Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čo po Gorile?

.peter Skladaný .časopis

Gorila hrmí Slovenskom ďalej, a to je dobre. Mám dokonca pocit, že sa stalo to najlepšie, čo mohla táto kauza priniesť: Slovákom praskli nervy, zodvihli sme konečne zadky a vybrali sme sa budovať osobnú demokraciu na naše námestia. Politické a trestnoprávne dôsledky kauzy sú ešte nejasné, ale zásadnú vec už ukazuje Gorila jasne: takto to ďalej nejde! Ako teda naložiť s Gorilou, aby sa nestala len kulisou na krčmové reči a príležitosťou pre násilníkov, zneužívať poctivú akciu?

Prvou vecou, hodnou zmeny, je zmena kultúry financovania našich politických strán, a to na oboch brehoch – tak u donorov, ako aj u aj prijímateľov. Nech sa finančný dar pre politickú stranu stane konečne vecou prestíže tej firmy, ktorá dar dobrovoľne dala. A nech sa stane vecou prestíže pre politickú stranu to, že ju financuje práve táto firma. Nech je potom zoznam sponzorov s hrdosťou zavesený na straníckej internetovej stránke a nech je stranícky banner s hrdosťou zavesený na internetovej stránke tej-ktorej firmy. Science fiction? Prečo vlastne?
Druhým krokom je zmeniť štýl činnosti tajnej služby. Nemôže to byť naďalej anonymná eminencia, ktorá je vo svojej činnosti tajnejšia než tajná. Demokratická tajná služba musí byť predsa prístupná rozumnej kontrole a jej pravá ruka musí vedieť, čo robí ľavá. Je teda na čase štandardizovať činnosť SIS, VOS a definitívne tým prekročiť tiene mečiarizmu. Zvládneme to?
Tretím „sústom“ pre slovenskú demokraciu je zmena zákona o prokuratúre. Prokuratúra nemôže byť naďalej predĺženou rukou organizovaného zločinu. V praxi to znamená, že dozorujúci prokurátor by mal strážiť len formálnu stránku trestného stíhania a dozerať na jeho zákonnosť z procesného hľadiska. Prokurátori by však mali stratiť kompetenciu zastavovať trestné stíhania len tak, z ľubovôle. Mohli by tak spraviť len výnimočne a v odôvodniteľných okolnostiach, ktoré budú navyše stanovené vopred a zákonom. Každé takéto zastavenie by navyše malo byť zdôvodnené verejne a písomne. Revolučné? Vôbec nie. Veď, ako inak chceme umožniť polícii, aby sa vážne veci nezahrávali do autu už na prokuratúre?
Využime Gorilu na budovanie demokracie. Ale skúsme aj sami, osobne a aj vo svojom okolí, trochu menej korumpovať. A možno spravme aj bonus navyše: ospravedlňme sa tým stále znovu perzekvovaným ľuďom, vďaka ktorým o Gorilách v nás vôbec vieme.

Autor je veterinár.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite