Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mobily útočia na notebooky

.ondrej Macko .jozef Orgonáš .časopis .lifestyle

Tradične na konci zimy sa koná v katalánskej metropole výstava MWC – Mobile World Congress, ktorá sa venuje predovšetkým novým mobilným telefónom, tabletom a službám. Šéfredaktor PC Revue a jeho zástupca referujú priamo z Barcelony o najhorúcejších mobilných trendoch.

Všetko sa začalo pri čiernom koňovi výstavy – gigantickej čínskej firme Huawei. O nej sa v Európe vedelo zatiaľ málo, ale operátori ju poznajú dobre. Huawei si uvedomila, že k popularite jej chýbajú koncové zariadenia a na MWC rozhodne vykročila smerom k spotrebiteľovi. Ako nám povedal na tlačovke jej prezident, do roku 2015 chce Huawei mimo čínskeho trhu predať neuveriteľných 60 miliónov smartfónov. Tohtoročným lákadlom je Ascend D quad, mobilný telefón s vlastným štvorjadrovým procesorom, mimoriadne jasným 4,5-palcovým displejom IPS s rozlíšením 1280×720 pixelov s hustotou pixelov 330 ppi.

.sony: watch, listen, share
Totálne nabitá sála, kde sa konala tlačová konferencia firmy Sony Mobile Communications, už svojou výzdobou naznačovala zameranie jej nových telefónov – komplexný zážitok zo zábavy. Sony má na to už dávno najväčšie predpoklady, pod jednou strechou združuje nielen mobily, tablety, notebooky, TV a audio, fotoaparáty a kamery, ale aj autorské práva na najžiadanejšie tituly. Až v posledných rokoch to všetko konečne prepojila. Mobily sú teraz vstupnou bránou k on-line zábave, ktorú ponúkne exkluzívne práve Sony. Žiaľ, niektoré z on-line služieb zatiaľ nefungujú na Slovensku.
Videli sme tak nový rad smartfónov Xperia NXT vrátane vlajkovej lode Xperia S a nových prírastkov Xperia P a Xperia U. Spájajú dizajn a zábavu s výkonom a zabezpečujú prístup do siete Sony Entertainment Network. Xperia P ponúkne jasný 4-palcový displej 960×540 bodov s technológiou WhiteMagic, ktorá má zlepšiť čitateľnosť na priamom slnečnom svetle. Nový dizajn jednoznačne identifikuje telefóny od konkurencie – v spodnej časti je transparentný prúžok, ktorý obkolesuje spodnú časť telefónu a integruje v sebe neviditeľné súčiastky antény. Tento prúžok sa rozsvieti pri prichádzajúcich hovoroch, textových správach a upozorneniach.

.nokia vstáva z popola
S fínskym výrobcom sa spájali veľké očakávania. Pred rokom totiž Nokia ohlásila strategickú spoluprácu s Microsoftom a za 12 mesiacov uviedla na trhu nanajvýš dva zaujímavé modely. Na MWC pridala nové lacné modely Asha (202, 203, 302) a štýlovú Lumiu 610. To najlepšie si nechala na koniec: Nokia 808 PureView má totiž fotoaparát s neuveriteľným rozlíšením 41 megapixelov. Takéto rozlíšenie sme zatiaľ nevideli v žiadnom fotoaparáte. Nokia dáva jasne najavo, že tým skutočným fotoaparátom je predsa mobil.

.samsung ide vo veľkom
Samsung predviedol veľkú novinku v podobe dvoch 10,1-palcových tabletov (25,7 cm v uhlopriečke). Najmä Samsung Galaxy Note 10.1 predstavuje kategóriu sám osebe. Rozdiel voči tabletu je jasný: používateľ má k dispozícii dotykové pero S-Pen a všetky funkcie, s ktorými disponuje aj 5,3-palcový Galaxy Note. Aj z 10.1 tabletu sa bude dať telefonovať. Je postavený na operačnom systéme Android Ice Cream Sandwich, váži 583 gramov. Displej je vyrobený technológiou PLS TFT a má rozlíšenie 1280×800 pixelov. Druhým zaujímavým produktom bol Samsung Galaxy Tab 2 (10.1). Je to druhá generácia verzie tabletu s 10,1-palcovým displejom, ktorá je vybavená systémom Android Ice Cream Sandwich. V rámci dizajnovových zmien pribudla čítačka pre microSD karty, reproduktory sa presunuli zo zadnej časti dopredu.
Zaujal nás aj mobil Galaxy Beam s integrovaným 15 lumenovým projektorom. Všetky videá a fotografie z telefónu môžete tak prezentovať na stene s uhlopriečkou až do 50 palcov.

.lG už so štvorjadrom
V LG už pár dní pred výstavou predstavili Optimus 4× HD so štvorjadrovým procesorom NVIDIA Tegra 3 s taktom každého jadra 1,5 GHz, vybavený s Android Ice Cream Sandwich. V stánku LG sme však objavili ešte zaujímavejší model: Optimus Vu vybavený veľkým až 5-palcovým displejom, ale s pomerom strán 4:3. Ide o model LTE, pričom displej na ňom pôsobí skôr tabletovým dojmom. Telefón má hrúbku iba 8,5 mm, ukrýva v sebe dvojjadrový procesor (1,5 GHz na jadro),  plus dotykové pero a špeciálnu aplikáciu na poznámky a skice.

.hTC v predpremiére
O telefóne HTC One X sa vedelo už pár dní pred otvorením brán výstavy. HTC predstavilo trojicu telefónov z línie One, ktorej vlajkovou loďou je edícia X. Ponúka štvorjadrový procesor, zlepšený fotoaparát a Beats Audio. Práve túto zvukovú technológiu má kompletná línia nových produktov One. Výrobcu chválime za polykarbonátové telo a ochranné sklo Gorilla Glass druhej generácie.

.aSUS z telefónu tablet aj notebook
Začalo sa to celkom nevinne. Prezident firmy ASUS Jonney Shih uviedol zmenu názvu tabletov na Transformer Pad, pokračovalo to predstavením noviniek Transformer Pad Infinity a Transformer Pad 300 a všetko vrcholilo uvedením ASUS PadFone. ASUS PadFone je inteligentný telefón so 4,3-palcovým Super AMOLED qHD displejom, s Android 4.0, fotoaparátom s rozlíšením 8 Mpix a obrazovým procesorom Fuji. Zatiaľ to nie je nič zvláštne, ale keď sa smartphone vloží do dokovacej stanice PadFone Station, je z toho zrazu 10,1-palcový tablet s päťnásobnou výdržou batérie, s miniUSB a miniHDMI portom. S voliteľnou dokovacou klávesnicou sa PadFone zase premení na notebook. Celok má potom až tri rôzne batérie! Aj je tu ešte niečo – ako voliteľné príslušenstvo existuje PadFone Stylus Headset, dotykové pero a  bezdrôtový headset na jednoduché telefonovanie v čase, keď je telefón PadFone uložený v PadFone Station. Pritom je prepojený bezdrôtovo pomocou Bluetooth a zároveň slúži ako dotykové pero na jednoduchšie ovládanie tabletu/notebooku.
Tento ročník MWC odštartoval éru štvorjadrových procesorov, Nokia vyhrala súťaž o najviac megapixelov a smartfóny presvedčili svet o tom, že sú najprirodzenejším komunikačným nástrojom pre biznis aj zábavu.

Autori sú šéfredaktor PC Revue a jeho zástupca. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite