Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Kauza Mokys
Za škandál naprieč politickým spektrom označila odchádzajúca premiérka Iveta Radičová budovanie armádneho mobilného komunikačného systému (MOKYS). Pomohla si aj dnes takou populárnou opičou terminológiou a tender na tento systém, ktorý stál doteraz 250 miliónov eur, nazvala King Kongom. Podľa premiérky bol podozrivý už výber víťaza tendra v roku 2005, keď bol ministrom Juraj Liška z SDKÚ. Vyhrala britská firma Bae Systems, hoci druhý uchádzač dal o miliardu lacnejšiu ponuku. Podozrivé dodatky a platby potom podľa premiérky pokračovali aj za ďalších ministrov obrany z SDKÚ a zo Smeru. Všetci spomenutí ministri však akékoľvek podozrenia odmietajú.
V súvislosti so systémom MOKYS podala premiérka, ktorá je momentálne poverená aj riadením rezortu obrany, nedávno trestné oznámenie na políciu. Existuje podľa nej podozrenie z nehospodárneho nakladania s verejnými financiami. „V rokoch 2005 až 2010 vraj zodpovední zamestnanci ministerstva obrany uzavreli niekoľko sporných zmlúv, pri ktorých Slovenská republika údajne mala prísť o niekoľko desiatok miliónov eur, čo potvrdila aj vnútrorezortná inšpekcia,“ povedal hovorca rezortu obrany Ivan Rudolf.
V súvislosti s Mokysom sa vynoril aj ďaší problém. Premiérka si ho minulý týždeň bola pozrieť priamo na základni v Ružomberku a skonštatovala, že nosiče, ktoré boli zakúpené na jeho prepravu, sú nepoužiteľné.  Armádne tatrovky by potrebovali na tento účel veľkú technickú úpravu a MAN-y, kúpené za 600-tisíc eur za kus, sa zase nezmestia do nákladného priestoru lietadla. „Takéte narábanie s verejnými financiami bez účasti Ozbrojených síl SR, špecifikácie ich potrieb a najmä bez verejnej súťaže sa už nesmie opakovať,“ vyhlásila Radičová po návšteve ružomberskej základne. Podľa nej bude treba na nosiče pre Mokys vyhlásiť nové výberové konanie. Tvrdí však, že napriek všetkým problémom by mal byť celý projekt mobilného komunikačného systému už dotiahnutý do konca.
Neefektívne nakladanie s verejnými prostriedkami kritizoval aj náčelník generálneho štábu Peter Vojtek. V rozhovore pre denník Sme povedal, že armáda má v skladoch materiál za 152 miliónov eur, ktorého vojenské skúšky boli neúspešné. „Je to dosť veľa. Niekto nám nakúpil niečo, čo nespĺňalo základné špecifikácie, ktoré sme ako vojaci dali,“ povedal Vojtek.
.jm

Napadnú voľby

Hnutie 99 % – občiansky hlas podá sťažnosť na protiústavnosť parlamentných volieb. V prípade, že mu Ústavný súd vyhovie, bude požadovať zrušenie výsledkov volieb a ich opakovanie v novom termíne. Hnutie namieta hlavne spôsob, akým polícia preverovala jeho podpisové hárky, ktoré odovzdalo pri registrácii na ministerstve vnútra. Vo voľbách získalo 1,58 percenta voličov.
.vag

Chytili Brtvu

Česká polícia zadržala v Prahe Slováka Dávida Brtvu, ktorý je obžalovaný v kauze tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia. Brtvu, ktorý mal vo februári nastúpiť na päťročný trest za spreneveru 5,6 milióna korún, zatkli pri fingovanej cestnej kontrole. Špecializovaný trestný súd v Pezinku na neho vydal európsky aj medzinárodný zatykač.
.vag

Tieňový Fico

Nastávajúci premiér zaujal myšlienkou, že si chce budovať na Úrade vlády aj  silný tím poradcov, ktorý nazval „tieňová vláda“. Potrebuje ju na to, aby mal na svojich ministrov aj nejaké kontrolné mechanizmy, keď už musí vytvoriť vládu  bez koaličných partnerov, ktorí predsa len istú kontrolu rezortov zabezpečovali. Fico však zatiaľ ešte nezostavil ani netieňovú vládu.
.eč

Drahota

Povolebné obdobie sa pre novú garnitúru nezačína najlepšie. Pohonné látky sú na Slovensku najdrahšie v histórii. Smer však nemá veľké možnosti niečo s  týmito cenami urobiť. Prekvapili aj  vysoké ceny vajec, ktoré sa pred Veľkou nocou kupujú vo veľkom. Môže za to nariadenie Bruselu o chove sliepok, ale voliči Smeru budú čakať, čo s tým politici, ktorí sľubovali istoty, urobia.
.eč

Pozemková kauza

Slovenský pozemkový fond odsúhlasil viac ako osemdesiat reštitučných nárokov vrátane pochybného prevodu pôdy pod Tatrami, informoval denník Pravda. Fond ponúkol reštituentovi za pozemky pri obci Ľubica parcely pri Veľkej Lomnici. V prvom prípade je trhová cena pôdy okolo osem eur za meter, v druhom o dvadsať eur viac. Zmluvy ešte musí podpísať šéfka fondu Eva Šimková. Minister pôdohospodárstva Zsolt Simon (obaja Most-Híd) vydal pokyn, aby to zvážila.
.vag

Pavol Rusko/
Bývalý minister hospodárstva si môže vydýchnuť. Špeciálna prokuratúra totiž zrušila obvinenie, podľa ktorého sa mal Rusko v roku 2004 podieľať na nevýhodnej privatizácii Paroplynového cyklu, a spôsobiť tak štátu škodu minimálne 42 miliónov eur.

Erika Jurinová/
Poslankyňa OĽaNO je kandidátkou opozície na post podpredsedu parlamentu, hoci nie všetci členovia opozičných strán sú ochotní zdvihnúť za Jurinovú ruku. Tá vyhlásila, že funkciu zvládne a zvládne dokonca aj Matoviča, lebo v tom má už prax.

Ján Komorovský/
Minulý týždeň zomrel zakladateľ religionistiky na Slovensku a významný akademik, ktorý nemohol pred rokom 1989 slobodne pôsobiť. Komorovský bol tiež dôležitým prekladateľom z ruštiny, preložil a komentoval napríklad dielo Solovjova.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite