Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Komunikácia s Kočnerom ma veľmi mrzí

.martin Hanus .časopis .týždeň doma

Líder SaS priznáva, že kauza Sasanka je skúškou, či mu ľudia budú veriť. Rozhovor sa uskutočnil ešte pred zverejnením druhej časti prepisov esemesiek medzí ním a podnikateľom Mariánom Kočnerom.

.vaša komunikácia s Kočnerom koncom roka 2010, teda v čase voľby generálneho prokurátora, navodzuje veľmi zlý dojem. Ako je známe, Kočner je človek prepojený s Dobroslavom Trnkom, mal teda eminentný záujem na tom, aby bol Trnka zvolený v tajnej voľbe aj hlasmi koaličných poslancov. Vy pritom Kočnera oboznamujete so zložením vládnej komisie, ktorá mala vyberať kandidáta na generálneho prokurátora alebo mu vopred posielate váš blog, ktorý sa týkal voľby prokurátora. Čo si o tom máme myslieť?
V každom prípade je to skúška toho, či mi ľudia veria, pretože tieto veci naozaj naštrbujú moju dôveryhodnosť. Boli to jednoducho chyby, s tým už nič nenarobím. Dokopy tam však naozaj o nič nešlo. To, že som mu vopred poslal môj napísaný blog, nemalo nijaký vplyv na jeho konečnú podobu, čo viem dokázať aj na základe našej mailovej komunikácie (R. Sulík na svojom blogu minulý pondelok napísal, že túto komunikáciu zverejní, ak mu dá Kočner súhlas. Do uzávierky .týždňa sa tak nestalo – pozn. mh).

.ale prečo ste mu ten blog vlastne posielali?
Zrejme to vyplynulo predtým z nejakého rozhovoru, keď som mu hovoril, že idem niečo také napísať a dohodli sme sa, že mu to len tak pošlem. Ako hovorím, nevidel som v tom problém, keďže aj tak som ten blog o dva dni na to zverejnil a nič som v ňom nezmenil.

.z akého dôvodu ste mu hovorili o zložení komisie?
To bola pomerne dostupná informácia, žiadnu tajnosť som mu neprezradil. Ale samozrejme, boli to chyby, veľmi ma to mrzí, ale teraz to už nezmením.

.prečo ste sa s ním vôbec stretávali?
Disponoval zaujímavými informáciami. Boli sme noví v politike, nevedeli sme nič. Dnes by som to už, samozrejme, nespravil, ale vtedy sa mi zdalo, že to má význam. Bola to, skrátka, nováčikovská chyba.

.aký bol obsah vašich rozhovorov?
Boli to také klasické rozhovory, kto, kde a s kým, skrátka, politické zákulisie. Hovoril mi napríklad o Galkovi, ako tam proti nemu organizujú rôzne intrigy, všeličo hovoril aj proti koaličným partnerom...

.lenže vy ste predsa museli pred voľbou generálneho prokurátora vedieť, že Kočner je Trnkov človek, či nie?
Vedel som, že majú k sebe blízko. Hovoril mi, že mi poskytne dôveryhodné informácie o koaličných poslancoch, ktorí hlasovali v tajnej voľbe za Trnku, čo napokon vyplýva aj z našej mailovej komunikácie. Ale k tomu už, žiaľ, nedošlo.

.ale toto vaše vysvetlenie nedáva veľkú logiku, pretože práve Kočnera podozrievali z toho, že vybavuje pre Trnku podporu v parlamente. Prečo by vám také informácie poskytoval práve on?
Iste, časom som si toto začal uvedomovať, napokon, v novembri som sa s ním už prestal stretávať, hoci on to niekoľkokrát navrhol. V decembri som sa s ním stretol posledný raz, lebo vtedy tvrdil, že má listinné dôkazy o tých poslancoch a že ide o tutovku.

.čo vám predložil?
Povedal nejaké mená, o ktorých nebudem hovoriť, nebolo to ničím podložené.

.o čo teda Kočnerovi podľa vás išlo? Chcel od vás vylákať nejaké informácie a tváril sa, že vám poskytne závažné informácie o voľbe?
Neviem, možno to bolo také niečo. Napokon, niekedy v priebehu novembra som si aj ja tu komunikáciu vyhodnotil ako nedobrý stav a začal som to utlmovať, lebo to nedávalo zmysel.

.premiérka potvrdila, že o vašich stretnutiach s Kočnerom ste ju informovali, pričom vás vraj upozornila, že tie kontakty nepovažuje za vhodné.
Je to tak, naozaj mi to povedala a aj jej rada viedla k tomu, že som to utlmil.

.premiérke ste hovorili aj o menách koaličných poslancov, ktoré vám na poslednom stretnutí uviedol Kočner ako mená „koaličných zradcov“?
Áno, hovorili sme o tom. Už si presne nepamätám, či mi až ona povedala, že to, čo mám od Kočnera, sú úplné hlúposti, alebo či som za ňou už prišiel s tým, že som sa od Kočnera nedozvedel nič relevantné. Ja som napokon aj Kočnerovi neskôr odkázal, že tie jeho mená sú hlúposti, na čo mi odpovedal, že on sám bol uvedený do omylu. Ale tieto esemesky, žiaľ, uložené nemám.

.túto komunikáciu medzi vami a premiérkou o Kočnerových menách by teda mala premiérka vedieť potvrdiť?
Áno.

.redakčná poznámka
Premiérky Ivety Radičovej sme sa opýtali, či môže potvrdiť, že ju Richard Sulík naozaj oboznámil s menami koaličných poslancov, ktoré mu mal Marián Kočner menovať ako tých, ktorí hlasovali za D. Trnku pri tajnej voľbe GP v decembri 2010. Ďalej sme sa jej opýtali, či sú pre ňu Sulíkove stretnutia s Kočnerom vážnou pochybnosťou o Sulíkových záujmoch počas tajnej voľby GB, alebo či verí jeho slovám, že cieľom stretnutí s Kočnerom bolo zistiť informáciu, ktorí vládni poslanci mali podporiť Trnku v tajnom hlasovaní. Premiérka odkázala, že na tieto otázky nebude odpovedať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite