Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Prezident?

.štefan Hríb .časopis .editorial

Prezident je pojem, Ivan Gašparovič pojem nie je. To, čo dnes vyvádza s nevymenovaním generálneho prokurátora, je iba pokračovaním jeho životného postoja k zákonu, pravde a – zločinu.

V slušných spoločnostiach sa vraj má o hlave štátu hovoriť ako o „pánu prezidentovi“. Vyjadruje to zrejme úctu k inštitúcii a štátu. Napriek tomu som to v súvislosti so slovenským prezidentom nikdy neurobil.
Ten prvý, Michal Kováč, zakladal HZDS, a tým aj hrubosť a primitivizmus v miestnej politike, a len preto bol zvolený. To bol taký faul na Slovensku, že znemožňoval úctu. Keď ho neskôr Mečiar ponižoval, pretože ho nezniesol ako soka, Michal Kováč vyrástol a bojoval, ale na „pána prezidenta“ to nestačilo. Odmietnuť agresivitu, až keď sa týka mňa, je na autoritu primálo.
Ten druhý, Rudolf Schuster, bol celý život popredný komunistický káder. Navyše je známa mediálna manipulácia Ruskovej Markízy, ktorou sa stal koncom deväťdesiatych rokov prijateľný aj pre demokratov, a tiež jeho komické vystupovanie a prejavy. Prezident, ktorý nerieši Slovensko, ale seba, je omyl, a nie dôvod na úctu.
A čo ten tretí? Ivan Gašparovič je pretekár do vrchu a fanúšik Slovana. A potom už len dlhoročný Mečiarov lokaj, popierač únosu, vyhadzovač poslanca Gauliedera z parlamentu, pritakávač všetkého, čo robilo zo Slovenska čiernu dieru Európy, a čo ešte? Podľa mňa už iba toto – brzda toho, aby sa z ústavných orgánov tohto štátu odstránil organizovaný zločin. Pretože iba o to pri nevymenovaní Jozefa Čentéša ide.
Všetci sa teraz sústreďujeme na voľby. Akoby tie vždy o všetkom rozhodli. Lenže v skutočnosti je nevymenovanie nového generálneho prokurátora rovnako dôležité. Lebo ak prokuratúra zostane nezmenená, ak v nej bude prekvitať skazená kultúra z baru Bonanno, ak všetko, čo je na najvyšších poschodiach politiky trestné, bude možné naďalej zastaviť a zrejme aj speňažiť, potom je menej dôležité, ako dopadnú voľby. Myslím si, že tu podliehame optickému klamu – voľby sa zdajú veľké, Čentéš malý. Je to nebezpečný omyl. Garnitúry sa môžu meniť, ale ak sa nezmení skazená prokuratúra, budú všetky voľby iba vonkajšou zmenou, pod ktorou ostane nedotknutý korupčný svet.
Tvrdím dokonca toto: tým, že Ivan Gašparovič dodnes napriek právoplatnému zvoleniu v parlamente nevymenoval nového šéfa prokuratúry, dopustil sa znovu takého faulu na právnom štáte a na našej ponovembrovej slobode, že by mu mal Ústavný súd jeho funkciu rýchlo odňať.
Slovensko je podľa ústavy právny štát. Ako sa dá pomenovať jeho hlava, ktorá právny štát dlhobodo podkopáva? „Pán prezident?“. Cítite tú absurditu? Mne ide z úst jediné: Ivan Gašparovič, človek nehodný svojej funkcie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite