Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Samovládca Fico

.martin Hanus .jozef Majchrák .časopis .voľby 2012

V nedeľu ráno sme sa zobudili do novej krajiny. Smer získal omnoho väčší percentuálny podiel hlasov než HZDS vo svojich najlepších časoch. Robert Fico má na vládnutie mandát ako nikto pred ním.

Výsledok Smeru je skutočne ohromujúci. V predčasných voľbách dostal o 10 percent viac než v roku 2010, teda už len tento prírastok je väčší než celkový volebný zisk druhého KDH.

.červená Slovakia
Tieň Roberta Fica sa tak doslova rozprestrel nad Slovenskom. V tradične neprajnej Bratislave a okolí ho volilo vyše 30 percent voličov, na katolíckej Orave mal okolo 40 percent, na Dzurindovom Spiši 50 percent, na ľavicovom severovýchode lámal 60-percentné hranice a na národniarskych Kysuciach sa priblížil k 70 percentám. Keby sme mali zmiešaný volebný systém ako napríklad vMaďarsku, Smer by mohol vládnuť s pohodlnou ústavnou väčšinou. A to všetko sa Smeru podarilo napriek prekvapivo vysokej volebnej účasti, ktorá bola rovnaká ako pred rokom a pol. A tak hoci prišli k volebným urnám (takmer) tí istí voliči ako naposledy, Robertovi Ficovi sa podarilo okrem totálnej mobilizácie svojich sympatizantov zrejme presvedčiť aj časť bývalých prívržencov pravice – a to nielen vďaka sebadeštrukcii pravicového tábora, ale aj pre umiernenú rétoriku, ktorú používal v posledných mesiacoch.

.sDKÚ zničená
Čo sa týka pravice, tu neostal kameň na kameni. Modrá farba bola vymazaná zmapy Slovenska a Dzurindova vízia veľkej ľudovej strany sa definitívne rozsypala. Volebný výsledok SDKÚ – DS sa blíži k preferenciám DS z 90. rokov. Strana v niektorých svojich tradičných baštách, napríklad na Spiši a na Šariši, stratila až dve tretiny voličov. Dzurindovcov nad vodou udržala akurát len Bratislava, kde však takisto oproti posledným voľbám prišli o viac než polovicu hlasov. Svoj volebný úspech z roku 2010 si musela vydeliť dvoma Sulíkova SaS a podobne ako SDKÚ môže hovoriť o šťastí, že sa vôbec dostala do parlamentu. O celkovo zúfalom výsledku liberálnejšej časti pravice svedčí fakt, že SDKÚ a SaS nezískali dohromady ani toľko percent, ako naposledy samostatná SaS.
Bugárov maďarsko-slovenský Most-Híd stratil len percento, čo nie je síce dôvod na oslavy, ale ani na depresiu. Bugárov projekt prežil aj napriek silným mediálnym útokom zMaďarska. O údajnom lídrovi pravice škoda reči. Opäť sklamané KDH len obhájilo pozíciu z volieb v roku 2010, hoci sa pred voľbami netajilo, že sebavedome mieri k dvojciferným číslam. Tieto sny však opäť ostali nenaplnené – aj s Jánom Figeľom je kresťanským demokratom súdená večná osmička.
Ak mal v týchto voľbách okrem Roberta Fica v týchto voľbách niekto hovoriť o úspechu, je to Igor Matovič a jeho kandidátka OĽaNO. Matovičovi sa nakoniec podarilo to, čo si predsavzal na začiatku volebnej kampane – stať sa hlavnou protestnou stranou týchto volieb. Tomuto cieľu podriadil všetko a pri jeho napĺňaní nemal žiadne zábrany. Nová politická mapa Slovenska vyzerá naozaj neuveriteľne. Ale rozhádaná a pyšná pravica, ktorá v októbri minulého roku ponížila dôveru vlastných voličov, si o tento výprask sama koledovala.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite