Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Paškov známy z Gorily

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

Pavol Paška moralizuje nad Richardom Sulíkom, že sa stretával s Mariánom Kočnerom. Za Paškom ako šéfom parlamentu pritom chodil bývalý siskár, ktorý mal podľa spisu Gorila kontakty na človeka z prostredia ukrajinskej mafie.

.podpredseda Smeru Pavol Paška sa rád štylizuje do polohy ľavicového intelektuála, ktorý sleduje každodenný politický zápas z nadhľadu. „Ja som človek, čo ľudí spája,” zvykne hovoriť Paška. Keď však začne moralizovať o iných, treba sa mať na pozore. Pavol Paška má totiž aj inú tvár. .neštandardný Sulík
Nedávno napríklad v televíznej debate na TA3 vyčítal poslancovi SaS Jozefovi Kollárovi, že jeho stranícky šéf Richard Sulík sa ako predseda parlamentu stretával s podnikateľom Mariánom Kočnerom. “Je zaujímavé sledovať, akým spôsobom obhajuje SaS svoje zvláštne postupy. Vždy sa tak deje v záujme veľkých, ušľachtilých cieľov. Pán Sulík chcel zistiť, ako to bude (s voľbou generálneho prokurátora), a tak sa kontaktoval, dokonca radil s človekom, o ktorom tu hovoríme.”
Paška označil Sulíkove stretnutia s Kočnerom za „veľmi neštandardné”. 
Sám sa pritom v čase, keď bol predsedom parlamentu, priamo v budove NR SR stretával s podnikateľom a bývalým príslušníkom SIS Miroslavom Gumanom, ktorý má možno ešte horšiu povesť ako Kočner. Na rozdiel od neho však nie je na mafiánskych zoznamoch, takže nie je až tak veľmi na očiach. Pre políciu je však Guman známa firma, špeciálnu pozornosť (dve strany) mu venuje aj spravodajský spis Gorila. .podviedol Šatana
V roku 2004 založil Guman s podnikateľom Liborom Červenkom spoločnosť Ciridis, ktorá chcela postaviť golfový areál vo Veľkom Bieli. Červenka oslovil aj hokejistu Miroslava Šatana, ktorý vložil do projektu 140 miliónov korún. Rýchlo sa však ukázalo, že Červenka s Gumanom sú nespoľahliví partneri, ktorí sa snažia Šatana z celého projektu postupne vytlačiť. V ich prospech sa pritom angažovali aj ľudia z bratislavskej zločineckej skupiny piťovcov (týždeň č.15/2011).
Polícia navyše rozbehla rozsiahle vyšetrovanie pre podozrenia z podvodov, krátenia daní a korupcie, ktorých sa mali dopustiť Šatanovi partneri z Ciridisu. S políciou spolupracoval aj jeho brat Peter, ktorý zastupoval Šatanove záujmy vo firme počas jeho pôsobenia v NHL. Jedným z dôkazov boli aj zvukové záznamy, ktoré urobil zo stretnutí s predstaviteľmi Ciridisu. Vyšetrovanie však bolo na pokyn špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika z málo pochopiteľných dôvodov zastavené.  .podráždený Paška
V minulom volebnom období navštívil Guman vtedajšieho šéfa parlamentu Pašku minimálne sedemkrát. Dvakrát v roku 2006, dvakrát v roku 2008 a trikrát v roku 2009. Raz sa dokonca Guman zdržal v budove NR SR päť hodín. „Pán Vagovič, povedzte mi, o čo vám ide. Od vás človek nič dobré čakať nemôže,“ povedal .týždňu podráždený Paška, keď sme sa ho v apríli 2011 pýtali na jeho kontakty s Gumanom.
Napokon však priznal, že sa poznajú. „Poznáme sa niekoľko rokov, občas sa stretávame. Pravdepodobne sme sa zoznámili cez chlapcov v Bratislave.“ Kto sú spomínaní „chlapci”, Paška nekonkretizoval. Tvrdí však, že o kauze golfového areálu vo Veľkom Bieli s Gumanom nikdy nehovoril, ani zaň na prokuratúre „nikdy neloboval“. Minimálne trikrát navštívil Pašku ako šéfa parlamentu aj ďalší zástupca Ciridisu Ján Kridla. .ukrajinská mafia
Paškov známy Guman sa viackrát spomína aj v spise Gorila. „SIS dlhodobo získava informácie k činnosti SBS Dynasty a jej hlavného predstaviteľa Miroslava Gumana. SIS získala niekoľko na sebe nezávislých informácií o únikoch utajovaných skutočností zo SIS smerom k tejto osobe a o jeho spolupráci so štruktúrami organizovaného zločinu,” píše sa v dokumente.
Bývalý siskár Guman mal napríklad záujmovej osobe SIS prezradiť identitu príslušníka tajnej služby, s ktorým sa mala stretnúť, čím sťažil preverovanie jej nezákonných aktivít. „Miroslav Guman tiež dlhodobo spolupracuje a udržiava priateľský vzťah s Martinom Babiarom, ktorý v SR reprezentuje záujmy ukrajinských skupín organizovaného zločinu,” zachytila Gorila. Podľa polície si Babiar v minulosti objednal zmrzačenie predsedu dozornej rady Chemko Strážske Milana Špaka. .obchodoval s odposluchmi?
Podľa Gorily sa Guman v roku 2000 pokúsil aj o výmenu SBS v Slovenských elektrárňach – za jeho firmu SBS Dynasty. „Z dôvodu jeho aktivít prišlo takmer k vládnej kríze (Dynasty sa vtedy zastával Jozef Migaš).” Guman podľa SIS spolupracoval aj s bývalými príslušníkmi bezpečnostných zložiek, ktorí preňho vykonávali detektívne služby. Títo ľudia zároveň pracovali aj pre Slovenské telekomunikácie (ST).
„Prostredníctvom uvedených osôb dochádzalo v ST k úniku informácií o osobách, na ktoré boli zákonne nasadené ITP (odposluchy – pozn. red.). Uvedené informácie boli neoprávnene odovzdávané majiteľovi SBS Dynasty Miroslavovi Gumanovi, ktorý ich využíval vo svojej podnikateľskej činnosti,” píše sa v Gorile.  .vojna s SIS
Guman podľa spisu vedel, že SIS sa zaujíma o jeho aktivity. Spolu s bývalými funkcionármi VOS údajne zbierali diskreditačné informácie o funkcionároch SIS a posúvali ich ústavným činiteľom. Podľa Gorily ich poskytli aj vtedajšiemu funkcionárovi Úradu boja proti korupcii Jánovi Rejdovi, ktorého tajná služba podozrievala zo spolupráce so Zoltánom Vargom – majiteľom konšpiračného bytu Penty na Vazovovej ulici.
 „Ich hlavným dlhodobejším cieľom je získať po voľbách (v roku 2006 – pozn. red.) v SIS funkcie, respektíve postavenie na ovplyvňovanie procesov v oblasti obchodovania s vojenským materiálom.” Podľa SIS chceli Guman a spol. ovplyvniť aj vyjadrenie SIS k udeleniu licencie jeho firme SBS Dynasty, “pretože neudelením tejto licencie dôjde k zamedzeniu ich podnikateľskej činnosti”. Podľa týždenníka Trend zobrala polícia v roku 2003 licenciu SBS Kontra, ktorú zakladal Guman.
S Gumanom sa nám spojiť nepodarilo. Nereagoval ani na otázky, ktoré sme mu poslali mailom. „Nie je tu on ani jeho kolegyňa. Neviem, či nešiel do zahraničia,” povedali nám vo firme SBS Dynasty. .schôdzka s Haščákom
V spise Gorila sa spomína aj samotný Paška. „Haščák sa pýta na záujem Smeru o post ministra zdravotníctva. Možný kandidát Smeru je Pavol Paška, ktorý má však bližšie k sociálnym veciam. Haščák sa pýta Fica, či sa môže stretnúť s Paškom. Fico súhlasí,” zaznamenala Gorila dialóg šéfa Smeru Roberta Fica so spolumajiteľom Penty Jaroslavom Haščákom.
Haščák tiež Ficovi povedal, že zdravotníctvo je pre Pentu kľúčová vec, takže v ňom chce podnikať „s primeranou maržou”.  “Haščák vysvetľuje koncepciu Penty, že zdravotníctvo bude fungovať, len ak sa podmienky nastavia na maržu 7 až 10 percent a čistú efektívnosť. Fico hovorí, že Haščák môže s Paškom dlhodobo počítať. Haščák bol raz s Paškom pred 5 rokmi (stretnutie cez Flašíka). Fico mu dohodne stretnutie s Paškom.”
Haščák v marci 2008 pre denník SME priznal, že s Paškom viackrát rokoval. „Prvýkrát v roku 2004, keď bol tieňový minister zdravotníctva. Naposledy ako s predsedom parlamentu.“
Majú politici ako Paška, za ktorými chodia do parlamentu aj ľudia ako Guman, právo svojim oponentom vyčítať, že sa stretávajú s podnikateľmi so zlou povesťou?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite