Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pápež chce tweetovať, kardináli blogujú

.imrich Gazda .časopis .médiá

Internet a nové technológie sú pre katolícku cirkev jednou z najväčších výziev súčasnosti. Vatikán chce zverejňovať myšlienky Benedikta XVI. na Twitteri, americkí kardináli s obľubou blogujú, trnavský arcibiskup Róbert Bezák komunikuje so svojimi veriacimi cez Facebook. Po pokresťančení piatich svetadielov sa cirkev púšťa do evanjelizácie digitálneho kontinentu.

Pred niekoľkými dňami arcibiskup Claudio Maria Celli, ktorý vedie Pápežskú radu pre spoločenské komunikačné prostriedky, oznámil, že čoskoro sa na Twitteri objaví osobné konto Benedikta XVI. Nebude ho spravovať osobne, ale zverejňované tweety budú pochádzať priamo od neho. „Vďaka tweetu môžu pápežove slová doraziť do sŕdc mnohých ľudí, ktorí možno nikdy nečítali pápežov prejav,“ povedal vatikánsky „minister pre médiá“ v rozhovore pre Vatikánsky rozhlas. Zaslanie tweetu si Benedikt XVI. prvýkrát skúsil v júni minulého roku, keď týmto spôsobom spustil novú spravodajskú stránku Svätej stolice News.va.
Do 140-znakových tweetov je rozdrobené aj aktuálne pápežovo posolstvo k pôstnemu obdobiu a prostredníctvom oficiálnej aplikácie pope2you.net je postupne zverejňované na spomínanej sociálnej sieti. V súčasnosti má vyše 23 000 nasledovníkov. Podľa Paula Tighea zo spomínanej pápežskej rady je tu istá nádej, že kľúčové myšlienky motivujú mladých ľudí prečítať si celý dokument. Aj z tohto dôvodu chce Vatikán pokračovať v propagácii pápežských príhovorov a dokumentov. „Je zaujímavé, že pápež, ktorý sa pôvodne nejavil natoľko mediálne zdatný ako jeho predchodca Ján Pavol II., hneď naplno pochopil, aký veľký záber môže mať komunikácia prostredníctvom nových technológií,“ myslí si arcibiskup Celli.
Skutočný Benedikt XVI. to však nebude mať na Twitteri ľahké. V súčasnosti po ňom pobehuje niekoľko desiatok jeho menovcov. Niektorí sa tvária seriózne, iní neskrývajú svoju recesiu. Falošnému kontu sa nevyhol ani český kardinál Miloslav Vlk. Napriek tomu má takmer 5 000 nasledovníkov.
Práve z dôvodu možného zneužitia dávajú cirkevní predstavitelia pred sociálnymi sieťami prednosť oficiálnym blogom. Populárne sú najmä medzi americkými kardinálmi. Naposledy sa ku komunite blogujúcich kardinálov pridal washingtonský arcibiskup Donald Wuerl, ktorý chce písať nielen o sebe, ale aj o katolíckej viere. Kým väčšina blogujúcich hierarchov uprednostňuje blogovanie na vlastných oficiálnych stránkach, kardinál Gianfranco Ravasi, predseda Pápežskej rady pre kultúru, si zriadil blog na stránke talianskeho denníka Il Sole 24 Ore.
Slovenských biskupov medzi blogermi síce zatiaľ nenájdete, ale kňazov a dokonca aj rehoľné sestry áno. Podľa celosvetového prieskumu pod záštitou vatikánskej Kongregácie pre klérus z roku 2010 si až 73 percent kňazov myslí, že nové technológie umožňujú inkulturovať vieru v dnešnej spoločnosti. Autor tvorí portál svetkrestanstva.sk
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite