Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Nenápadná krása stredoveku

.eva Čobejová .časopis .téma

Štefan Podolinský je autorom knižiek o románskych a gotických kostoloch. Okrem toho spolu s manželkou Alexandrou tvoria stránku www.apsida.sk o stredovekých kostolíkoch na Slovensku.

.prečo vlastne stránka vznikla?
S manželkou sme sa začali zaujímať o stredoveké kostoly a zistili sme, že na internete je o nich málo informácií a mnohé sú zastarané, keďže vychádzali zo súpisu pamiatok z rokov 1967 - 69. A keď nám pribúdali fotky, dali sme ich v roku 2008 na internetovú stránku. Chceli sme ukázať, že tieto kostolíky predstavujú krásne spojenie krajiny a architektúry. A sú najstaršími svedectvami o kresťanstve našich predkov.

.akí ľudia chodia na vašu stránku?
Jednak laici, ktorí sa stretli s nejakým menej známym stredovekým kostolíkom a chcú sa o ňom dozvedieť viac. Mnohé obce ešte nemajú internetovú stránku, a tak je veľká šanca, že sa dostanú na tú našu. Ďalej sú to odborníci-pamiatkari alebo študenti dejín umenia. Vďaka nim sa vieme dostať k aktuálnym informáciám.

.románske sakrálne stavby nie sú na prvý pohľad také atraktívne ako napríklad gotické stavby, nezabúdame preto na ne?
Gotika je ľahko identifikovateľná aj pre laika. Románske stavby na Slovensku sú zväčša nenápadné kostolíky, často ukryté za novšou fasádou. Žiaľ, nezachovali sa tu z tohto obdobia také veľké reprezentatívne stavby ako u susedov. My máme maličké kostolíky, často prestavané a pre laika je ich hodnota menej viditeľná. No ony sú atraktívne, či už svojou dominantnou polohou v krajine, alebo atmosférou vnútri. Tie miesta majú neskutočnú silu. Navyše tu máme stavby datované do čias Veľkej Moravy, napríklad v Kostoľanoch pod Tríbečom a v Kopčanoch, také staré stavby nemajú ani v Česku.

.paradoxné je, že do vášho zoznamu románskych stavieb ustavične pribúdajú nové.
Áno, pretože sú tu nové výskumy a doterajšie údaje rýchlo zastarávajú. O Kostoľanoch pod Tríbečom sa myslelo, že je tam kostol z 11. storočia, až výskum z roku 2009 ukázal, že ide asi o deviate storočie. Výskumy za posledných 10 – 15 rokov dokázali,  že viaceré stavby, ktoré sa považovali za barokové či gotické, sú v skutočnosti románske, napríklad v Šaštíne-Strážach, v Silici. V Nitrianskej Blatnici sa v roku 2010 našlo predrománske okno.

.stretávate sa s prípadmi, že miestni ľudia nechápu hodnotu toho, čo v obci majú?
To sú dve roviny – rovina uvedomenia si a rovina peňazí. Tí ľudia si možno aj uvedomujú, že je to hodnotná pamiatka, ale keď ide o chudobnú obec niekde v Gemeri, kde žije pár ľudí, tak nie je šanca obnoviť ju vlastnými silami.

.vzniklo viacero  iniciatív, ktoré zachraňujú stredoveké kostolíky. Ktoré má zmysel podporiť?
Našťastie je takých občianskych združení viac. Aktívne je združenie Rotunda Jurko (www.rotundajurko.sk) v Nitrianskej Blatnici. To sú miestni zanietenci, ktorí sa starajú o tamojšiu rotundu. Takisto veľmi aktívne je OZ Slovacia Incognita (www.incognita.eu), ktoré obnovuje kostolík v Klátovej Novej Vsi, v časti Sádok. To je úžasný príklad, ako sa veci dajú robiť, keď sa chce. Združenie založili mladí reštaurátori, historici umenia, ktorým nebolo jedno, že ten kostolík chátra. Výsledky má za sebou aj združenie Pác (ozpac.php5.sk), ktoré obnovuje kostol v Cíferi-Páci. Urobili výskum, dokázali, že je tam románske jadro a začali s jeho obnovou. Na našej stránke uvádzame aj ďalšie združenia.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite