Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Dva roky natvrdo

.paweł Lisicki .časopis .klub

Nechce sa mi tomu veriť. Čítam to raz, druhýkrát, pre istotu sa štipnem, potiahnem za ucho, nefunguje to. Ministerka Agnieszka Kozlowska-Rajewiczová, širšej verejnosti neznáma osoba, navrhla, aby za takzvaný nenávistný prejav proti gejom, lesbám a transsexuálom hrozili dva roky väzenia. Vyzvala ministra spravodlivosti, aby pripravil novelu trestného zákona. Vyzerá to tak, že ministerka je správny človek na správnom mieste, komentovala dianie Anna Grodzka z Palikotovho hnutia.

Neverím, že môže byť takýto návrh schválený. Na veci to však nič nemení, je to prelom. Ukazuje skutočné zámery gejovských aktivistov. Za fasádou hesiel o slobode, tolerancii a ochrane utláčaných sa skrýva ich opak. Zatváranie úst kritikom, prenasledovanie inak mysliacich, všetkých, ktorí nie sú dosť zbehlí, aby akceptovali novú homosexuálnu kultúru. Presne to ukazuje trest dvoch rokov väzenia, presadzovaný celou váhou štátneho aparátu pre všetkých, ktorí sa dopustia prejavu nenávisti.
Čo sa však skrýva za týmto pekným slovným zvratom? Všetko, čo si kto zaželá. Môže to byť neželaný citát z Biblie, publicistický článok, ktorý spochybní homosexuálne zväzky, nevhodný vtip. A ak na tom bude niekto trvať, tak bude stačiť aj skrivenie pier alebo nedostatok entuziazmu.
V celej diskusii nejde o obranu pred imaginatívnou diskrimináciou, veď, ak je niekto v našom liberálnom svete chránený a hladkaný, ak existuje skupina, ktorá sa teší privilégiám a vplyvu, sú to sexuálne menšiny. V skutočnosti ide vo vojne s nenávisťou o niečo iné, o morálnu revolúciu a radikálne zmeny vzorcov správania a hodnôt. Revolúcia prebieha tak ako vždy, proti sebe stojí malá sfanatizovaná skupina ideológov, podporovaných médiami a chránených úradníkmi zbavených charakteru, a z druhej široká verejná mienka. Tí prví sú odhodlaní a rýchli, tí druhí povoľní a naivní. Do pekla, naozaj to musí v Poľsku vyzerať takto?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite