Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zuzana Piussi: Boh sa nám rehoce

.elena Akácsová .časopis .lifestyle

Dokumentaristka Zuzana Piussi práve nakrúca dokument o tom, čo sa u nás deje, píše scenár k filmu podľa poviedok svojej sestry Lucie a pokiaľ je ešte kde, hrá v divadle Skrat. Fláka sa, kedy chce, pracuje od nevidím do nevidím a nemá žiadne sociálne istoty.

Behám a plávam
Neznášam súťaženie a šport, to sestra bola majsterka Slovenska v trojboji, ja som bola vždy tá najšmatľavejšia. Behať so psom chodím tak, že si v Horskom parku dám kávičku, tri bratislavské rožky, prečítam tam všetky noviny a s plným bruchom kráčam domov. Niekedy ma ani pes von nevytiahne. Napustím si vaňu horúcou vodou, viem tam byť aj hodinu. Raz som si tam zobrala guláš a vykydol sa mi. Plávala som medzi tými mäsami, to bol taký humus, odvtedy už jem vo vani iba jablká.

Baví ma starina
Staré veci, starožitníctva, malé obchodíky, to hej, to mám rada, chodíme sa tam so sestrou prehrabávať. Živila som sa ako kostýmová výtvarníčka, vyznám sa v látkach, rada ich nakupujem. Také šaty, aké si sama urobím, sa nedajú nikde kúpiť. Mám Overlock, silný stroj na štyri nite, keby na to došlo, remeslo mám v rukách. Vlastne dve, naučila som sa aj strihať filmy na počítači.

Nemoralizujem
Ako povedal Buñuel, vďaka Bohu, som ateista. Odkedy som sa skamarátila s františkánmi, pochopila som to, čo hovoril Ježiš, že nie je dôležité, čo do úst vchádza, ale vychádza. Keď sa príliš hráš na morálny imperatív, keď hovoríš, že toto by som ja nikdy neurobil, Boh sa zarehoce a pošle ťa tam. Keď si kamarátka s dvoma deťmi našla frajera a začala besnieť, trochu som ju odsudzovala, vravela som si, že to sa mne nemôže stať. Stalo sa.

Varím
Aj keď domáce práce nestihnem, musím nakupovať a variť, mám dve deti, musia mať normálne navarené. Aj naša mama bola zaneprázdnená a vždy sme jedli dobre, tak aj ja sa snažím. V jedle nie som vyberavá, nezakladám si na tom. Víno mám rada suché, ale to je skúsenosť, viem, čo je to, keď bolí hlava z vína. Čím kvalitnejšie, tým lepšie ráno.

Vyrevala som si hlas
Voľakedy som sa venovala spevu, ĽŠU, všetky tie zbory, potom som si vyrevala hlasivky, keď sme sa obhazovali žabami. Nejako sa mi to tam zapálilo, urobil sa mi hlasový uzlík, operácia dopadla zle. Minule som nakrúcala s  foniatrom a ten mi povedal, že tuto ti to takto narežem a hneď opravím. Teta mi hovorila, že by som s tým hlasom mala niečo robiť, ale sestra ju zahriakla, že potom by ma nemohla napodobňovať.

Mám len jednu hlavu
Keď dostanem honorár, tak si urobím radosť a kúpim dobrý parfum. Keď mám horšie obdobie, prechádzam na úsporný režim a basta. V tomto som zostala ako dieťa, chcem robiť len to, čo ma baví, aby som nemusela chodiť do firmy, držať hubu a krok a trpieť. Neverím tomu, že niekto môže robiť biznis a k tomu písať úžasné básne. Človek má iba jednu hlavu, nemôže byť všade a upriamiť myslenie viacerými smermi. Nemôžem nakrúcať Panelák a potom dokumenty. Neodsudzujem to, ale viem, že sa to nedá.

Tancujem
Všetky druhy tanca viem, stačí si dať viac vína, aj folklór zvládnem. Raz som tancovala s prostitútkami v Srbsku pri tyči, chcela som im poradiť, ako to majú tancovať, mala som týždeň svalovicu z toho. A Zboroň ma tak držal, že sa mi dostala noha do ventilátora a obúchala sa mi dofialova. To je teraz v móde? Tak ja to už viem!

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite