Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Zuzulová vs. zväz
Veronika Zuzulová na bilancujúcej tlačovej konferencii po úspešnej sezóne poodhalila aj pozadie dlhodobejšieho sporu medzi jej realizačným tímom a Slovenskou lyžiarskou asociáciou (SLA). Nedokázala sa pritom ubrániť emóciám a svoje vystúpenie dokonca musela na chvíľu pre slzy prerušiť. „Musela som byť silná. Môj tím sa ma všemožne snažil odbremeniť, ale veľa som musela uniesť aj sama. Boj proti neprajníctvu je ťažší ako boj proti súperkám,“ povedala Zuzulová.
Konflikt medzi SLA a lyžiarkiným tímom má viacero rozmerov. Asociácia proti Zuzulovej počas tejto sezóny viedla disciplinárne konanie za to, že zmluvu o reprezentácii za ňu podpísal jej otec a tréner Timotej Zuzula. Dokonca jej na tridsať dní pozastavili činnosť, neskôr však predsedníctvo asociácie trest skrátilo na polovicu a uznali platnosť jej reprezentačnej zmluvy.
Lyžiarka SLA kritizuje aj pre nedostatočnú finančnú podporu. Na túto sezónu dotala od nej iba približne 10-tisíc eur, čo nepredstavuje ani desať percent rozpočtu jej tímu. Podľa zmluvy o reprezentácii pritom musí Zuzulová odviesť asociácii desať percent z fiančného plnenia zmlúv so svojimi individuálnymi partnermi. V tejto sezóne to bolo viac peňazí, ako od SLA dostala.
SLA na Zuzulovej vyjadrenia reagovala vyhlásením, v ktorom sa píše, že jej slová považuje za nepravdivé a zavádzajúce. „Podľa medzinárodných pravidiel, ktoré je povinný rešpektovať každý člen FIS, je SLA majiteľom všetkých reklamných plôch na pretekárovi. SLA odstúpilo 50 percent plôch na oblečení a 100 percent lukratívnej reklamnej plochy na prilbe v prospech pretekárov s podmienkou, že pretekár za tieto plochy odvedie na účet SLA len 10 percent prijmov od sponzorov,“ píše sa v stanovisku SLA.  Asociácia tiež tvrdí, že Zuzulová dostala na prípravu viac ako 40-tisíc eur. Z toho 30-tisíc ako dotáciu na prípravu vrcholového športovca  a približne 10-tisíc ako členka reprezentačného družstva.
Zuzulová na tlačovej konferencii tiež priznala, že počas sezóny uvažovala nad zmenou krajiny. „Keď sa dostanete do situácie, v akej som sa ocitla ja, tak už vám napadá kadečo. Potom sa však počas sezóny našli ľudia, ktorí ma z toho všetkého dostali a cítila som za sebou podporu. To všetky moje myšlienky vymazalo, takže určite zostanem Slovenka,“ vyhlásila naša najúspešnejšia lyžiarka.
.jm, sita

Podozrivá výhra

Polícia pri preverovaní príjmov bývalej šéfky Výkonného výboru FNM Anny Bubeníkovej zistila, že v minulosti mala vyhrať vyššiu sumu peňazí, informoval denník SME. Bubeníková, ktorú polícia preveruje v súvislosti s kauzou Gorila, však tvrdí, že išlo o výhru jej príbuzného, ktorú len vyzdvihla. Zároveň vylúčila, že chcela týmto spôsobom legalizovať úplatky.
.vag

Sokol prehral súd

Emeritný trnavský arcibiskup Ján Sokol prehral súd s časopisom .týždeň, podľa ktorého previedol pol miliardy korún z predaja cirkevných pozemkov na účet bývalého agenta ŠtB Štefana Náhlika. Podľa Okresného súdu v Trnave sa časopis nemusí Sokolovi ospravedlniť ani zaplatiť 50-tisíc eur. Rozsudok ešte nie je právoplatný, Sokol sa zrejme odvolá na krajský súd.
.vag

Opozičný spor

Opozícia sa sa stále nedohodla o obsadení parlamentných postov. O miesto predsedu hospodárskeho výboru medzi sebou súperia SaS a KDH. Kresťanskí demokrati naň navrhujú končiaceho štátneho tajomníka na ministerstve dopravy Jána Hudackého a SaS zase odchádzajúceho ministra Juraja Miškova. Spor týchto dvoch strán tak pravdepodobne rozhodnú poslanci Smeru.
.jm

Rukojemníčka

Tajomná nepálska rukojemníčka Mariči je podľa slovenského ministerstva zahraničných vecí Slovenka. Ide o 43-ročnú Zsuzsanu, ktorá sa narodila v Košicich, vlastní slovenský a český pas a niekoľko rokov už žije v Prahe.  Zadržiavala ju nepálska sekta prívržencov  prevteleného Buddhu, ktorú vraj Slovenka rušila pri meditáciach. Vyslobodila ju miestna polícia.
.jm

Druhý pilier

Budúci minister práce Ján Richter v rozhovore pre Hospodárske noviny potvrdil, že nová vláda pravdepodobne pristúpi k zmene pomeru odvodov medzi prvým a druhým pilierom dôchodkového zabezpečenia v prospech toho priebežného. Zatiaľ nechcel konkretizovať, o koľko percent. Želá si odbornú diskusiu. Popri penzijnom systéme bude Richter za svoju prioritu považovať novelu Zákonníka práce smerujúcu späť k pomerom za prvej Ficovej vlády.
.lk


Ľudovít Kaník/
Bývalý minister práce a sociálnych vecí bude v tomto volebnom období šéfovať Poslaneckému klubu SDKÚ. V tejto funkcii vystrieda Jozefa Mikuša. Prácu klubu chce Kaník zdynamizovať, aby poslancov bolo cítiť nielen z televíznej obrazovky, ale aj v regiónoch.

Ján Mlynárik/
V Prahe zomrel slovenský historik a disident Ján Mlynárik. V 50. rokoch bol členom KSČ, neskôr však režim kritizoval. Podpísal Chartu 77, sedel vo väzení a bol prinútený emigrovať do Nemecka. Po roku 1989 bol krátko v politike, neskôr prednášal na Karlovej univerzite.

Jana Dubovcová/
Bývalá sudkyňa a poslankyňa parlamentu za SDKÚ sa minulý týždeň ujala funkcie ombudsmanky. Nahradila tak Pavla Kandráča, ktorý bol na poste ombudsmana desať rokov. Dubovcovú zvolil parlament vlani v decembri, hlasovalo za ňu 76 zo 140 prítomných poslancov. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite