Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Priestupková imunita zrušená, Mečiarove amnestie nie
Priestupková imunita pre poslancov je zrušená. Zdvihlo za ňu ruky všetkých 147 prítomných poslancov, ktorí v piatok sedeli v parlamentnej snemovni. Znamená to, že od prvého marca už poslanci nebudú môcť beztrestne parkovať na zakázaných miestach ani prekračovať rýchlosť. To isté sa bude – na návrh poslankyne Smeru – týkať aj sudcov a ústavných sudcov, ako aj príslušníkov bezpečnostných zložiek, SIS, prokurátorov či prezidenta. Priestupková imunita ostane iba diplomatom. Zrušením priestupkovej imunity dosluhujúca vládna koalícia na poslednú chvíľu splnila jeden z bodov svojho programového vyhlásenia. Zákonné ustanovenie musí podpísať ešte prezident.
Zásluhy za tento krok by si rada pripísala každá strana, najmä SaS sa k návrhu vehementne hlási, keďže sa kvôli nemu dali poslanci SaS minulý týždeň aj odfotografovať nahí, samozrejme, chúlostivé miesta boli schované za politickým heslom. Takisto SDKÚ tvrdí, že je to jej dlhoročná agenda a Obyčajní ľudia dokonca ohlásili, že budú zrušenie priestupkovej imunity oslavovať v Bratislave ohňostrojom. Podobne sa k návrhu, ako sebe vlastnému, hlási Smer. O to zvláštnejšie pôsobí fakt, že zrušenie priestupkovej imunity trvalo tak dlho. Pritom na zrušenie tejto výsady pre poslancov postačovala iba jednoduchá väčšina. Je pravda, že poslanci nikdy neboli veľmi horliví rušiť svoje výsady. Vždy bol nejaký dôvod, prečo sa vec nedá vyriešiť, ale teraz sa nedalo cúvnuť – je pred voľbami, ľudia sú pre kauzu Gorila na politikov nahnevaní, ďalší útok na parlament sa vylúčiť nedá – a tak bolo treba ponúknuť aspoň nejaké zmierovacie gesto. A toto priestupkové bolo najmenej boľavé.
Parlamentná diskusia o imunite opäť ventilovala napäté vzťahy medzi jednotlivými stranami, ktoré sa ešte viac vyhrotili zverejnením Gorily. Igor Matovič (OĽ) pri svojom vystúpení vystavil plagát s nápisom „Gorily, patríte do basy“. V salóniku sa doňho potom pustil poslanec SNS Rafael Rafaj a bijúcich sa poslancov musel od seba odtrhnúť ochrankár. Poslanec Milan Hort (SDKÚ) zas odporúčal Matoviča do opatery iných inštitúcií.
Oveľa smutnejšie dopadol ďalší z pokusov o zrušenie Mečiarových amnestií. Na to je potrebný ústavný zákon, teda najmenej 90 hlasov v parlamente. Lenže za návrh poslancov KDH na zrušenie amnestií zahlasovalo len 78 poslancov. Podporila ho celá koalícia, proti bola celá opozícia.
.eč, SITA

Stopli Gorilu

Okresný súd Bratislava I. vydal predbežné opatrenie, ktorým zakázal vydanie a šírenie knihy o kauze Gorila, ktorú pripravuje novinár Tom Nicholson. Súd tak vyhovel návrhu spolumajiteľa spoločnosti Penta Jaroslava Haščáka a jeho právnych zástupcov. Nicholson chcel vydať knihu ešte pred voľbami, pôvodný vydavateľ – spoločnosť Petit Press – sa však podľa neho zľakol.
.vag

Poľutovanie

Vláda vyjadrila poľutovanie nad prípadom Hedvigy Žákovej Malinovej. Tak sa napĺňa dohoda o zmieri, ktorú vláda uzavrela s Hedvigou Žákovou. Hedviga sa sťažovala na Európskom súde pre ľudské práva a poľutovanie vlády je návrhom, ako prípad pred týmto súdom uzavrieť. Zároveň sa Hedviga vzdala všetkých finančných nárokov v súvislosti so žalobou. Stále je však obvinená z údajnej krivej výpovede.
.eč, SITA

Viac peňazí

Vyššie výplaty dostanú od apríla zdravotné sestry a pôrodné asistentky. Poslanci schválili zákon o ich minimálnych mzdových nárokoch. Sestry slávili úspech po dlhotrvajúcom trpezlivom vyjednávaní bez ohrozovania pacientov. So schváleným návrhom sú spokojné, no chcú bojovať aj za ďalšie požiadavky. Nemocnice teda budú musieť riešiť väčšie finančné nároky lekárov aj sestier.
.eč, SITA

Na kávu k Ivete

Iveta Radičová vie, ako možno veci vygradovať a bulvár má o čom písať. Minulý týždeň najskôr odmietala komentovať svoje stretnutia s Jaroslavom Haščákom z Penty u nej doma, ako o tom hovoril Robert Fico, hovorila o tom, že Penta klame, napokon ich  priznala. Niežeby to bol zločin, premiérka si však prvou reakciou zbytočne namierila zbraň proti sebe.
.jd

Menej plynu

Slovensko minulý týždeň zaznamenalo tretinový pokles plynu, prichádzajúceho z Ruska. Dôvodom je mimoriadne chladné počasie. Výpadok zatiaľ dokázali pokryť zásobníky. V krajnom prípade je možné napojiť sa na Rusko a ČR. SPP ani veľkí spotrebitelia plynu spomedzi firiem sa však novej plynovej krízy neobávajú.  
.lk


Maťo Ďurinda/

bude robiť kampaň Slovenskej národnej strane. Jeho skladba Dnes bude aj v predvolebnom spote SNS. Vraj ho oslovila snaha SNS podporiť domácu hudobnú scénu aj fakt, že Ján Slota odíde z politiky. Možno však so Slotom odíde aj celá strana.

Mikuláš Dzurinda/

tlačové oddelenie SDKÚ oznámilo, že sa na predvolebných bilbordoch strany objaví aj tvár Mikuláša Dzurindu. Zatiaľ sa strana odvážila ukazovať iba tvár Lucie Žitňanskej. Tak nech si pán Dzurinda tú kampaň dobre užije. Možno je jeho posledná.

Štefan Harabin/

stále odmieta kontrolu z Najvyššieho kontrolného úradu SR. Harabin vyhlásil, že on modré korupčné gorily na súd nepustí a na adresu Ivana Mikloša dodal: „Možno mu raz Lipšicova polícia a prokuratúra umožnia navštíviť súd, ale v inej pozícii.“

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite