Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Za Gorilu stíhajú Ruska
Prvým obvineným v kauze Gorila je bývalý minister hospodárstva Pavol Rusko. V roku 2004 sa mal totiž podľa polície podieľať na podvode pri nevýhodnej privatizácii Paroplynového cyklu (PPC). „Obvinenie prichádza v okamihu, keď je nazhromaždených dosť dôkazov na obvinenie. Nech to je ktokoľvek,“ povedal minister vnútra Daniel Lipšic. Podľa prokuratúry mala byť štátu spôsobená škoda viac ako 1,2 miliardy korún. Rusko ešte v apríli 2004 vypracoval analýzu, že predaj PPC je pre štát nevýhodný. Neskôr ju z rokovania vlády stiahol. Obvinenie ho prekvapilo. „Čo je toto za nezmysel?“ reagoval Rusko pre denník SME. „Za čo mám ísť do basy? Že som stiahol analýzu? Ja som podvodník a Jirko Malchárek si niekde leží na pláži, to je spravodlivosť podľa pána Lipšica?" povedal Hospodárskym novinám.
Podľa spisu Gorila dala finančná skupina Penta exministrovi Ruskovi v súvislosti s PPC 60 miliónov korún. Rusko to odmieta, pričom tvrdí, že so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom o privatizácii PPC nehovoril. „Možno som ho dvakrát stretol." Podľa neho nikto nedokázal, že predaj PPC bol nevýhodný. „Penta naozaj ponúkla najviac. Môj podpis pod tou zmluvou nie je. Ja som vo výberovej komisii nebol," upozornil Rusko. Týždeň pred voľbami podal minister Lipšic na prokuratúru návrh na zrušenie nevýhodnej privatizácie PPC. Odvolával sa pritom aj na spomínanú analýzu, ktorú v roku 2004 predložil vláde Rusko. Analýza hovorí, že privatizácia je nevýhodná, lebo PPC má zmluvu so štátnymi Slovenskými elektrárňami, ktorá mu zabezpečuje nadštandardný príjem. Ak štát firmu predá, o peniaze príde.
Rusko síce neskôr dokument stiahol z rokovania vlády, dodnes je však voľne prístupný na jej internetovej stránke. Za predaj PPC hlasovali aj nominanti KDH v prezídiu FNM Milan Krajniak a Stanislav Janota. Obaja tvrdia, že o existencii analýzy ani o exkluzívnej zmluve PPC s elektrárňami nevedeli, inak by vraj spomínaný predaj neschválili. Rusko to považuje za nemožné. Haščáka zatiaľ polícia na výsluch nepredvolala, exminister Malchárek je v zahraničí. Bývalá šéfka výkonného výboru FNM Anna Bubeníková vyzvala Lipšica, aby sa jej ospravedlnil za „nepravdivé vyjadrenia o jej zásahoch pri privatizácii PPC". Podľa Lipšica totiž práve Bubeníková presadila ponuku Penty.
.vag

Pravica sa háda

Pravica sa minulý týždeň medzi sebou sporila o miesto podpredsedu parlamentu.  Z dvoch miest vo vedení parlamentu, ktoré Fico ponúkol opozícii, jedno obsadí predseda KDH Ján Figeľ.  O druhé kreslo majú záujem Obyčajní ľudia aj Most – Híd. Líder obyčajných Igor Matovič už počas prvých rokovaní opozície obvinil Bélu Bugára zo zákulisných dohôd so Smerom.
.jm

Noví ministri

Okamžite po voľbách sa začalo špekulovať o menách členov nového Ficovho kabinetu. V čase našej uzavierky ešte mená ministrov neboli oficiálne známe. Všetko však nasvedčovalo tomu, že na vnútro sa vráti Robert Kaliňák, kultúru dostane na starosť Marek Maďarič  a zahraničné veci bude opäť riadiť Miroslav Lajčák. Ministrom hospodárstva by mal byť nestraník Ján Valko.
.jm

Imunita nebude

Parlamentné strany sa dohodli na tom, že zrušia trestnoprávnu imunitu poslancov NR SR. Na zrušenie tohto privilégia je potrebná ústavná väčšina a podľa politickej dohody strán sa zdá, že by nikto nemal byť pri hlasovaní proti. Panuje aj zhoda na zmäkčení zákona o štátnom občianstve. Rokovalo sa aj o Mečiarových amnestiách, Fico je pripravený odsúdiť ich, no nie zrušiť.
.eč

Zomrel L. Nižňanský

Bývalý veliteľ slovenského oddielu špeciálnej nemeckej protipartizánskej jednotky Edelweiss  Ladislav Nižňanský zomrel v Nemecku ešte koncom minulého roka. Slovenské súdy sa to dozvedeli až teraz, takže musia zrušiť európsky zatýkací rozkaz. Ten vydali na Nižňanského po tom, čo ho v roku 2006 odsúdili na doživotie.
.eč, SITA

Zodpovední podriadení

Minister financií Ivan Mikloš obvinil zo zlyhaní pri nasadzovaní nového informačného systému svojich podriadených: bývalého štátneho tajomníka MF SR Branislava Ďurajku, exšéfa Finančného riaditeľstva Igora Krnáča a tiež odvolaného šéfa kompetenčného centra Miroslava Mikulčíka. Vraj mu podávali nekompletné informácie o situácii na daňových úradoch. Mikulčík podľa denníka SME priznal, že na vzniknutých problémoch mal svoj podiel.
.lk


Daniel Lipšic/
Podpredseda KDH, ktorý vo voľbách prekrúžkoval Jána Figeľa, potvrdil, že zvažuje kandidatúru na post predsedu hnutia. Informovalo tom už aj samotného Figeľa. Ten reagoval vyhlásením, že sa súboja s Lipšicom nebojí. Snem KDH bude v septembri.

Michal Gučík/
Hoci sa informácia o odchode šéfa TA3 ešte nepotvrdila, vyzerá pravdepodobne. Robert Fico po voľbách poďakoval spravodajskej TA3 za možnosť prezentovať svoje názory v kampani. Preto sa špekuluje, že Gučík možno dostal od Smeru zaujímavú ponuku.

Jozef Haľko/
V Bratislave bol slávnostne vysvätený nový pomocný biskup.  Haľko v hlavnom meste zodpovedal za pastoráciu maďarsky hovoriacej komunity a bol hovorcom arcidiecézy. Je autorom viacerých historických kníh, napríklad výpravnej publikácie o Dóme sv. Martina.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite