Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Svet

.časopis

Povedali v Davose
Na Svetové ekonomické fórum vo švajčiarskom meste Davos padol tieň krízy. Elitný debatný klub, zameraný na ekonomiku, sa začal minulú stredu a priniesol aj na túto tému viacero názorov, ktoré si vyslúžili pozornosť. Zaujímavé boli slová amerického ekonóma Nouriela Roubiniho. Ten sa vyjadril, že Grécko v období roka až poldruha roka opustí euro, pretože jednoducho nebude mať inú možnosť. Zároveň podporil ten názorový tábor, ktorý tvrdí, že krízu v Európe nevyriešia šetriace opatrenia, ale zvýšenie ekonomického rastu. O tom, že úspory a škrty nemusia byť cestou z problémov, hovoril aj George Soros. Dodal, že Nemecko má od problémových krajín eurozóny prehnané očakávania. Od Sorosa sa už tradične čakali proroctvá konca kapitalizmu a ony aj zazneli. Pred vystúpením na fóre sa pre Newsweek vyjadril, že kapitalizmus padne, tak ako padol sovietsky systém, pretože nie je ani racionálny, ani schopný ozdravenia. Proti kapitalizmu sa vyjadril Klaus Schwab, ktorý stál pri vzniku Svetového ekonomického fóra v roku 1971. Podľa neho už kapitalizmus, ako  ho dnes poznáme, nie je v súčasnom svete funkčný.
Eurokrízu rozoberali štátnici i ekonómovia z rôznych uhlov pohľadu. Niektorí boli za posilnenie trvalého eurovalu, čo je postoj, ktorý razila riaditeľka Medzinárodného menového fondu Christine Lagarde. Iní argumentovali, že „nafúknutím“ trvalého eurovalu sa len zväčšia záväzky, ktoré potom Európa aj tak nebude schopná plniť. A tak sa trvalý euroval nestane zábezpekou proti špekuláciám a útokom zo strany trhov, ale bude pôsobiť presne opačne: ešte výraznejšie naruší dôveryhodnosť európskych ekonomík. Tým budú trhy veriť ešte menej a ešte väčšmi na ne budú tlačiť. Napríklad nemecká kancelárka Angela Merkelová sa vyjadrila proti posilňovaniu európskeho stabilizačného mechanizmu, pretože sa obáva, že v skutočnosti by takéto posilnenie dopadlo na plecia už aj tak preťaženého Nemecka. Naopak, európsky obranný mechanizmus by posilnil britský premiér David Cameron. Ten zároveň ostro kritizoval plánovanú európsku daň z transakcií, ktorá je podľa neho šialeným nápadom „v období, keď je ťažké dostať ekonomiky na cestu rastu“. Cameron predložil aj hrozivé čísla: tvrdí, že daň z finančných transakcií pripraví Európsku úniu dohromady o pol milióna pracovných miest.
.mg

Paľba v Sýrii

V minulom týždni sa vystupňovalo násilie v Sýrii, kde sa stále drží pri moci prezident Bašár Asad. V meste Hamá, ktoré je strediskom odboja proti Asadovi, zahynulo najmenej 44 ľudí. Tanky spustili proti mestu paľbu, zabíjali mužov, ženy i deti. Podľa správy UNICEF zahynulo od začiatku nepokojov, ktoré trvajú už desať mesiacov, v Sýrii najmenej 384 detí.
.mg

Stav únie

Americký prezident vystúpil so správou o stave únie. Predostrel plány na riešenie ekonomických problémov USA aj úmysel zdaniť bohatých Američanov viac ako chudobných, čo má byť liek na deficit štátneho rozpočtu. Hovoril aj o energetickej sebestačnosti a značnú časť prejavu venoval zahraničnej politike. Zdôraznil, že Irán nesmie dostať šancu získať jadrové zbrane.
.mg

Nebezpečné implantáty

Jean-Claude Mas, majiteľ firmy Poly Implant Prothese, bol zatknutý za ublíženie na zdraví s následkom smrti. Firma PIP vyrábala prsné implantáty, ktoré sú škodlivé zdraviu, pretože sa s nimi spája zvýšené riziko prasknutia a presakovania výplne do organizmu ženy. Len vo Francúzsku čelí Mas takmer tisíckam sťažností žien, ktorým tieto implantáty voperovali.
.mg

Mein Kampf

Spor o vydanie citátov z Hitlerovej knihy Mein Kampf, na ktorú má práva spolková krajina Bavorsko, sa skončil súdnym zákazom. O vydanie citátov sa pokúšal Brit Peter McGee, ktorý ich chcel sprístupniť nemeckej verejnosti s komentármi historikov. Napokon musel citáty graficky „rozmazať“. Tvrdí, že nemal v úmysle Hitlerove myšlienky propagovať, ale odhaliť Nemcom ich absurditu.
.mg

Nedôvera a banky
Slovenská VÚB banka spustila predaj termínovaných vkladov vo forintoch, a to pre fyzické aj právnické osoby. Banka oznámila, že to urobila preto, že vzrástol záujem maďarských občanov o bezpečné uloženie úspor. Nepriaznivá situácia v Maďarsku totiž oslabuje dôveru obyvateľov k vlastným bankám a zvyšuje sa aj obava zo zmrazenia vkladov. O skutočnej situácii u našich susedov to vypovedá viac než čokoľvek iné.
.eč, SITA


Michail Prochorov/
Ruský miliardár by mohol v prezidentských voľbách získať 30 percent hlasov. Ten, ktorému prieskumy dávajú najväčšiu šancu, je Vladimír Putin. Prochorov vystupuje ako zástanca občianskej spoločnosti; ktovie, či to postačí na prechod do druhého kola volieb?

Viviane Redingová/
Európska komisárka pre spravodlivosť Viviane Redingová vypracovala návrh zákona, ktorý by dal jednotlivcom právo žiadať o vymazanie dát o sebe z internetu. Návrh, nazvaný pracovne aj „právo na zabudnutie“, by však nebolo jednoduché uplatňovať.

Anna Franková/
Minulý piatok bol deň spomienky na obete holokaustu. Tento rok bol 27. február venovaný najmä spomienke na deti, ktoré zakúsili toto nesmierne zlo. Patrila k nim aj Anna Franková, ktorej denník čítajú ľudia na celom svete. Zahynula ako 15-ročná v Bergen-Belsene.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite