Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Trestajúca zločinnosť

.mária Mikušová .časopis .týždeň vo svete

„Tak čo, tresneme im a pobežíme?“ „Musíme to urobiť rýchlo, keď sa začne brzdiť...“

Stojím nad štyrmi takmer deťmi a ani jednému nezíde na um vstať. Napokon, keby vstali, nevyhnutne by sa prevalili v tom natrieskanom vozni cezo mňa. Ich rozhovor som vnímala, ale pochopila som ho, až keď zasiahla suseda – Ruska: „Chlapci, dajte im pokoj!“ Na najbližšej stanici mládenčekovia vypadli. Potom mi došlo, že sa dohovárali, koho z nás dvoch prepadnú. Priamo vo vagóne petrohradského metra, pred všetkými – a zmiznú. Nešlo o krádež, chceli si udrieť. Rázny zákrok domácej cestujúcej tomu zabránil. Na druhý deň však nikto neochránil kamarátovu ženu, vláčili ju po podlahe vozňa.
Sú chvíle a miesta, keď treba byť opatrný. Trestná činnosť neplnoletých je jednou z hlavných tém predstaviteľov veľkých miest, osobitne sa sleduje. A zvlášť sa sleduje to, či krádež alebo prepad vykonala banda. V malom mestečku pri Moskve nedávno odhalili gang mladistvých podozrivých z vraždy až 27 ľudí. Skupina z Balašichy vyčíňala na prelome rokov 2010 – 2011 pod nosom strážcov zákona, v parku neďaleko prokuratúry. Predminulý rok bolo v stredoruskej Tule podľa miestnej polície viac ako 110 skupinových prepadov, robili ich bandy desať-, dvanásť-, štrnásťročných. Minulý rok sa ich odohralo 95. Príčina je jednoznačná: nebezpečné prostredie, biedne pomery. Takmer tri stovky rodín predvolali v Tule preto, že ich deti páchali trestnú činnosť. Riešiť situáciu má polícia, lenže polícia na to nemá. Jedným z riešení v Tule je dávať mladistvých do osobitných táborov: nazývajú sa Sila vôle a ich hlavnou náplňou sú športovo branné hry...
V Moskve bolo násilím bezprizorných detí istý čas známe okolie Kyjevskej stanice. Je to v strede mesta, pred nádražím na Európskom námestí vejú v kruhu vlajky európskych štátov. Mestu sa, najmä po nástupe nového šéfa moskovskej vlády, primátora Sobjanina, mnohé podarilo. Vraj trestná činnosť mladistvých klesla za posledný rok v Moskve o 10 percent, ale koľko to reálne znamená, o tom sa už tak presne nehovorí.
Pravda a lož štatistík sa týka aj Ruska, konštatuje týždenník Ogoňok. Podľa neho nie sú veľké rozdiely medzi štatistikami medzinárodných organizácií a ruskými, sú však priepastné rozdiely medzi číslami a ruskou skutočnosťou. Rusko v počte vrážd prevyšuje všetky bývalé štáty Sovietskeho zväzu, medzi mládežou je tri razy väčší počet vrážd ako medzi dospelými. Ročne v Rusku zavraždia 15 954 ľudí, na sto tisíc obyvateľov pripadá teda 11,2 vraždy, o polovicu viac ako napríklad v USA.
Sociálne siete priniesli nový rozmer do všeobecného sociálneho a národnostného, priam rasového napätia v mestách. Znamenajú nový, nielen ruský spôsob, ako si dokázať hrdinstvo. V Moskve a v Petrohrade som neraz počula o prepadoch, keď sa mladiství vŕšili na prisťahovalcoch zo strednej Ázie, nehovoriac o bezdomovcoch. Internet a mobil je dnes novým priestranstvom, kde sa takéto vyčíňanie ukazuje. V Akademgorodku pri Irkutsku súdili 14 – 15-ročných za dovedna päť vrážd bezdomovcov a nevládnych dôchodcov. Jedného z nich škvarili za živa na ohni a nakrúcali si to. Rovnako dopadol tulák, ktorému rozrezali brucho a vytrhávali vnútornosti...
Všetka táto zločinnosť je trestom pre ruskú spoločnosť. To, že sa to teraz ukazuje na internete či v mobiloch, je len nová podoba veľmi starého problému.

Autorka je byvala spravodajkyna Slovenskeho rozhlasu v Moskve.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite