Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Doma

.časopis

Gorila pokračuje
Aj minulý týždeň priniesol nové informácie v kauze Gorila. O najväčší posun sa postaral minister vnútra Daniel Lipšic. „Je zrejmé, že spravodajská akcia Gorila naozaj prebehla,“ vyhlásil minister na tlačovej konferencii. Podľa neho išlo o legitímnu akciu Slovenskej informačnej služby (SIS) v boji proti korupcii. Lipšic odmietol povedať, či sa obsah informácií získaných SIS zhoduje so spisom uverejneným na internete a odvolal sa na prebiehajúce vyšetrovanie. Uviedol, že ministerstvu pomohla premiérka Iveta Radičová. Podľa ministra odovzdala Slovenská informačná služba v roku 2006 získanú informáciu predsedovi vlády Mikulášovi Dzurindovi a vtedajšiemu ministrovi vnútra Martinovi Padovi. Premiérka Radičová ju našla v archíve Úradu vlády a odovzdala polícii.  V archíve ministerstva vnútra sa už informácia nenachádzala, pretože po tom, ako ju postúpili na Úrad boja proti korupcii, sa v roku 2008 skartovala. Lipšic tvrdí, že sa tak stalo v čase, keď úradu šéfoval Tibor Gašpar a skartovanie bolo protiprávne. Ak totiž policajti informácie nevyužili pri vyšetrovaní, mali ich vrátiť SIS. Okolnosti skartovania už preveruje inšpekcia ministerstva vnútra. Gašpar obvinenia ministra odmieta. „Skartáciu pripravuje skartačná komisia. Účelové podsunutie, že som to robil ja, odmietam,“ povedal pre denník Sme. Na Lipšica ostro reagoval aj predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda. Vyčíta mu, že vyšetriť kauzu je úlohou polície, ktorá aj pod jeho vedením v tomto zlyhala. „Žasnem nad podlosťou, akej sa Lipšic dopúšťa,“ povedal Dzurinda pre televíziu TA3.  
Do diania okolo Gorily vstúpil minulý týždeň aj prezident Ivan Gašparovič. Potvrdil, že už dostal žiadosť o zbavenie mlčanlivosti šéfa SIS Karola Mitríka a jeho predchodcu Jozefa Magalu. Rozhodne sa až po tom, ako od tajnej služby dostane vyjadrenie, o ktoré ju písomne požiadal. Presne takýto postup mu vraj ukladá zákon o ochrane utajovaných skutočností.  
Ozvala sa aj finačná skupina Penta. Prostredníctvom advokátskej kancelárie sa obrátila na prevádzkovateľov internetových stránok, ktoré Gorilu zverejnili a pod hrozbou žaloby ich požiadala o stiahnutie spisu.  Niektoré internetové stránky po tejto výzve materiál stiahli.  
.jm
 
Obvinia Galka?  

V kauze odpočúvania novinárov Vojenským obranným spravodajstvom za ministra obrany Ľubomíra Galka (SaS) zrejme už čoskoro padnú prvé obvinenia. „Je tam posun,“ povedal pre Hospodárske noviny námestník generálneho prokurátora Dobroslav Trnka. Malo by ísť o trestné činy zneužitia právomocí verejného činiteľa a podvodu. Trnka odmieta, že tým chce prekryť kauzu Gorila.
.vag
 
Vakcíny  

Slovenská lekárnická komora sa pridala ku kritike nového spôsobu nakupovania a manipulácie s vakcínami na povinné očkovanie. Po novom ich už od decembra poisťovne uhrádzajú lekárom, a nie lekárňam. Kritika už predtým zaznela od lekárov aj od dodávateľov liekov. Lekárnici preto vyzývajú rezort zdravotníctva, aby čo najskôr novelizoval zdravotnícke zákony.  
.eč, SITA
 
Výber mýta

Viac ako 154 miliónov eur sa vlani vybralo na mýte za jazdu kamiónov a nákladných áut po spoplatnených úsekoch slovenských ciest. Oznámila to spoločnosť SkyToll. Oproti roku 2010 ide o nárast o 8,6 percenta. Dopravcovia zo zahraničia sa na tejto sume podieľali necelou polovicou. Za dva roky prevádzky mýtneho systému sa na mýte vybralo takmer 300 miliónov eur.  
.lk  
 
ÚPN v parlamente  

Prepustenie deviatich zamestnancov ÚPN si vyslúžilo kritiku KDH aj OKS a dokonca sa proti tomuto kroku vedenia ÚPN uskutočnil aj protestný pochod. Situáciou v ÚPN sa bude zaoberať aj parlamentný výbor pre ľudské práva. Niektorí poslanci vnímajú prepúšťanie ako politické čistky namierené proti tým pracovníkom, ktorí majú kritické názory na pomery v ÚPN.
.eč, SITA
 
Mikloš a Microsoft  
Nákup softvéru pre verejnú správu od firmy Microsoft kritizuje už aj premiérka Iveta Radičová. Chýba jej súťaž aj analýza, či by sa licencie nedali kúpiť lacnejšie. Ministerstvo financií chce kúpiť vyše 82-tisíc licencií. Hoci v roku 2009 ich bolo približne 58-tisíc, Miklošovi úradníci tvrdia, že ušetria. Nákup kritizujú aj ministri hospodárstva a práce. Mikloš považuje výčitky za absurdné. Nákup je podľa neho transparentný.   
.lk
 
 
Hedviga Malinová/
Medzi mladou ženou maďarskej národnosti a Slovenskom došlo k zmieru. Vláda pripraví komuniké pre tlač, v ktorom vysloví poľutovanie nad týmto prípadom. Hedviga sa zas vzdáva všetkých prípadných nárokov voči SR. Jej trestné stíhanie pokračuje.
 
Štefan Svitko/
Slovenský motocyklista dosiahol na tohtoročnej Rely Dakar historický úspech. Pred jej začiatkom síce hovoril, že úspechom bude, ak v zdraví dôjde do cieľa, nakoniec však skočil piaty. Doteraz bol najlepším Slovákom Jaroslav Katriňák, ktorý skončil v roku 2007 deviaty.  
 
Pavol Hrušovský/
Šéf NR SR po čase zaujal postrehom, že KDH už vládlo s inými komunistami, ako je Robert Fico. Konkrétne s Pavlom Koncošom, Ľubomírom Fogašom či Petrom Weissom. Politika je umenie prijímať kompromisy, vysvetlil počas besedy s bratislavskými študentmi.  
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite