Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Spis Gorila: Fico ako poistka?

.marek Vagovič .časopis .týždeň doma

Hlavná línia kauzy Gorila je od začiatku jasná: rozdeľovanie miliónových provízií z privatizácie za druhej Dzurindovej vlády. Prečo sa však v konšpiračnom byte Penty objavil predseda Smeru Robert Fico? Bola to náhoda, alebo vopred premyslená akcia?

.od novembra 2005 do januára 2006 chodili do bytu na Vazovovej ulici v Bratislave, ktorý odpočúvala SIS, hlavne traja ľudia – vtedajší minister hospodárstva Jirko Malchárek, šéfka Výkonného výboru FNM Anna Bubeníková (SDKÚ) a Jaroslav Haščák z Penty. Niekoľko týždňov diskutovali úplne otvorene: koho vyplatia za hlasovanie v prospech Penty, respektíve, z ktorého obchodu bude aká provízia. Vo februári 2006 sa však začali hlavní aktéri Gorily konšpiračnému bytu Penty vyhýbať.

.hľadali ploštice
Prvé signály, že môžu byť sledovaní, zrejme zachytili už niekoľko týždňov po spustení tejto spravodajskej akcie SIS. Koncom januára 2006 sa totiž spolupracovník Penty Zoltán Varga v spomínanom byte stretol s človekom, ktorý sa zaoberal aj ochranou proti odposluchom. Ako vyšlo neskôr najavo, išlo o bývalého policajta Jozefa Mozolika z bezpečnostnej firmy GISS, kde predtým pôsobil aj Varga.  
„Varga dostal informáciu, že zo SIS vyšla informácia o bližšie nešpecifikovaných záležitostiach, o ktorých sa skupina okolo Vargu bavila približne pred dvoma týždňami len v tomto byte, v zasadačke a v kancelárii ministra na ministerstve hospodárstva a v salóniku u Petra Kubu. Všetky priestory bude potrebné dôkladne prezrieť a namontovať ochranu proti odpočúvaniu. Neznámy vysvetľuje Vargovi prácu s prístrojom, ktorý vyhľadáva ploštice,” píše sa v Gorile.

.avízo od Dzurindu?    
Zo spisu vyplýva, že samotný Haščák dostal avízo, že je monitorovaný, približne v polovici februára 2006. „Haščák hovorí, že ho práve v týždni okolo 15. februára 2006 začala sledovať SIS (nielen jeho, ale aj ostatných chalanov z Penty) a robila im zle. Chalani zo sledky sa sťažovali, keď za Haščákom museli chodiť skoro ráno do posilňovne,” zachytila Gorila Haščákovo stretnutie s Bubeníkovou.  
Haščák sa mal v tom čase stretnúť s pokladníkom SDKÚ Igorom Kucejom. „Kucej mu hovoril, že ho Mikuláš Dzurinda upozorňoval, že ak sa chce stretávať s Pentou, má si dávať väčší pozor,” píše sa v spise. Haščák tiež podľa Gorily pripustil, že Pentu mohli vtedy sledovať aj v súvislosti s kauzou kupovania poslancov. „Bubeníková hovorí, že práve od tohto obdobia (stred februára) sa jej vyhýba Ivan Mikloš.”
Kucej tvrdí, že nikdy Dzurindu o nič nežiadal. „Ani on odo mňa nič nechcel a nepodával mi informácie,” povedal .týždňu. Na otázky, či sa vtedy stretol s Haščákom, respektíve, aký majú vzťah, však Kucej neodpovedal. „Pána Haščáka si vážim ako šikovného človeka a úspešného podnikateľa. Zároveň platí, že SDKÚ nikdy nebrala žiadne provízie od spoločnosti Penta ani od iných firiem.”

.keď mal, nekonal
Približne v rovnakom čase – konkrétne 15. februára 2006 – dostali podľa Gorily vtedajší premiér Mikuláš Dzurinda a minister vnútra Martin Pado (obaja SDKÚ) z tajnej služby spravodajskú informáciu o „spojitosti finančnej skupiny Penta so Slovenskými elektrárňami a elektroenergetikou”. Áno, ide o čiastkový dokument z Gorily, ktorý našla nedávno v archíve Úradu vlády premiérka Iveta Radičová.
Pokým Pado posunul spomínanú informáciu polícii, ktorá ju v roku 2008, keď bol šéfom rezortu Robert Kaliňák zo Smeru, skartovala, Dzurinda neurobil pre objasnenie akcie Gorila nič. Hoci išlo o vážnu vec, nekontaktoval ani vtedajšieho riaditeľa SIS Ladislava Pittnera. „Nevidel som na to dôvod,” povedal Dzurinda v diskusnej relácii STV.     

.šialený Fico?    
Od tohto momentu chodil do bytu len jeho majiteľ Varga, ktorý sa tam stretával aj s funkcionárom Úradu boja proti korupcii Jánom Rejdom. Koncom marca 2006 sa v odpočúvanom byte na Vazovovej nečakane zjavil Robert Fico, a o dva mesiace neskôr aj jeho tajomník František Határ. Môže to byť náhoda, ale aj zámer: keď Penta zistila, že ju sledujú, zrejme sa snažila poistiť. Ako inak si vysvetliť, že ani jej tvrdý kritik Fico si nechcel po nástupe k moci páliť prsty s vyšetrovaním Gorily, ktorá je predovšetkým o jeho úhlavných nepriateľoch Dzurindovi či Miklošovi?
Fico o sebe s obľubou tvrdí, že má rád finančné skupiny „ako koza nôž”. Nepriamo to môže vyplývať aj z Malchárkovho rozhovoru s Haščákom zo začiatku januára 2006. V tom čase opozičný politik Fico totiž vyhlásil, že po nástupe k moci zruší privatizáciu bratislavského letiska, ktoré získala na konci druhej Dzurindovej vlády Penta. Haščák vtedy podľa Gorily súhlasil s Malchárkom, že Fico asi „zošalel”.

.útok proti Pente
No nie preto, že by mal nejaký problém s finančnými žralokmi. Podľa Haščáka išlo len o Ficovu pomstu za to, že údajný sponzor Smeru – spoločnosť Eurobuilding Miloša Stopku – nedostala cez Malchárka zákazky v energetike. „Haščák už nad Ficom zlomil palicu. Fico mu sľúbil, že Pentu nebude napádať, čo vzápätí nedodržal,” píše sa v Gorile. Haščák sa mal dokonca vyjadriť, že jeho vzťah s Ficom sa skončí otvoreným konfliktom.
Ficove vyhlásenia k privatizácii letiska totiž vnímal ako „otvorený útok Fica proti Penta Group”. „Haščák si myslí, že keby sa po parlamentných voľbách dostal k moci Fico, tak ich (Pentu) bude trestne stíhať. Haščák chce zničiť Smer. Chce založiť bližšie nešpecifikované združenie, do ktorého dajú pred parlamentnými voľbami 20 – 30 miliónov korún na reklamnú kampaň proti Ficovi,” píše sa v Gorile.

.debata o sponzoroch
Do takto vyhrotenej atmosféry prichádza do konšpiračného bytu Penty Fico. Z rozhovoru je evidentné, že sa s Haščákom nestretol prvýkrát. Cítiť aj vzájomný rešpekt, tón diskusie však vôbec nezodpovedá tomu, čo povedal predtým Haščák o Ficovi na stretnutí s Malchárkom. Aj Ficov prístup k Haščákovi je diametrálne odlišný od toho, ako vtedy verejne útočil na „žralokov” z Penty. Keďže si myslel, že ho nikto nepočuje, strhol masku, pretože si uvedomoval, s kým má tú česť.   
Kľúčový je však obsah – Fico sa s Haščákom nebavili o letisku ani o zákazkách pre údajného sponzora strany Stopku. Žiadna konfrontácia ani výčitky: s výnimkou debaty o mecenášoch Smeru a prísľubu, že Haščák môže počítať s Pavlom Paškom, ak by sa stal po voľbách ministrom zdravotníctva, Fica rozhovor s Haščákom nekompromituje tak ako iné postavy z Gorily (Malchárek, Bubeníková, Palacka). Tento dialóg je už na prvý pohľad iný – nezapadá do celkového kontextu, čím len umocňuje špekulácie, prečo vlastne vznikol.   

.o peniazoch s Határom
Ak môže niečo Ficovi škodiť, tak skôr samotný fakt, že v tom byte vôbec bol – a stretol sa tam s „ideovým nepriateľom” Haščákom. Aj preto je dnes ticho, pretože si nemôže byť istý, či sa pred voľbami neobjaví aj zvuková nahrávka, prípadne video z jeho stretnutí s Haščákom. A nemusí ísť o prácu SIS, ale kompromateriál z prostredia finančnej skupiny, ktorá si takto mohla po voľbách zabezpečiť beztrestnosť. Na čo inak by Fica zatiahla do konšpiračného bytu, kde s ním potom neriešila nič dôležité, čo by zodpovedalo korupčnému duchu Gorily?
Následne sa Haščák v byte štyrikrát stretol s Ficovým tajomníkom Határom, s ktorým sa už bavil ako so starým kamarátom. A nešlo o maličkosti, keďže spolu hovorili o províziách aj financovaní Smeru, pričom Haščák mal podľa Gorily odovzdať Határovi aj päť miliónov korún na volebnú kampaň strany. Ich debaty len potvrdili, že Smer sa nelíši od iných goríl, ktoré sa spomínajú v spise. Zrejme aj preto bola akcia Gorila po nástupe Ficovho človeka do čela SIS predčasne ukončená. A za ministra Kaliňáka vyšetrovaná tak, aby sa na nič neprišlo.

.nechal sa nachytať  
Mimochodom, Haščák s Bubeníkovou sa v byte Penty znovu stretli až v máji 2006 – po Haščákovej schôdzke s Ficom a jeho prvom stretnutí s Határom. Zo spisu síce vyplýva, že spolu hovorili tichšie ako v januári, keď ešte netušili, že môžu byť monitorovaní. Inak sa však bavili v podobnom duchu ako predtým: o privatizácii a spôsobe, ako „preprať” provízie. Nezabudli pritom ani na Fica. „Fakt je taký, že my Fica financujeme osem rokov,” povedal Haščák podľa Gorily v júli 2006.
Fico sa stále tvári, že Gorila sa ho netýka, naďalej však odmieta odpovedať na banálnu otázku, či sa s Haščákom stretol v byte na Vazovovej. A to aj napriek tomu, že v tejto kauze má na hlave menej masla ako SDKÚ. Vyzerá to tak, že Fico sa nechal nachytať, a teraz už nemôže urobiť krok späť. Ak by totiž priznal, že si dal s Haščákom rande v konšpiračnom byte, jeho maska bojovníka s finančnými skupinami by prestala fungovať.
Dôležitejšie však je, že by tým upriamil pozornosť aj na svojho tajomníka Határa, čím by posunul kauzu do kriminálnej roviny. Jeho ľudia by sa tak ocitli v jednom šíku spolu s Malchárkom či Bubeníkovou. A to si nemôže Fico – v minulosti spochybnený sponzorskou zmluvou (Flašík – Blaško) aj hlasom, ktorý zháňal pre Smer peniaze vlastnou hlavou – dovoliť. Preto mlčí a bude mlčať aj naďalej. V nádeji, že po voľbách sa nejakému agilnému prokurátorovi podarí Gorilu definitívne pochovať.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite