Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Partia eštebákov?

.marek Vagovič .časopis .téma

To, že Andrej Babiš je evidovaný ako agent ŠtB, nemusí byť náhoda. V zoznamoch jej spolupracovníkov je totiž aj minimálne šesť jeho bývalých kolegov, ktorí pracovali za komunizmu v zahraničnom obchode. Agentom mal byť aj Babišov brat Alexander.

Andrej Babiš vytrvalo tvrdí, že tajných, ktorí ho pred rokom 1989 niekoľkokrát kontaktovali, zaujímala len ekonomická trestná činnosť a korupcia. Ani v zahraničnom obchode to však nebolo len o ekonomike. ŠtB zaujímali aj konkrétni ľudia a ich slabosti, respektíve vzťahy na pracovisku, čo potom využila v rôznych spravodajských a diskreditačných hrách. Keďže ľudia ako Babiš veľa cestovali, ŠtB sa ich pýtala aj na kontakty s cudzincami či emigrantmi.
Vyplýva to aj zo spisov jeho bývalých kolegov, ktoré sú uložené v archíve ÚPN. Tajní z nich spravidla vytiahli aj citlivé informácie zo súkromia iných, ktorými potom svoje obete vydierali. Je preto málo pravdepodobné, že Babiš hovoril tajným len o „fosfátoch“, ako sa nám to snaží nahovoriť. Na rozdiel od svojich bývalých kolegov má zrejme len šťastie, že z jeho spisu sa toho veľa nezachovalo.

.agent Janovic
Roman Karlubík bol Babišovým kolegom v Petrimexe, po zmene režimu spolu pôsobili v orgánoch Dusla Šaľa. Z jeho spisu vyplýva, že podpísal aj takzvaný záväzok o mlčanlivosti, pričom ŠtB odovzdal minimálne štyri správy o svojich kolegoch. Keďže Karlubík často cestoval na Západ (Rakúsko, Švajčiarsko, Taliansko, Belgicko), ako agent Janovic mal sledovať najmä ich kontakty s cudzincami, respektíve so zástupcami zahraničných firiem na Slovensku.
„Menovaný ochotne podával správy, pričom následnou previerkou bolo zistené, že sú hodnoverné,“ napísala ŠtB o Karlubíkovi. Podľa spisu ho tajní vyťažili aj v takzvanej akcii Glykol, kde mal informovať o stykoch svojho kolegu s istým emigrantom. Karlubík to však odmieta. „Žiadnu spoluprácu som nepodpísal ani som na nikoho nebonzoval,“ povedal .týždňu. Podľa neho museli všetci, ktorí pracovali v podnikoch zahraničného obchodu, „robiť hlásenie po každej služobnej ceste“.

.agent Bielikovič
Stanislav Rudý bol obchodný referent v Petrimexe, po revolúcii pôsobil s Babišom v orgánoch Poľnochemu. Z jeho spisu vyplýva, že spoluprácu s ŠtB potvrdil aj písomne, pričom ako agent Bielikovič mal odovzdať 22 správ. Tajní ho využili v akciách Experti a Juh, pričom mal informovať napríklad o nadštandardných vzťahoch pracovníčky podniku zahraničného obchodu (PZO) Chemapol so zástupkyňou jednej francúzskej firmy.
ŠtB chcela Rudého zatiahnuť aj do konšpiračného bytu – po tom, čo ho v januári 1984 služobne vyslali do Alžírska, však bola spolupráca prerušená. Rudý tvrdí, že o žiadnom byte „v živote nepočul“. „To si musel niekto vymyslieť. Keď príde na dokazovanie, nech mi to povie ten, kto to tam napísal, do očí,“ povedal .týždňu. Odmieta aj akúkoľ - vek spoluprácu s ŠtB. „Žiadne správy som nikomu neodovzdal, to sú totálne výmysly. Chcel by som vidieť aj ten podpis – aj s grafológom.“

.agent Jožo
Jozef Waller bol vedúcim devízového odboru v Petrimexe, po zmene režimu sedel s Babišom aj v orgánoch tohto podniku. Ako agent Jožo sa podľa spisu s tajnými pravidelne stretával v konšpiračnom byte Janis. „V tom okolí ho nikto nepozná a je ochotný sa na uvedenom byte stretávať i počas pracovnej doby,“ zaznamenala ŠtB. Waller mal podať desiatky správ zo služobných ciest na Západ, pričom podrobne informoval kedy, kde a s kým sa stretol, o čom spolu hovorili a podobne.
Pred jedným výjazdom dostal aj inštruktáž, že má „prehĺbiť priateľské vzťahy“ s pracovníkom istej americkej firmy a „nenásilnou formou zistiť, či uvedená USA firma vyrába aj súčiastky pre atómové zbrane“. Waller mal podľa spisu zisťovať aj informácie o svojom kolegovi, vedúcom obchodného oddelenia v Petrimexe. „Nechcem sa k tomu vyjadrovať,“ povedal Waller o svojej spolupráci s ŠtB.

.agent Kosek
Mikuláš Rakovský pracoval v PZO Chemapol, po revolúcii bol s Babišom v orgánoch Petrimexu. Podľa spisu mal ako agent Kosek rozpracovať svojich kolegov, ktorí boli v kontakte s cudzincami a „odhaľovať v ich radoch agentúru protivníka“. V priebehu spolupráce sa s tajnými stretol 69-krát, z toho 62-krát v konšpiračnom byte Chata. Zaujímavé je, že ŠtB vyťažila Rakovského aj k Rudému a naopak, pričom ich riadil ten istý človek ako Andreja Babiša – nadporučík Július Šuman.
Rakovského spis je asi najpodrobnejší zo všetkých: obsahuje aj vlastnoručné správy, respektíve množstvo detailov zo života jeho kolegov. O istej kolegyni sa mal napríklad vyjadriť, že počas veľtrhu vo Viedni „trávila celé noci s gréckym štátnym príslušníkom mimo hotela a svoju neprítomnosť dôsledne maskovala“. O predstaviteľovi jednej zahraničnej firmy mal zase povedať, že „pod vplyvom alkoholu vyhľadáva ženy ľahších mravov“. Rakovský spoluprácu s ŠtB odmieta, pričom tvrdí, že odovzdával len štandardné správy zo služobných ciest.

.agent Michal
Edgar Haug pracoval v PZO Chemapol a Petrimex, po zmene režimu bol s Babišom v orgánoch Poľnochemu. ŠtB ho evidovala ako agenta Michala: v priebehu spolupráce sa podľa spisu s tajnými stretol 15- krát, pričom jej odovzdal 13 správ. Haug mal tiež navštevovať konšpiračné byty Alfa a Park. Jeho úlohou bolo najmä mapovať kontakty predstaviteľov zahraničných firiem s občanmi Československa a „odhaľovať nepriateľskú činnosť protivníka“. ŠtB hodnotila Hauga ako iniciatívneho a perspektívneho spolupracovníka, ktorý dosiahol ako agent dobré výsledky.
Po jednej z jeho návštev v USA kontaktoval pracovníka švajčiarskej firmy, ktorej vtedy robil Haug obchodného zástupcu pre socialistické štáty, pracovník FBI. Pýtal sa ho na dôvod Haugovej návštevy v Spojených štátoch, kde sa pohyboval, čo robil a aké otázky kládol. S Haugom sa nám spojiť nepodarilo. „Už dvadsať rokov žije v zahraničí,“ povedala nám jeho bývalá manželka. Kde sa presne sa nachádza, nechcela konkretizovať. „My sme úplne rozdelení.“ Podľa Haugových exkolegov je zrejme v Rakúsku alebo vo Švajčiarsku.

.agent Vlado a Bernard
Vladimír Bartoš bol vedúcim výskumnej skupiny v Dusle Šaľa. Po zmene režimu sedel s Babišom v orgánoch tohto podniku aj v Agroferte. Ako agent s krycími menami Vlado a Bernard odovzdal podľa spisu 55 správ, dostal aj odmenu 850 korún. Bartoš sa mal s eštebákmi stretávať aj v konšpiračnom byte. „Ako oddaný občan ČSSR som ochotný pomáhať ŠtB odhaľovať skrytých nepriateľov z radov československých občanov aj zo zahraničia, ktorí by chceli škodiť nášmu socialistickému zriadeniu,“ zaznamenala ŠtB.
Počas jedného zájazdu v Juhoslávii mal napríklad sledovať, kto a prečo sa stretáva s cudzincami. Angažovaný straník Bartoš mal prostredníctvom svojej sestry zisťovať aj aktivity československých emigrantov v Rakúsku. Zároveň mal „kontrolovať nositeľov pravicového oportunizmu“ v Šali – najmä ich styky s cudzincami a montérmi v Dusle.
ŠtB preverovala Bartošovu hodnovernosť aj cez Alexandra Babiša – brata podnikateľa Andreja Babiša. Bartoš však spoluprácu s ŠtB odmieta. „Všetci, ktorí chodili do zahraničia, sú tam evidovaní,“ povedal .týždňu.

.agent Miki
Alexander Babiš pracoval v PZO Omnia, po revolúcii bol v orgánoch Agrofertu aj Poľnochemu. ŠtB ho ako svojho agenta Mikiho zaevidovala jedenásť dní pred revolúciou: podľa spisu bol však s tajnými v kontakte minimálne od mája 1989. Babiš podpísal aj písomný záväzok, pričom s eštebákmi sa stretol desaťkrát – naposledy v januári 1990. Už počas prvého stretnutia mal tajným ochotne poskytnúť „zaujímavé poznatky k objektom Zvárač a Schilling“.
Babiš mal sledovať aj viacerých kolegov v Omnii – vrátane milenky objektu Zvárač.
ŠtB si ho veľmi cenila ako serióznu osobu, ktorá sa vedela „dobre orientovať v prostredí vízových cudzincov“. Babišove správy považovala za objektívne. „Na otázky odpovedá pohotovo, snaží sa ich hlbšie rozobrať. Niektoré poznatky poskytuje spontánne,“ zaznamenala ŠtB. „Neviem o tom, ani ma to nezaujíma,“ reagoval na spoluprácu s ŠtB Alexander Babiš.

.regulérny agent
Podľa českého lustračného zákona aj slovenského zákona o pamäti národa bol podnikateľ Andrej Babiš pred rokom 1989 regulárnym spolupracovníkom ŠtB. A to bez ohľadu na to, že nepoznáme obsah správ, ktoré mal odovzdať komunistickej tajnej polícii. Už tento fakt ho diskvalifikuje na pôsobenie vo verejnom živote: nehovoriac o tom, že taký človek je stále vydierateľný. V biznise sa môže Babiš obklopovať bývalými spolupracovníkmi ŠtB, koľko chce, v politike by však mali platiť isté pravidlá.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite