Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Popcorn Jura Malíčka

.juraj Malíček .časopis .lifestyle

Rok 1997. Luke Perry, rebel bez príčiny, v existenciálnom kŕči nehanebne parazitujúci na ikonografii James Deana, sa pokúša presadiť na filmovom plátne. V seriáli Beverly Hills 90210 nemá konkurenciu, trčí nad všetkými, v Piatom Elemente Lucca Bessona má len štek, a aj tak je to utrpenie. Zrazu vidno, ako táto televízna hviezda na film nemá, nestačí naň. Divákom je trápne spolu s ním.

Prechod z telky do filmu sa nepodaril, rovnako, ako sa nepodaril zástupu iných. A že to skúšali borci. David Majkl Mič Knight Bjukenen Hasselhoff predal dva obrovské seriálové hity, v kine však za zmienku stoja iba jeho sebaironické cameá, ani William „najväčší“ Shatner alias kapitán Kirk zo Star Treku vo filme nezahviezdil, filmové Star Treky nepočítame.
Áno, televízne herectvo sa netešilo najlepšej povesti. Tí ambicióznejší to mohli vnímať ako prestupnú stanicu k filmu, častejšie to však bola konečná. Z núdze cnosť, stále lepšie, ako sa opičiť v teleshopingu.
Tie časy sú preč, telka už dávno nie je v područí filmu, naopak, dnes je čoraz jasnejšie, že vrcholnou métou je úloha v televíznom seriáli. Niet filmovej hviezdy, čo by úlohu v seriáli odmietla, ba čo viac, tie najväčšie hviezdy seriály produkujú a hneď si v nich strihnú hlavnú rolu. A nie, že hviezdy, ale herci. Naposledy Dustin Hoffman, TEN Dustin Hoffman, Absolvent, Polnočný kovboj, Maratónec, Kramer, Malý veľký muž, Rain Man a tak ďalej, jeden z troch najväčších hercov svojej generácie. Jeho seriál sa volá Luck, nakrúca ho vedno s Michaelom Mannom, režisérskym géniom, ktorý zo seriálu vzišiel (Miami Vice), a teraz sa k nemu vracia. Luck je seriál z prostredia dostihov, žánrovo zaraditeľný kamsi k športovým drámam, stávky na koníčky, osobní démoni, intrigy a tak, až sa človek snaží kdesi v publiku zahliadnuť Hanka Chinaskiho. V polovici prvej série sa zdá, že Hofman s Mannom predsa len precenili televízne publikum a ponúkli mu čosi, na čo ešte nedorástlo, ale to vôbec neprekáža. Aj diváci, ktorých viac ako príbeh zaujímajú forma a štýl a so seriálom by sa nikdy nezahadzovali, musia pri čomsi zmeniť názor.   
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite