopad napríklad na nezamestnanosť v regiónoch, ako sa občan môže zapojiť do existujúcich projektov alebo sám získať finančnú podporu.

.internety píšu ústavu
Potešia sa aj zástancovia (polo)priamej demokracie, ktorí počas nedávnych protigorilích pochodov požadovali rozšírenie možností pre účasť občanov na vládnutí. Ministerstvo spravodlivosti by do júna 2013 malo pripraviť návrh zákona o účasti verejnosti na legislatívnom procese. Už samotný návrh by mal vznikať za účasti predstaviteľov občianskej spoločnosti. Verejnosť by mala byť viac vtiahnutá do riešenia spoločenských problémov na úrovni samosprávy, parlamentu i vlády. Má k tomu prispieť aj elektronická hromadná žiadosť. Ak sa do tridsiatich dní podarí zozbierať 15-tisíc podpisov, vláda sa takouto žiadosťou bude zaoberať a odpovie v rovnakej lehote.    
Už v lete tohto roku by mal byť pripravený aj návrh zákona o ochrane oznamovateľov korupčného správania. Zákon by mal upravovať zbavenie mlčanlivosti, poskytovanie právneho poradenstva a zrejme aj odmenu v prípade, že oznámenie korupcie ušetrí peniaze daňovníkom...
Ako sa k týmto veciam postaví Smer? „Mám taký pocit, že úplne od toho ruky neodtiahnu, pretože náš záväzok má medzinárodný rozmer, ale neviem, či sa zrealizuje všetko.“ Hovorí pre .týždeň splnomocnenec vlády pre rozvoj občianskej spoločnosti a predkladateľ akčného plánu Filip Vagač. „Plán je však pripravený len na jeden rok. Potom si nová vláda vypracuje svoj vlastný, v ktorom už zohľadní svoje priority.“ 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite